Skocz do zawartości

Pontiac GTO '65

zbiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w ten mroźny wieczór postanowiłem rozpocząć relacje z budowy kolejnego modelu z mojej poczekalni tym razem wybór padł na Pontiaca z AMT/ERTL, in-box modelu jest tu:

viewtopic.php?t=11670

jest tam także zdjęcie tego co mam zamiar osiągnąć pod koniec budowy. Od razu uprzedzam że budowa może troche potrwać ( ostatni model Ferrari 360 powstawał prawie rok ), ale jak to mówią powoli a do celu. Na pierwszy ogień poszedł wlot powietrza umieszczony na masce, we wlocie wyciołem otwory przez co nie jest ślepy, na zdjęciu juz maska juz pomalowana podkładem:

DSC00001.JPG

DSC00002.JPG

dopiero na zdjęciach widać ze trzeba będzie z nią jeszcze troche powalczyć

i dalej za ciosem sklejony i pomalowany blok silnika, pomalowane gaźniki i pokrywy zaworów świeżo wyjęte z cleanluxa czekają na Aclada :

DSC00003.JPG

DSC00004.JPG

DSC00005.JPG

DSC00006.JPG

a tutaj zdjęcie silnika:

421GTO.jpg

i na razie to tyle farba schnie, jutro uzbrajanie silnika w kable

Nie no, Stary amerykański krążownik szos . U mnie na rozpoczęcie czeka Plymouth 71 z silnikiem HEMI . Nie ma to jak dźwięk z takiego potwora .

Jeśli chodzi o silnik, to widać z góry małe farfocle :P .

A będziesz robić cabrio czy z hard topem?

Zasiadam i czekam na kolejne fotki

Pozdrawiam

Musze przyznać, że malowanie wybrałeś ciekawe, więc nic innego nie pozostaje tylko czekać na następne aktualizacje.

Trzymam kciuki, aby wnętrze Ci wyszło heh.

Pozdr. eKrystian

Witam, korzystając z "nagłego" ataku zimy i całkowitej nieporadności głupich angoli z odśnieżeniem tego co napadało, miałem dzisiaj przymusowe wolne, ale nie ma tego złego... i tak gaźniki się przemalowały na gunmetal, filtry powietrza powędrowały na na gaźniki (narazie na sucho dlatego są krzywo), i zrobiłem połączenia pomiędzy świecami a cewką, cewka będzie jeszcze połączona z instacją w samochodzie ale to dopiero jak kaste poskładam i włoże silnik do środka a tak to wyszło:

DSC00009.JPG

DSC00010.JPG

i jeszcze taka karykatura koła rozrządu i paska klinowego:

DSC00008.JPG

już sie zabrałem za wykonanie go od podstaw (to takie u góry z zębami to miał być według producenta rozrusznik )

Jestem ciekaw jak wybrniesz z tym malowaniem kasty. Pamiętaj, żeby zacząć od jaśniejszego koloru - w tym przypadku białego. Później czeka Cię zabawa z cieniutkimi srebrnymi paseczkami po bokach paska pomarańczowego.

Proponowałbym

1. Biały

2. Pomarańcz

3. Czerwień

4. Srebrne paski

co do malowania to kilka kolorów pomieszałeś, ale może to wina zdjęcia, dolna część nadwozia to srebrny metalik, paseczki są błękitne reszta tak jak napisałeś:

0603phr_09_z%2B1965_pontiac_gto%2B.jpg

pozatym błękitno pomarańczowy pasek będzie najprawdopodobniej kalką

No no prace ida jak nigdy. Jak narazie to silniczek bardzo ładnie sie prezentuje. Działaj dalej poki snieg nie stopnieje...hehe

PS. Ja tam nie miałem takich zaszczytów siedzenia w domu w angli- nawet przez 2 lata sniegu nie widziałem a ty masz taka niespodzianke....

Możliwe, że pomyliłem - wina fotki. Raczej to nie jest kalka bo "amerykańce" nie bawią się w takie rzeczy tylko robią te paski ręcznie - tzw pinstripping.

na modelu będzie kalka

coś takiego narazie na zwykłym papierze na próbę:

DSC00001.JPG

• 2 weeks later...

i jak napisałem zdjęcia drugiej strony:

DSC00013.JPG

podłączona linka od gazu

DSC00014.JPG

co do wash-a to sprawa jest otwarta, ale raczej nie bede robił, a rozdzielacz paliwa wisi w powietrzu jak w orginale ;-)

Edit 17.02.2007

Mała aktualizacja zrobiłem wentylator do chłodnicy, ale po kolei. Najpierw potworek z pudełka ( 7 łopatek, powinno być 6 ):

DSC00015.JPG

Wykonanie właściwego wentylatora poprzezdzone oczywiście kilkoma nieudanymi próbami, wkońcu znalazłem zdjęcie blaszki fototrawionej:

DSC00016.JPG

Potem było już z górki, drukarka, wycinanki, naklejanie na kawałek plastiku i blaszke z "wiadomego" trunku, znowu wycinanie, zginanie, malowanie, oto co z tego wyszło ( zdjęcie w dużym powiększeniu, jeszcze kilka poprawek i gotowe):

DSC00017.JPG

A tak to wygląda w orginale:

DSC00018.jpg

• 2 weeks later...

kółka robione jako wycinanka z płaskiego arkusza plastiku następnie sklejone ze sobą na wspólnej osi użytej pózniej do montarzu na silniku

Edit 01.03.09

I stało sie silnik oficjalnie skończony, brakuje jeszcze tylko rur od wydechu ale te będą dopiero jak włoże silnik do ramy. Zdjęcia:

DSC00021.JPG

DSC00022.JPG

DSC00023.JPG

DSC00024.JPG

Zdjęcia z powodu ciemności na zewnątrz robione z lampą.

wow. no silniczek wyglada super. niespodziewalem sie ze w tak " lichym modelu" mozna cos z tym zrobic. widzialem wypraski i wygladalo to nie najlepiej a tu prosze...piekny silnik- zobaczymy co zdzialasz dalej.Pozdrawiam.