Skocz do zawartości

M3A3 Stuart - wnętrze? (szukam informacji)

Pan_Cerny

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy, poszukuję zdjęć/rysunków wnętrza Stuarta w wersji M3A3. Cała literatura którą mam dotyczy albo M3/M3A1 albo M5. Wersja M3A3 jest potraktowana po macoszemu. Podobnie ze wszelkimi walkaround'ami. Są zdjęcia zewnętrza, ale nie natrafiłem nigdzie na żadne zdjęcia środka pojazdu. Żadnych filmów, ani relacji z odbudowy. Nic zupełnie. Wnętrze powinno być zbliżone do M3A1, ale nie wiem jak bardzo. Interesuje mnie np. wygląd ściany oddzielającej przedział bojowy od silnika.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

29 minut temu, bigmodel napisał:

Na szybko kilka screnów z Manuala do Stuarta M3A3.

012.JPG

O! A tego to się nie spodziewałem. W M3/M3A1 ten radiator jest po stronie przedziału bojowego a tu jest za ścianą. 

Dzięki za wszystkie wklejone zdjęcia/obrazki.

• Like 1

6 godzin temu, bigmodel napisał:

Tak wygląda żywiczne wnętrze do M3A3.V w 1/35 

0917.jpg

0918.jpg

0919.jpg

Dzięki Jacku!

Robię M3A3 Recce i duużo mi te materiały pomogły.

Ta ściana grodziowa od Accurate Armour to ze zdjęciami nie ma nic wspólnego. 
Na zdjęciach widać, że od strony przedziału są tylko ramki z siatką, nie symetryczne cosie ale chłodnica z wężami donikąd. 

• Like 1

Mi też chodzi po głowie Stuart Recce. Ale ja jestem chory jak jestem niepewny jakiegoś elementu konstrukcji. I na przykład w odmętach Internetu znalazłem zdjęcia mocowania osłony przedziału bojowego.

image.jpeg.02f8c9b01970af776edf2e2b5550673b.jpegimage.thumb.jpeg.039955353bf57e01a6e2bbed3fa031a1.jpegimage.jpeg.545eb6e4ba277bd98832be5f1649e1cd.jpeg

I to ta cholerna chłodnica oleju (chyba od skrzyni biegów) jest po stronie przedziału bojowego, czyli tak jak w M3/M3A1.

I bądź tu człowieku mądry....

3 godziny temu, Pan_Cerny napisał:

Mi też chodzi po głowie Stuart Recce. Ale ja jestem chory jak jestem niepewny jakiegoś elementu konstrukcji. I na przykład w odmętach Internetu znalazłem zdjęcia mocowania osłony przedziału bojowego.

image.jpeg.02f8c9b01970af776edf2e2b5550673b.jpegimage.thumb.jpeg.039955353bf57e01a6e2bbed3fa031a1.jpegimage.jpeg.545eb6e4ba277bd98832be5f1649e1cd.jpeg

I to ta cholerna chłodnica oleju (chyba od skrzyni biegów) jest po stronie przedziału bojowego, czyli tak jak w M3/M3A1.

I bądź tu człowieku mądry....

Reszta zdjęć Stuarta Rece, do kompletu. 😉 

4tff8lrl.jpg

1589.jpg

1589a.jpg

1590.jpg

4800.jpg

BpEjCuEl.jpg

ECOh3wOl.jpg

SR17-9.jpg

SR17-11.JPG

SR19-6.jpg

SR19-7.jpg

SR19-8.jpg

SR19-9.jpg

• Like 2

Napisano (edytowane)
W dniu 6.07.2026 o 14:11, Pan_Cerny napisał:

Drodzy koledzy, poszukuję zdjęć/rysunków wnętrza Stuarta w wersji M3A3. Cała literatura którą mam dotyczy albo M3/M3A1 albo M5. Wersja M3A3 jest potraktowana po macoszemu. Podobnie ze wszelkimi walkaround'ami. Są zdjęcia zewnętrza, ale nie natrafiłem nigdzie na żadne zdjęcia środka pojazdu. Żadnych filmów, ani relacji z odbudowy. Nic zupełnie. Wnętrze powinno być zbliżone do M3A1, ale nie wiem jak bardzo. Interesuje mnie np. wygląd ściany oddzielającej przedział bojowy od silnika.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pytam z ciekawości. 

Jakiego M3A3, chcesz robić ?.  Polskiego, Jugosłowiańskiego czy Francuskiego.

Edytowane przez bigmodel

1 godzinę temu, bigmodel napisał:

Pytam z ciekawości. 

Jakiego M3A3, chcesz robić ?.  Polskiego, Jugosłowiańskiego czy Francuskiego.

Polskiego. Najchętniej któregoś z tych:

KOBRA

olimage.thumb.jpeg.d9d515a119fd768b9655fe33d22844b6.jpegimage.thumb.jpeg.449d339f52d60a3a33b09a5fbb9fb843.jpeg

Albo LORETO

image.thumb.jpeg.88a4da3541a66a69ffeb1ecfa2d4f2a1.jpeg

Oba mają gąsienice T36 i fajne dopancerzenie z gąsienic Matildy (skąd oni je wzięli we Włoszech?). A LORETO ma jeszcze nietypowe uzbrojenie, bo półcalówkę zamiast Browninga M1919.

Tylko zastanawia mnie czy one mają kosz na bambetle z tyłu.

Oczywiście lepszy były pojazd w takiej konfiguracji ale walczący a nie z defilady. Jednak nie znalazłem zdjęć takich recce z czasów wojny. Znam tylko zdjęcie Gardzieli, ale on jest na klasycznych gumiakach i bez dodatkowego opancerzenia.

Marek

• Like 2

Napisano (edytowane)

Czyli Rece, myślałem że chcesz robić z wieżą. 

Na szybko, zdjęcie  Stuarta Rece z Pułku 6 Pancernego " Dzieci Lwowskich". 

Parę zdjęć Rece z boju jest, ale na cuda nie licz 😉 

Poszukam ich i wrzucę.

ab19.jpg

Edytowane przez bigmodel

Piękne zdjęcie, pierwszy raz je widzę! Fajny daszek. Jest i osłona 0.5 calówki i częsciowo osłonięte gąsienice. Układ podobny do tego jak potem na defiladzie miał Loreto.

Szkopuł z modelem jest taki że wywiało z rynku gąsienice t36 w przystępnych cenach (bronco i afv club).

Myślę o recce, bo moze być polski. M3A3 z wieżą kojarzę tylko z jakichś ćwiczeń w Anglii. Ale bojowo uzywanych przez naszych to raczej nie. Ale nie zagłebialem się mocno w temat.

Co do naszych Stuartów M3A3 z wieżą, to były w 1 Dywizji Pancernej i  służyły tylko do szkolenia.

Oraz 2 Korpusie w 7 Pułku Artylerii Konnej, pojazd dowódcy pułku. 

0051 a.jpg

0052 a.jpg

0052.jpg

0053 a.jpg

0054 a.jpg

0055 a.jpg

0056 a.jpg

str.105.jpg

• Like 1

O, wiele z tych poligonowych nie widziałem. Niestety wszystkie te pojazdy noszą brytyjskie oznaczenia, więc niby takie nasze a nie nasze. A ten Tadeusza Andersa też jakiś goły. Więc zostane przy recce. Jest z czego wybierać. Nawet jest taki o czysto polskim imieniu jak Leszek :)

To moje zbiory z posiadanych książek i netu:

PL_M3A3_gardziel.jpg

PL_M3A3_Gardziel2.jpg

PL_M3A3_groń.jpg

PL_M3A3_gryf.jpg

PL_M3A3_halniak.jpg

PL_M3A3_Kaguar.gif

PL_M3A3_Kaguar2.jpg

PL_M3A3_Kangur.jpg

Jeszcze taka ciekawostka. 

Kronika ze Szkoły Podchorążych Broni Pancernej w ramach Centrum Wyszkolenia Pancernego i Technicznego.

Shermany M4.I.b, M4A1.II.a, Stuarty - M3A1 i M3A3 + inne pojazdy 😉 

vlcsnap-2026-07-03-18h24m40s030.png

vlcsnap-2026-07-03-18h25m24s003.png

vlcsnap-2026-07-03-18h25m26s508.png

• Like 1