Jump to content

M3A3 Stuart - wnętrze? (szukam informacji)

Pan_Cerny
 Share

Recommended Posts

Drodzy koledzy, poszukuję zdjęć/rysunków wnętrza Stuarta w wersji M3A3. Cała literatura którą mam dotyczy albo M3/M3A1 albo M5. Wersja M3A3 jest potraktowana po macoszemu. Podobnie ze wszelkimi walkaround'ami. Są zdjęcia zewnętrza, ale nie natrafiłem nigdzie na żadne zdjęcia środka pojazdu. Żadnych filmów, ani relacji z odbudowy. Nic zupełnie. Wnętrze powinno być zbliżone do M3A1, ale nie wiem jak bardzo. Interesuje mnie np. wygląd ściany oddzielającej przedział bojowy od silnika.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

6 godzin temu, bigmodel napisał:

Tak wygląda żywiczne wnętrze do M3A3.V w 1/35 

0917.jpg

0918.jpg

0919.jpg

Dzięki Jacku!

Robię M3A3 Recce i duużo mi te materiały pomogły.

Ta ściana grodziowa od Accurate Armour to ze zdjęciami nie ma nic wspólnego. 
Na zdjęciach widać, że od strony przedziału są tylko ramki z siatką, nie symetryczne cosie ale chłodnica z wężami donikąd. 

• Like 1

Mi też chodzi po głowie Stuart Recce. Ale ja jestem chory jak jestem niepewny jakiegoś elementu konstrukcji. I na przykład w odmętach Internetu znalazłem zdjęcia mocowania osłony przedziału bojowego.

image.jpeg.02f8c9b01970af776edf2e2b5550673b.jpegimage.thumb.jpeg.039955353bf57e01a6e2bbed3fa031a1.jpegimage.jpeg.545eb6e4ba277bd98832be5f1649e1cd.jpeg

I to ta cholerna chłodnica oleju (chyba od skrzyni biegów) jest po stronie przedziału bojowego, czyli tak jak w M3/M3A1.

I bądź tu człowieku mądry....

3 godziny temu, Pan_Cerny napisał:

Mi też chodzi po głowie Stuart Recce. Ale ja jestem chory jak jestem niepewny jakiegoś elementu konstrukcji. I na przykład w odmętach Internetu znalazłem zdjęcia mocowania osłony przedziału bojowego.

image.jpeg.02f8c9b01970af776edf2e2b5550673b.jpegimage.thumb.jpeg.039955353bf57e01a6e2bbed3fa031a1.jpegimage.jpeg.545eb6e4ba277bd98832be5f1649e1cd.jpeg

I to ta cholerna chłodnica oleju (chyba od skrzyni biegów) jest po stronie przedziału bojowego, czyli tak jak w M3/M3A1.

I bądź tu człowieku mądry....

Reszta zdjęć Stuarta Rece, do kompletu. 😉 

4tff8lrl.jpg

1589.jpg

1589a.jpg

1590.jpg

4800.jpg

BpEjCuEl.jpg

ECOh3wOl.jpg

SR17-9.jpg

SR17-11.JPG

SR19-6.jpg

SR19-7.jpg

SR19-8.jpg

SR19-9.jpg

• Like 2

W dniu 6.07.2026 o 14:11, Pan_Cerny napisał:

Drodzy koledzy, poszukuję zdjęć/rysunków wnętrza Stuarta w wersji M3A3. Cała literatura którą mam dotyczy albo M3/M3A1 albo M5. Wersja M3A3 jest potraktowana po macoszemu. Podobnie ze wszelkimi walkaround'ami. Są zdjęcia zewnętrza, ale nie natrafiłem nigdzie na żadne zdjęcia środka pojazdu. Żadnych filmów, ani relacji z odbudowy. Nic zupełnie. Wnętrze powinno być zbliżone do M3A1, ale nie wiem jak bardzo. Interesuje mnie np. wygląd ściany oddzielającej przedział bojowy od silnika.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pytam z ciekawości. 

Jakiego M3A3, chcesz robić ?.  Polskiego, Jugosłowiańskiego czy Francuskiego.

Edited by bigmodel

1 godzinę temu, bigmodel napisał:

Pytam z ciekawości. 

Jakiego M3A3, chcesz robić ?.  Polskiego, Jugosłowiańskiego czy Francuskiego.

Polskiego. Najchętniej któregoś z tych:

KOBRA

olimage.thumb.jpeg.d9d515a119fd768b9655fe33d22844b6.jpegimage.thumb.jpeg.449d339f52d60a3a33b09a5fbb9fb843.jpeg

Albo LORETO

image.thumb.jpeg.88a4da3541a66a69ffeb1ecfa2d4f2a1.jpeg

Oba mają gąsienice T36 i fajne dopancerzenie z gąsienic Matildy (skąd oni je wzięli we Włoszech?). A LORETO ma jeszcze nietypowe uzbrojenie, bo półcalówkę zamiast Browninga M1919.

Tylko zastanawia mnie czy one mają kosz na bambetle z tyłu.

Oczywiście lepszy były pojazd w takiej konfiguracji ale walczący a nie z defilady. Jednak nie znalazłem zdjęć takich recce z czasów wojny. Znam tylko zdjęcie Gardzieli, ale on jest na klasycznych gumiakach i bez dodatkowego opancerzenia.

Marek

• Like 2

Czyli Rece, myślałem że chcesz robić z wieżą. 

Na szybko, zdjęcie  Stuarta Rece z Pułku 6 Pancernego " Dzieci Lwowskich". 

Parę zdjęć Rece z boju jest, ale na cuda nie licz 😉 

Poszukam ich i wrzucę.

ab19.jpg

Edited by bigmodel

Piękne zdjęcie, pierwszy raz je widzę! Fajny daszek. Jest i osłona 0.5 calówki i częsciowo osłonięte gąsienice. Układ podobny do tego jak potem na defiladzie miał Loreto.

Szkopuł z modelem jest taki że wywiało z rynku gąsienice t36 w przystępnych cenach (bronco i afv club).

Myślę o recce, bo moze być polski. M3A3 z wieżą kojarzę tylko z jakichś ćwiczeń w Anglii. Ale bojowo uzywanych przez naszych to raczej nie. Ale nie zagłebialem się mocno w temat.

O, wiele z tych poligonowych nie widziałem. Niestety wszystkie te pojazdy noszą brytyjskie oznaczenia, więc niby takie nasze a nie nasze. A ten Tadeusza Andersa też jakiś goły. Więc zostane przy recce. Jest z czego wybierać. Nawet jest taki o czysto polskim imieniu jak Leszek :)

To moje zbiory z posiadanych książek i netu:

PL_M3A3_gardziel.jpg

PL_M3A3_Gardziel2.jpg

PL_M3A3_groń.jpg

PL_M3A3_gryf.jpg

PL_M3A3_halniak.jpg

PL_M3A3_Kaguar.gif

PL_M3A3_Kaguar2.jpg

PL_M3A3_Kangur.jpg