Skocz do zawartości

Subaru Impreza WRX STI - Fujimi - 1/24

koksik750

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Może Sol i Set były do kitu? Wiem, że kalki wariują pod płynami ale efekt końcowy zawsze w moim przypadku był zadowalający. Jakiej firmy są kalki, może płyn nie daje rady zmiękczyć?

Autko zapowiada się konkretnie

Jak tak będziesz Koksiu zmieniał modele i jeszcze schrzaniał kalki, to z niczym się nie wyrobisz w konkursie

Żartowałem oczywiście. Model zapowiada się super, bo z takimi umiejętnościami wiemy, że baboli nie zostawisz

Dzieki "chłopacy". Kalki to Crazy Modelers. Dobrze współpracują z setem i solem tylko moja tu wina. Następnym razem muszę bardziej się postarać i usunąć wodę i płyn spod kalki. Ale jeśli stwierdze, że nie dam rady zrobić tej maski to zrobię ją czarną albo w podobnym odcieniu szarości

dam rady zrobić tej maski

Mogę polecić pewien dość kontrowersyjne sposób, który metodą prób i błędów może wypalić. Mianowicie użycie rajstop Twojej dziewczyny jako szablonu pod airbrush. Zawsze chciałem wypróbować tą metodę ale jakoś samoloty pozbawione są carbonowych spoilerów

Widziałem kiedyś chyba w TV jak gość robił elementy carbonowe do modelu motoru.Też wykorzystał rajstopy albo podobną bardzo drobną siateczkę.Używał koloru szarego, miedzianego srebrnego i czarnego.Muszę Wam powiedzieć,że wyszło rewelacyjnie z tego co pokazywali z bliska.Wyglądało jak prawdziwy carbon.Na dodatek miało ładny połysk.Tylko zabijcie mnie a nie pamiętam w jakich kolejnościach kładł kolory bo widziałem to kilka ładnych lat temu.

Karoseria moczy się w płynie hamulcowym. Równolegle wykonuje projekt Hondy S2000 dla magazynu modelarskiego Super Model, więc ciężko mi się skupić nad subaru. Dziś pobawiłem się z wlotem powietrza maski. Wycięte poprzeczne elementy i wstawione fototrawione:

DSC02002.jpg

DSC02005.jpg

Następnie przetestowałem zestaw weatheringowy Tamiyi na tłumiku którego użyje:

DSC02009.jpg

Przed:

DSC02011.jpg

I po:

DSC02014.jpg

Pewnie będę to poprawiał, ale pokazać jak będzie wyglądać już mogę

Tylna dokładka zderzaka jest zrobiona z dwuskładnikowej szpachli Tamiyi - Epoxy Quick Type. Co do profilowania styrenu używałem świeczki i obcążków

A coś bliżej o tej szpachli i styrenie mógłbyś powiedzieć? Chciałbym kiedyś przy okazji wide body kitu uniknąć szpachli Novolu

Tak jak powiedziałem będę poprawiał tłumik.

Co do styrenu i szpachli -

Szpachla dwuskładnikowa Tamiya Epoxy Putty:

TM87051.jpg

Zaletą jest to, że nie zapada się jak zwykła szpachla modelarska.

Co do styrenu, to wiadomo jak wygląda. Używam różnych grubości, w zależności jaki element wykonuję. Metoda wyginania nad ogniem to metoda prób i błędów. Trzeba odpowiednio złapać styren, ogrzać go nad płomieniem i wygiąć po czym ochłodzić w zimnej wodzie.

A propos tej kalki na masce (może trochę poźna uwaga ale nie zaglądałem wcześniej), dlaczego ją zmywałeś przecież nie wyglądało to wcale źle. Jeszcze trochę pracy z Solem i było by dobrze! Zagniecenia do rozprostowania a pęcherzyki można usunąć.

Kazik - myślałem, że nie da się już jej uratować. Dopiero później dowiedziałem się, że mogłem ponacinać te fałdki i dać sola.... Bo dałem sola i zostawiłem na noc i nic nie dało, więc stwierdziłem, że nie do odratowania. Następnym razem ( oby go nie było ) najpierw dam fotki.

Fliper - nic nie malowałem ani nie matowałem - po prostu nałożyłem na tłumik - nie wiem czy to wysycha czy jak, ale można to zetrzeć palcem, pewnie na malowanych powierzchniach się trzyma normalnie

...Bo dałem sola i zostawiłem na noc i nic nie dało...

Bo to się trzeba nad tym jeszcze poznęcać z pałeczką higieniczną lub pędzelkiem samo sie nie poukłada tak fajnie. No chyba że masz prosty element bez otworów a i przy takim kalka bywa upierdliwa.