bulik58 Napisano 24 Sierpnia Napisano 24 Sierpnia (edytowane) Zapomniałem dopisać iż najlepiej do tych celów dokupić pędzel z twardym włosiem są takie np. w sklepach Action za parę złotych , ja tam kupuję . Przed użyciem przycinam je trochę , lepiej mi wychodzi z krótszym włosiem . Edytowane 24 Sierpnia przez bulik58 1 Cytuj
DamianosPL Napisano 25 Sierpnia Autor Napisano 25 Sierpnia 18 godzin temu, bulik58 napisał: Zapomniałem dopisać iż najlepiej do tych celów dokupić pędzel z twardym włosiem są takie np. w sklepach Action za parę złotych , ja tam kupuję . Przed użyciem przycinam je trochę , lepiej mi wychodzi z krótszym włosiem . Dzięki za rady w najbliższy wolny weekend wypróbuje co i jak ale pierw wannę całą sklęje. Cytuj
robertmodelarz Napisano 31 Sierpnia Napisano 31 Sierpnia W dniu 17.08.2026 o 19:18, DamianosPL napisał: Widziałem 200zł około z dostawą na Aliexpress za samą wyrzutnie wole chyba poczekać na wznowienie modeli. Z drugiej ręki: https://allegrolokalnie.pl/oferta/revell-03074-m4a3-sherman-75w-with-rocket-launcher-135-unikat-v?navCategoryId=269486 1 Cytuj
Hobbysta Napisano 5 Września Napisano 5 Września W dniu 17.08.2026 o 20:19, bulik58 napisał: Modelarstwo to niestety droga zabawa , często modele to najtańsza rzecz w porównaniu do pozostałych elementów układanki A czy nie można tego samemu sklecić? Pezecież te parę rurek idzie zawsze z czegoś dobrać Ostatnio zamówiłem tłumik do mojego modelu,fajnie zrobiony ale chyba źle wyliczyłem skalę i jest nieco za mały. 200 zł poszło. Ale może jeszcze się przyda. Cytuj
bulik58 Napisano 5 Września Napisano 5 Września Wszystkie (prawie) Shermany mają wiele wspólnych elementów wyposażenia zewnętrznego , i takimmi są .... np. osłony peryskopów czy też lamp przednich i tylnych . Prostymi środkami można w modelu zrobić je samemu ogólnie dostępnych materiałów w sklepie spożywczym czyli drutu i np. cieńkich opakowań po jogurtach . W modelu grubość osłon lamp i chyba peryskopów odpowiada lufie km w kadłubie Medium Tank M4 Sherman AFV Database Medium Tank M4 Sherman 1 Cytuj
bulik58 Napisano 5 Września Napisano 5 Września 4 minuty temu, Hobbysta napisał: A czy nie można tego samemu sklecić? Pezecież te parę rurek idzie zawsze z czegoś dobrać Ostatnio zamówiłem tłumik do mojego modelu,fajnie zrobiony ale chyba źle wyliczyłem skalę i jest nieco za mały. 200 zł poszło. Ale może jeszcze się przyda. Mianem modelarstwo określam zarówno modele , dodatki wszelakie , farby itp, itd. Ten tłumik to przepraszam w jakiej skali i z jakich materiałów jest bo suma jaką zapłaciłeś 200 zetów może świadczyć albo o skali np. 1/6 , skomplikowanej budowie czyli paru elementach , materiale z którego go zrobiono , złoty , ew. koszt transportu np . kurier pieszy? Cytuj
DamianosPL Napisano 5 Września Autor Napisano 5 Września 15 minut temu, bulik58 napisał: Wszystkie (prawie) Shermany mają wiele wspólnych elementów wyposażenia zewnętrznego , i takimmi są .... np. osłony peryskopów czy też lamp przednich i tylnych . Prostymi środkami można w modelu zrobić je samemu ogólnie dostępnych materiałów w sklepie spożywczym czyli drutu i np. cieńkich opakowań po jogurtach . W modelu grubość osłon lamp i chyba peryskopów odpowiada lufie km w kadłubie Medium Tank M4 Sherman AFV Database Medium Tank M4 Sherman No z tą grubością troche przesadzili w tym modelu jak widzę po innych firmach. Cytuj
Hobbysta Napisano 5 Września Napisano 5 Września 39 minut temu, bulik58 napisał: Mianem modelarstwo określam zarówno modele , dodatki wszelakie , farby itp, itd. Ten tłumik to przepraszam w jakiej skali i z jakich materiałów jest bo suma jaką zapłaciłeś 200 zetów może świadczyć albo o skali np. 1/6 , skomplikowanej budowie czyli paru elementach , materiale z którego go zrobiono , złoty , ew. koszt transportu np . kurier pieszy? Dwa tłumiki. Jeden w skali 1:10 drugi 1:25. Tłumik jest dość skomplikowany bo to tzw "rybka" do ursusa Był to wydruk 3d na zamówienie. Cytuj
bulik58 Napisano 5 Września Napisano 5 Września 16 minut temu, DamianosPL napisał: No z tą grubością troche przesadzili w tym modelu jak widzę po innych firmach. Porównaj te elementy Zvezdy z podobnym różnych firm , przeważająca część z nich produkuje te elementy nie wiele różniące się między sobą . Dlatego takie dodatki jak np.tą osłonę tylnej lampy możesz/mogłeś zrobić samodzielnie z materiałów ogólnodostępnych , rozumiem iż dotychczas robiłeś modele w których te dodatki , dokładność nie były wymagane . Może nadszedł czas abyś zrobił następny krok w modelarstwie czyli uzupełnianie i poprawianie wyglądu swoich modeli Cytuj
bulik58 Napisano 5 Września Napisano 5 Września 5 minut temu, Hobbysta napisał: Dwa tłumiki. Jeden w skali 1:10 drugi 1:25. Tłumik jest dość skomplikowany bo to tzw "rybka" do ursusa Był to wydruk 3d na zamówienie. Łooooo Panie , nie dość że wielkie to trzeba jeszcze wiedzieć jak odnajdywać takie informacje w Internecie , żeby nie być przekierowany na strony związane z rybołówstwem lub hodowlą rybek. A tak na poważnie ,jak widać modelarstwo to nie tylko wojskowe pojazdy czy też lotnictwo ale też sprzęt związany z transportem lub nawet rolnictwem. Cytuj
DamianosPL Napisano 5 Września Autor Napisano 5 Września 43 minuty temu, bulik58 napisał: Porównaj te elementy Zvezdy z podobnym różnych firm , przeważająca część z nich produkuje te elementy nie wiele różniące się między sobą . Dlatego takie dodatki jak np.tą osłonę tylnej lampy możesz/mogłeś zrobić samodzielnie z materiałów ogólnodostępnych , rozumiem iż dotychczas robiłeś modele w których te dodatki , dokładność nie były wymagane . Może nadszedł czas abyś zrobił następny krok w modelarstwie czyli uzupełnianie i poprawianie wyglądu swoich modeli Dokładnie tak robiłem albo robiłem z blaszek które były dołączone do zestawu. Ale z blaszkami po jakimś czasie sie nauczyłem je kleić więc lekko sie je robiło. 1 Cytuj
bulik58 Napisano 5 Września Napisano 5 Września 3 godziny temu, DamianosPL napisał: Ale z blaszkami po jakimś czasie sie nauczyłem je kleić więc lekko sie je robiło. Grubości lufy M1919 odpowiada +- tym osłonom , to jest Twój model Twoja decyzja , a to co napisałem to tylko moje spostrzeżenia . I tego faktu nikt nie zmieni 1 Cytuj
DamianosPL Napisano 6 Września Autor Napisano 6 Września Raczej zostawie wszystko tak jak już jest. Aktualny stan dzisiejszy zostało dorobić jeszcze 2 elementy. 3 Cytuj
bulik58 Napisano 7 Września Napisano 7 Września W dniu 6.09.2026 o 14:52, DamianosPL napisał: Raczej zostawie wszystko tak jak już jest. Aktualny stan dzisiejszy zostało dorobić jeszcze 2 elementy. ,, Kości zostały rzucone ,, jak miał rzeknąć niejaki Julek zwany Cesarem po kąpieli w Rubikonie Cytuj
Lipstein Napisano 8 Września Napisano 8 Września przeszlifuj osłonę transmisji poniżej śrub, jest tam chyba ślad łączenia form po całej szerokości, a nie powinien, bo to w tej wersji był jeden odlewany element 1 Cytuj
DamianosPL Napisano 8 Września Autor Napisano 8 Września 2 godziny temu, Lipstein napisał: przeszlifuj osłonę transmisji poniżej śrub, jest tam chyba ślad łączenia form po całej szerokości, a nie powinien, bo to w tej wersji był jeden odlewany element Dziękuje za informację w takim razie zaszpachluje to i zrobie odrazu fakturę odlewu. Cytuj
DamianosPL Napisano 19 Września Autor Napisano 19 Września (edytowane) Przeszlifowałem to co było potrzebne i dorobiłem te 2 elementy z przodu. PS: Fakturę odlewu z przodu zrobiłem Tamiya Extra Thin aktualnie nie zrobiłem zdjęcia. i pozostałości których nie użyje Edytowane 19 Września przez DamianosPL 1 Cytuj
bulik58 Napisano 19 Września Napisano 19 Września 8 godzin temu, DamianosPL napisał: Przeszlifowałem to co było potrzebne i dorobiłem te 2 elementy z przodu. PS: Fakturę odlewu z przodu zrobiłem Tamiya Extra Thin aktualnie nie zrobiłem zdjęcia. i pozostałości których nie użyję Fakturę Tamiya Extra Thin ? Kiedy przyjdzie na to farba to nawet jej nie zauważysz. Pozostalości warto przechowywać Nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą. Lina holownicza o ile dobrze pamiętam powinna mieć na przednim pancerzu poniżej tych śrub uchwyt mocujący. Cytuj
bulik58 Napisano 20 Września Napisano 20 Września Tymi fotkami mnie przekonałeś do swojej decyzji 1 Cytuj
DamianosPL Napisano Sobota o 12:08 Autor Napisano Sobota o 12:08 Dzisiejsza sesyjka ok. 3 godzinki malowania. Wszystko było malowane kolorem Italeri Olive Drab Army FS34084 a gąsienice Italeri Gun Metal. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi