SławekK Napisano Sobota o 11:15 Napisano Sobota o 11:15 W tym tygodniu model "z dokumentacją" z 2025, czyli pancerny ciągnik ewakuacyjny na bazie czołgu M3 Lee. Mirage zrobił rodzinę czołgów Lee dość dawno temu. Nie tak dawno wypuścił kolejną odmianę, dodając do "standardowego" czołgu wydruki 3D wraz z figurkami trzech Amerykanów. Ponieważ Wojsko Polskie wykorzystywało tego typu pojazdy, to zacząłem drążyć temat. Jakby ktoś chciał znać szczegóły, to mogę mu udostępnić dokumentację. Pojazd ma przedstawiać wóz oznaczony jako "Slop" z 9. Kompanii Warsztatowej 2. Warszawskiej Dywizji Pancernej z Włoch z roku 1945. Miałem już doświadczenie z robieniem wnętrza Lee, więc otworzyłem mu wszelkie możliwe włazy i skrzynki. Dokładnych materiałów nie znalazłem, więc trochę musiałem improwizować. Kalki do pojazdu wykonane zostały na specjalne zamówienie, dzięki pomocą kolegi Mirka. Uznałem, że najlepiej będzie się prezentował w pozycji z rozłożonych dźwigiem, więc na podstawce jest silnik z 3D od Tiger oraz dużo innych elementów niemieckiego sprzętu. Figurki od również polskiej firmy GlowelMiniatures. Czekam na wasze opinie! 9 Cytuj
pmroczko Napisano Sobota o 11:58 Napisano Sobota o 11:58 Cześć! Ładnie wyszedł! Też sobie kupiłem ten model, ale chciałem go zrobić w położeniu marszowym. Mam pewne wątpliwości, czy w tej wersji wieża powinna mieć kosz/platformę - ale nie mam na to żadnych papierów - a Ty coś masz? Ja bym i tak tu w moim wnętrza nie robił. Pozdrawiam serdecznie Paweł Cytuj
SławekK Napisano Sobota o 12:26 Autor Napisano Sobota o 12:26 W numerze ModelFan nr 1992/9 znalazłem plany/rysunki na których podstawie wykonałem kosz pod wierzą... nie trafiłem na inne materiały, więc uznałem że te są "prawdziwe". Jest tam wprawdzie późniejsza wersja tego wozu, ale jak już pisałem trochę "improwizowałem" :).. Cytuj
bulik58 Napisano Sobota o 12:46 Napisano Sobota o 12:46 36 minut temu, pmroczko napisał: Mam pewne wątpliwości, czy w tej wersji wieża powinna mieć kosz/platformę - ale nie mam na to żadnych papierów - a Ty coś masz? Ja bym i tak tu w moim wnętrza nie robił. Pozdrawiam serdecznie Paweł Twoje domysły są słuszne , nie było tam kosza tylko ,, kołowrotek ,, nazywany dalej wyciągarką The winch assembly is seen installed under the turret. A portable fire extinguisher is mounted on the opposite side of the support post, and copious stowage drawers can be seen around the vehicle interior. https://afvdatabase.com/usa/pics/trvm31/trvm31.html M31 ARV ETO | World War Photos Panzerserra Bunker- Military Scale Models in 1/35 scale: M31 (T2) Tank Recovery Vehicle with Panzernest - case report Tank Recovery Vehicles Cytuj
SławekK Napisano Sobota o 15:31 Autor Napisano Sobota o 15:31 Bazowałem na poniższych rysunkach. Skoro był dźwig, to musiała być i wyciągarka, wieża była obrotowa, więc wyciągarka też powinna się kręcić z nią. Samą "wyciągarkę" bardzo uprościłem, ale "kosz" wydawał mi się logiczną konsekwencją. Cytuj
pmroczko Napisano Sobota o 16:35 Napisano Sobota o 16:35 Cześć! Ale ożartą dyskusję tu wywołałem - ciesze się, że zapytałem! @bulik58 - wielkie dzięki za foty, bardzo mi się przydadzą! @SławekK - plany też bardzo ciekawe. Model Fan z 1992 roku mówisz? To byli dopiero czasy, nie? Ciekawe jest to, że M31 były potem przerabiane na ciągniki artyleryjskie M33, a model M33 Mirage opracowało z wnętrzem: https://www.mojehobby.pl/zdjecia/1/6/2/75501_7_1770200263853.jpg Zastanawiam się, ile z tego wnętrza by się też przydało do M31? Wyciągarka wygląda podobnie... Ciekawe, czy zostawili tę samą. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia Paweł Cytuj
Arkos22 Napisano Sobota o 17:21 Napisano Sobota o 17:21 Piękności!! Super Ci wyszło. Każdy Twój model jest po prostu niesamowity! Cytuj
bulik58 Napisano Sobota o 18:41 Napisano Sobota o 18:41 (edytowane) 18 godzin temu, SławekK napisał: Bazowałem na poniższych rysunkach. Skoro był dźwig, to musiała być i wyciągarka, wieża była obrotowa, więc wyciągarka też powinna się kręcić z nią. Samą "wyciągarkę" bardzo uprościłem, ale "kosz" wydawał mi się logiczną konsekwencją. Jak porównasz rysunek z Model Fana z fotkami to jest to prawie to samo , i nic w rysunku nie wskazuje na to aby był tam kosz , bynajmniej ja tego nie widzę . Poza tym w koszu oprócz ,, kołowrotka ,, który był przykręcany do szyn musiał by się zmieści jeszcze jego operator sterujący widocznymi drążkami . Mam pewną teorię w jaki sposób zmieniano układ prowadzenia liny z hakiem ale dowodu mi brak 17 godzin temu, pmroczko napisał: Cześć! Ale ożartą dyskusję tu wywołałem - ciesze się, że zapytałem! Czy tak zażartą ...? Patrząc juz na poniższą fotkę widać linki wychodzące z wnętrza wieży więc gdzieś musiał być zamontowany kołowrotek . W tylnej części kadłuba nie było miejsca bo przecież był tam silnik i to chyba podwójna gwiazda więc pozostawała wieża . Wyciągarka zastosowana w M31 przypomina tą z M26 czyli mała nie jest i miejsca potrzebuje. Ważne że się wyjaśniło Edytowane Niedziela o 10:02 przez bulik58 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi