Hobbysta Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowane) Witam po raz pierwszy na forum. Z powodu nudów w czasie wolnym od pracy postanowiłem przerobić zabawkę którą kiedyś mama kupiła mi na odpuście ok 27 lat temu Stała w garażu na półce,kurzyła się a nuż komuś przyda się jeszcze kiedyś do zabawy ;} Nie wiedziałem czy wogóle tutaj zamieszczać efekty tych swoich prac patrząc jakie super modele tutaj ludzie publikują ale niech tam,może ktoś coś doradzi albo coś bo nie jestem modelażem nie licząc że kiedyś w dzieciństwie coś sobie tam dłubałem i to w zasadzie mój pierwszy "model". Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia przed tym jak zacząłem się z tym bawić,generalnie traktor posiadał jeszcze fioletowe błotniki tylne a kiedyś,kiedyś miał jeszcze kabine i była do niego przyczepa jak pamiętam. Ze swojej strony postanowiłem ten traktor usztywnić od spodu blachą,dorobiłem już: -"mosty" z rurek 10mm,w środku drut 8mm -siatka na przód maski -otwierana klapa maski,krzywo wycięta oczywiście,musiałem szpachlować i dodałem kawałek cienkiej blachy. -drobne przeróbki przy kierownicy (źle to zrobiłem,musze coś wymyśleć aby się kręciła) chcę zrobić coś ala kolumna,myślałem aby zrobić skrętną oś ale za dużo było by to roboty i ingerencja w sam model. A poprzestanę na tym aby tylko kierownica się kręciła. -Zacząłem robić "wannę" do kabiny oraz dorobiam tylny TUZ który jest ruchomy. Będzie też wyciągarka na przodzie. -Mam też tłumik z ursusa od Deagostini ;] oraz kupiłem gdzieś lampy od jakiegoś modelu RC w skali 1:10 -Błotniki planuję zrobić z osłon na tarcze do szlifierki dużej i małej. Generalnie największym wyzwaniem dla mnie będzie zrobienie kabiny z ruchomymi elementami chcę ją wyspawać (ramę) z kształtowników 10x 10mm,zobaczymy co z tego wyjdzie. W weekend zrobię próbę jak to się będzie spawać,kupiłem cienkie elektrody i zobaczymy tym bardziej że ze mnie żaden orzeł w spawaniu. Edytowane 21 godzin temu przez Hobbysta dopisanie Cytuj
pmroczko Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Widzę, że dobrze się bawisz - super! Dla mnie osobiście ta czerwona "wydmuszka" jest słabym materiałem wyjściowym - jak włożysz w ten model trochę więcej pracy to to będzie jego najsłabszy element. Tak czy inaczej życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam serdecznie Paweł Cytuj
Hobbysta Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 1 godzinę temu, pmroczko napisał: Widzę, że dobrze się bawisz - super! Dla mnie osobiście ta czerwona "wydmuszka" jest słabym materiałem wyjściowym - jak włożysz w ten model trochę więcej pracy to to będzie jego najsłabszy element. Tak czy inaczej życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam serdecznie Paweł Myślałem robić od nowa całą bryłe ciągnika ale już niech zostanie jak jest,zobaczymy jaki będzie efekt po pomalowaniu. Swoją drogą wiesz może jak fachowo nazywa się ten czerwony materiał,jest dość miękki i można coś z tego wyrzeźbić,kupiłbym arkusz tego. Cytuj
Baas ArK Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Nie wiem czy przeglądałeś forum, więc podpowiem: może warsztaty kolegi @martryb będą jakąś podpowiedzią: @pmroczko ma rację. Może być orka, a efekt słaby. Nie mniej trzymam kciuki. Cytuj
pmroczko Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 2 godziny temu, Hobbysta napisał: jak fachowo nazywa się ten czerwony materiał, Trudno mi dokładnie powiedzieć co to jest - to może być polietylen - z tego się robi np. butelki - albo winyl, czyli polichlorek winylu (rury kanalizacyjne, płyty PCV). Oba materiały nie są zbyt miłe do dłubania... O wiele lepszym materiałem jest Polistyren (można dostać jako płyty różnej grubości). Tańszą alternatywą są tablice ostrzegawcze które można dostać w marketach budowlanych za ułamek ceny polistyrenu, ale są trochę trudniejsze do cięcia i nie kleją się tak dobrze, ale można z nich różne rzeczy zbudować. Cytuj
Hobbysta Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Idea jest taka aby dać nowe życie zabawce którą dostałem jako dzieciak w prezencie Swoją drogą jak na tego typu podobne zabawki z epoki to ta była naprawdę dobrej jakości. Ogólnie maska jest przesadzona jeżeli chodzi o wysokość i teraz pewnie będzie głupio wyglądała jak dodam od siebie błotniki stalowe. W weekend pojadę na wieś i tam popróbuję coś pomodzić żeby było znośnie. Miałem w planach zrobić coś takiego jak w prawdziwych ciągnikach czyli z profili stalowych skręcić/pospawać blok silnika,skrzynię biegów,tylni most z podnośnikiem a z modelu wyciąć tylko maskę i zrobić ją całkiem otwieraną do przodu albo jak w c-360 otwieraną do boku a na stałe przykręconą. Jednak raz że to już by było jak na ten czas zbyt pracochłonne a dwa szkoda mi było psuć pamiątki bo jak mówię idea jest taka aby dać jej drugie życie. Myślę jeszcze co by tu zrobić z kołami,na pewno jakieś felgi na przód jednak te koła,szczególnie z przodu tak średnio mi się podobają tym bardziej że nie są oryginalne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi