Skocz do zawartości

Zvezda 3676 US Medium Tank M4A3 (76) W "Sherman"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Zapomniałem dopisać iż najlepiej do tych celów dokupić pędzel z twardym włosiem są takie np. w sklepach Action za parę złotych , ja tam kupuję . Przed użyciem przycinam je trochę , lepiej mi wychodzi z krótszym włosiem .

Edytowane przez bulik58
  • Like 1
Napisano
18 godzin temu, bulik58 napisał:

Zapomniałem dopisać iż najlepiej do tych celów dokupić pędzel z twardym włosiem są takie np. w sklepach Action za parę złotych , ja tam kupuję . Przed użyciem przycinam je trochę , lepiej mi wychodzi z krótszym włosiem .

Dzięki za rady w najbliższy wolny weekend wypróbuje co i jak ale pierw wannę całą sklęje.

Napisano
W dniu 17.08.2026 o 19:18, DamianosPL napisał:

Widziałem 200zł około z dostawą na Aliexpress za samą wyrzutnie wole chyba poczekać na wznowienie modeli.

Z drugiej ręki:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/revell-03074-m4a3-sherman-75w-with-rocket-launcher-135-unikat-v?navCategoryId=269486

cd4def5440ccb402756cd7bdb247.jpg

• Like 1
Napisano
W dniu 17.08.2026 o 20:19, bulik58 napisał:

Modelarstwo to niestety droga zabawa , często modele to najtańsza rzecz w porównaniu do pozostałych elementów układanki 

A czy nie można tego samemu sklecić? Pezecież te parę rurek idzie zawsze z czegoś dobrać :) Ostatnio zamówiłem tłumik do mojego modelu,fajnie zrobiony ale chyba źle wyliczyłem skalę i jest nieco za mały. 200 zł poszło. Ale może jeszcze się przyda.

Napisano

Wszystkie (prawie)  Shermany mają wiele wspólnych elementów wyposażenia zewnętrznego  , i takimmi są ....

np. osłony peryskopów czy też lamp przednich i tylnych . Prostymi środkami można w modelu zrobić je samemu  ogólnie dostępnych materiałów w sklepie spożywczym czyli drutu i np. cieńkich opakowań po jogurtach . W modelu grubość osłon lamp i chyba peryskopów odpowiada lufie km w kadłubie

m4a3driversperiscope.jpgm4a3slot.jpgm4a3glacis.jpg

m4a1shermanfront.jpgm4105front2.jpgm4a1shermanreardeck.jpgm4a1grouser.jpgm4105rear2.jpggrizzlystowage.jpg

Medium Tank M4 Sherman

• Like 1
Napisano
4 minuty temu, Hobbysta napisał:

A czy nie można tego samemu sklecić? Pezecież te parę rurek idzie zawsze z czegoś dobrać :) Ostatnio zamówiłem tłumik do mojego modelu,fajnie zrobiony ale chyba źle wyliczyłem skalę i jest nieco za mały. 200 zł poszło. Ale może jeszcze się przyda.

Mianem modelarstwo określam zarówno modele , dodatki wszelakie , farby itp, itd.  Ten tłumik to przepraszam w jakiej skali i z jakich materiałów jest bo suma jaką zapłaciłeś 200 zetów może świadczyć albo o skali np. 1/6 , skomplikowanej budowie czyli paru elementach , materiale z którego go zrobiono , złoty  , ew. koszt transportu np . kurier pieszy:szok:?

Napisano
15 minut temu, bulik58 napisał:

Wszystkie (prawie)  Shermany mają wiele wspólnych elementów wyposażenia zewnętrznego  , i takimmi są ....

np. osłony peryskopów czy też lamp przednich i tylnych . Prostymi środkami można w modelu zrobić je samemu  ogólnie dostępnych materiałów w sklepie spożywczym czyli drutu i np. cieńkich opakowań po jogurtach . W modelu grubość osłon lamp i chyba peryskopów odpowiada lufie km w kadłubie

m4a3driversperiscope.jpgm4a3slot.jpgm4a3glacis.jpg

m4a1shermanfront.jpgm4105front2.jpgm4a1shermanreardeck.jpgm4a1grouser.jpgm4105rear2.jpggrizzlystowage.jpg

Medium Tank M4 Sherman

No z tą grubością troche przesadzili w tym modelu jak widzę po innych firmach.

Napisano
39 minut temu, bulik58 napisał:

Mianem modelarstwo określam zarówno modele , dodatki wszelakie , farby itp, itd.  Ten tłumik to przepraszam w jakiej skali i z jakich materiałów jest bo suma jaką zapłaciłeś 200 zetów może świadczyć albo o skali np. 1/6 , skomplikowanej budowie czyli paru elementach , materiale z którego go zrobiono , złoty  , ew. koszt transportu np . kurier pieszy:szok:?

Dwa tłumiki. Jeden w skali 1:10 drugi 1:25. Tłumik jest dość skomplikowany bo to tzw "rybka" do ursusa :)  Był to wydruk 3d na zamówienie. 

Napisano
16 minut temu, DamianosPL napisał:

No z tą grubością troche przesadzili w tym modelu jak widzę po innych firmach.

Porównaj te elementy Zvezdy z podobnym różnych firm , przeważająca część z nich produkuje te elementy nie wiele różniące się między sobą . Dlatego takie dodatki jak np.tą osłonę tylnej lampy możesz/mogłeś zrobić samodzielnie z materiałów ogólnodostępnych , rozumiem iż dotychczas robiłeś modele w których te dodatki , dokładność nie były wymagane . Może nadszedł czas abyś zrobił następny krok w modelarstwie czyli uzupełnianie i poprawianie wyglądu swoich modeli

Napisano
5 minut temu, Hobbysta napisał:

Dwa tłumiki. Jeden w skali 1:10 drugi 1:25. Tłumik jest dość skomplikowany bo to tzw "rybka" do ursusa :)  Był to wydruk 3d na zamówienie. 

Łooooo Panie , nie dość że wielkie to trzeba jeszcze wiedzieć jak odnajdywać takie informacje w Internecie , żeby nie być przekierowany na strony związane z rybołówstwem lub hodowlą rybek.  A tak na poważnie ,jak widać modelarstwo to nie tylko wojskowe pojazdy czy też lotnictwo ale też sprzęt związany z transportem lub nawet rolnictwem.

Napisano
43 minuty temu, bulik58 napisał:

Porównaj te elementy Zvezdy z podobnym różnych firm , przeważająca część z nich produkuje te elementy nie wiele różniące się między sobą . Dlatego takie dodatki jak np.tą osłonę tylnej lampy możesz/mogłeś zrobić samodzielnie z materiałów ogólnodostępnych , rozumiem iż dotychczas robiłeś modele w których te dodatki , dokładność nie były wymagane . Może nadszedł czas abyś zrobił następny krok w modelarstwie czyli uzupełnianie i poprawianie wyglądu swoich modeli

Dokładnie tak robiłem albo robiłem z blaszek które były dołączone do zestawu. Ale z blaszkami po jakimś czasie sie nauczyłem je kleić więc lekko sie je robiło.

• Like 1
Napisano
3 godziny temu, DamianosPL napisał:

Ale z blaszkami po jakimś czasie sie nauczyłem je kleić więc lekko sie je robiło.

Grubości lufy M1919 odpowiada +- tym osłonom , to jest Twój model Twoja decyzja , a to co napisałem to tylko moje spostrzeżenia . I tego faktu nikt nie zmieni

• Like 1
Napisano

Raczej zostawie wszystko tak jak już jest. Aktualny stan dzisiejszy zostało dorobić jeszcze 2 elementy.

anp6Go6.jpeg

kA3REvd.jpeg

aehK3Ob.jpeg

• Like 3
Napisano
W dniu 6.09.2026 o 14:52, DamianosPL napisał:

Raczej zostawie wszystko tak jak już jest. Aktualny stan dzisiejszy zostało dorobić jeszcze 2 elementy.

,, Kości zostały rzucone ,, jak miał rzeknąć niejaki Julek zwany Cesarem po kąpieli w Rubikonie 

Napisano

przeszlifuj osłonę transmisji poniżej śrub, jest tam chyba ślad łączenia form po całej szerokości, a nie powinien, bo to w tej wersji był jeden odlewany element

• Like 1
Napisano
2 godziny temu, Lipstein napisał:

przeszlifuj osłonę transmisji poniżej śrub, jest tam chyba ślad łączenia form po całej szerokości, a nie powinien, bo to w tej wersji był jeden odlewany element

Dziękuje za informację w takim razie zaszpachluje to i zrobie odrazu fakturę odlewu.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Przeszlifowałem to co było potrzebne i dorobiłem te 2 elementy z przodu. 

PS: Fakturę odlewu z przodu zrobiłem Tamiya Extra Thin aktualnie nie zrobiłem zdjęcia.

7IGnqSP.jpeg

xNDILID.jpeg

2W7De3l.jpeg

i pozostałości których nie użyje

SIcR6tf.jpeg

Edytowane przez DamianosPL
  • Like 1
Napisano
8 godzin temu, DamianosPL napisał:

Przeszlifowałem to co było potrzebne i dorobiłem te 2 elementy z przodu. 

PS: Fakturę odlewu z przodu zrobiłem Tamiya Extra Thin aktualnie nie zrobiłem zdjęcia.

i pozostałości których nie użyję

Fakturę Tamiya Extra Thin ? Kiedy przyjdzie na to farba to nawet jej nie zauważysz. Pozostalości warto przechowywać Nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą. Lina holownicza o ile dobrze pamiętam powinna mieć na przednim pancerzu poniżej tych śrub uchwyt mocujący.

Napisano

Dzisiejsza sesyjka ok. 3 godzinki malowania.

Wszystko było malowane kolorem Italeri Olive Drab Army FS34084 a gąsienice Italeri Gun Metal.

DUSu7v8.jpeg

6v5OE16.jpeg

2lCk2uk.jpeg

8GzcErh.jpeg

• Like 1