Mipan Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Jak nakładałeś ten carbon korzystałeś z tych płynów do kalkomanii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 Tak korzystałem. Niestety albo kalka była ciut za duża. Fakt też że może nie dokładnie rozprostowałem kalkę i nie usunąłem całej wody spod kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 koksik750, może podzielisz kalkę na kilka części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 Niby można ale wtedy mogą poszczególne kawałki się odróżniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Jakby bardzo starannie połączyć wzór i potem jeszcze pomalować bezbarwnym to może nie było by tak bardzo widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Może Sol i Set były do kitu? Wiem, że kalki wariują pod płynami ale efekt końcowy zawsze w moim przypadku był zadowalający. Jakiej firmy są kalki, może płyn nie daje rady zmiękczyć? Autko zapowiada się konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Jak tak będziesz Koksiu zmieniał modele i jeszcze schrzaniał kalki, to z niczym się nie wyrobisz w konkursie Żartowałem oczywiście. Model zapowiada się super, bo z takimi umiejętnościami wiemy, że baboli nie zostawisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 Dzieki "chłopacy". Kalki to Crazy Modelers. Dobrze współpracują z setem i solem tylko moja tu wina. Następnym razem muszę bardziej się postarać i usunąć wodę i płyn spod kalki. Ale jeśli stwierdze, że nie dam rady zrobić tej maski to zrobię ją czarną albo w podobnym odcieniu szarości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Dasz radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 dam rady zrobić tej maski Mogę polecić pewien dość kontrowersyjne sposób, który metodą prób i błędów może wypalić. Mianowicie użycie rajstop Twojej dziewczyny jako szablonu pod airbrush. Zawsze chciałem wypróbować tą metodę ale jakoś samoloty pozbawione są carbonowych spoilerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 Trojan - to bardzo dobry pomysł !!! Będę o nim pamiętał gdyby nie udałoby mi się położyć kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Widziałem kiedyś chyba w TV jak gość robił elementy carbonowe do modelu motoru.Też wykorzystał rajstopy albo podobną bardzo drobną siateczkę.Używał koloru szarego, miedzianego srebrnego i czarnego.Muszę Wam powiedzieć,że wyszło rewelacyjnie z tego co pokazywali z bliska.Wyglądało jak prawdziwy carbon.Na dodatek miało ładny połysk.Tylko zabijcie mnie a nie pamiętam w jakich kolejnościach kładł kolory bo widziałem to kilka ładnych lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Karoseria moczy się w płynie hamulcowym. Równolegle wykonuje projekt Hondy S2000 dla magazynu modelarskiego Super Model, więc ciężko mi się skupić nad subaru. Dziś pobawiłem się z wlotem powietrza maski. Wycięte poprzeczne elementy i wstawione fototrawione: Następnie przetestowałem zestaw weatheringowy Tamiyi na tłumiku którego użyje: Przed: I po: Pewnie będę to poprawiał, ale pokazać jak będzie wyglądać już mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Dla mnie troche za dużo niebieskiego a tak to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Tylna dokładka zderzaka jest zrobiona z dwuskładnikowej szpachli Tamiyi - Epoxy Quick Type. Co do profilowania styrenu używałem świeczki i obcążków A coś bliżej o tej szpachli i styrenie mógłbyś powiedzieć? Chciałbym kiedyś przy okazji wide body kitu uniknąć szpachli Novolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Fajnie wygląda przed i po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Tak jak powiedziałem będę poprawiał tłumik. Co do styrenu i szpachli - Szpachla dwuskładnikowa Tamiya Epoxy Putty: Zaletą jest to, że nie zapada się jak zwykła szpachla modelarska. Co do styrenu, to wiadomo jak wygląda. Używam różnych grubości, w zależności jaki element wykonuję. Metoda wyginania nad ogniem to metoda prób i błędów. Trzeba odpowiednio złapać styren, ogrzać go nad płomieniem i wygiąć po czym ochłodzić w zimnej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Koksik? Mam pdobną szpachlówkę, tyle że produkcji Gunze. Czy Twoja też schnie około 24 godziny do pełnej twardości? Widzę napis "quick type" więc się zastanawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Nie, ta schnie 6 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Muszę kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 A propos tej kalki na masce (może trochę poźna uwaga ale nie zaglądałem wcześniej), dlaczego ją zmywałeś przecież nie wyglądało to wcale źle. Jeszcze trochę pracy z Solem i było by dobrze! Zagniecenia do rozprostowania a pęcherzyki można usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Koksik czy matowałeś albo malowałeś wydech aby pokrych pigmentami ? Opisz jak to zrobiłeś proszę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Kazik - myślałem, że nie da się już jej uratować. Dopiero później dowiedziałem się, że mogłem ponacinać te fałdki i dać sola.... Bo dałem sola i zostawiłem na noc i nic nie dało, więc stwierdziłem, że nie do odratowania. Następnym razem ( oby go nie było ) najpierw dam fotki. Fliper - nic nie malowałem ani nie matowałem - po prostu nałożyłem na tłumik - nie wiem czy to wysycha czy jak, ale można to zetrzeć palcem, pewnie na malowanych powierzchniach się trzyma normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 ...Bo dałem sola i zostawiłem na noc i nic nie dało... Bo to się trzeba nad tym jeszcze poznęcać z pałeczką higieniczną lub pędzelkiem samo sie nie poukłada tak fajnie. No chyba że masz prosty element bez otworów a i przy takim kalka bywa upierdliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Będę pamiętał o Tobie gdy będę kładł kalkę następnym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi