Wallace Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 Prace nad nowymi okrętami podwodnymi rozpoczęły się w ZSRR w połowie lat 50. Jednostki były uzbrojone wyłącznie w torpedy. Na podstawie konstrukcji okrętów opracowano jednostki projektu 658 uzbrojone w pociski balistyczne. Z powodu nieszczelności systemu chłodzenia reaktora załoga była narażona na zwiększone dawki promieniowania. Przyczyną awarii które zdarzały się na pokładach był krótki czas w którym opracowano i wdrożono okręty do produkcji, mimo to dorównywały one swoimi osiągami okrętom amerykańskim, a pod względem niektórych parametrów nawet je przewyższały.* ... W niewielkim pudełeczku, które nota bene ładnie wygląda, mamy prostą instrukcję obsługi oraz jedną kalkę. Instrukcja jest przejrzysta i proponuje zrobienie okrętu w różnych wariantach. ... Poza tym jedna wypraska, bardzo dobrej jakości. Elementy wyglądają na porządne, plastik bez nadlewek. Szykuje się prawdziwy "blitzkireg". ... *- źródło: Wikipedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Czy przypadkiem prawie identycznych części nie mamy u Flagmana? http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1299931 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 wreszcie jakiś kolejny November na warsztacie, modelik tak prosty i ładny, że aż się prosi o zrobienie Czy przypadkiem prawie identycznych części nie mamy u Flagmana? "macałem" je, dla mnie to jest to samo, tylko kalki są ciut inne, pewnie jakaś licencja bo trudno podejrzewać w jednym kraju o kopię a i Zvezda wciąż sprzedaje K-3 Jędrek ps. Wallace w 1:1 masz całkiem sporo o tym typie okrętów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 19 Lutego 2009 Autor Share Napisano 19 Lutego 2009 Jędrek ma racje, wypraski praktycznie te same zdecydowałem się na Zvezdę, bo odrobinę tańsza, no i w zestawie kupiłem też K-19 Swoją drogą mam na razie 4 OP, każdy innej firmy - Revell, Alanger, Dragon ... Najlepiej mi się robiło Revell'a, najgorzej Dragona. Jeśli chodzi o K-3, to modelik jest bardzo przyjemny, elementy bardzo ładnie przylegają do siebie, trochę szpachli na łączeniach i tyle. Kiosk w jednym miejscu był przyłączony do wypraski, więc po odcięciu trzeba było trochę więcej zaszpachlować, ale ogólnie jest ok. Okręt robi się bardzo szybko i niedługo będziemy już finiszować - tak dla odmiany ... Jak pisałem, kadłub poklejony i zaszpachlowany, podobnie "skrzydła" (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) i kiosk. ... Niedługo podkleję te elementy i zabieram się za malowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 21 Lutego 2009 Autor Share Napisano 21 Lutego 2009 Troszeczkę szpachli na łączeniach i ... voilla kadłub gotowy do malowania ... Pomaluję go na kolor ciemno-szary (może zmieszam lekko z czernią). Następnie podstawka na ciemny brąz i anteny. A potem końcówka. Model robi się wyjątkowo szybko i łatwo. Bardzo przyjemna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 2 Marca 2009 Autor Share Napisano 2 Marca 2009 I zaczęliśmy malowanie. Na brązowo podstawka, a okręt na jednolity szary kolor. Malowało się szybko i przyjemnie. Okręt nie sprawiał problemu, a powrót do szpachli wamodowskiej sprawił, że miejsca łączeń zostały bardzo ładnie zamaskowane. Teraz kalki i do galerii ... PS - przepraszam za jakość zdjęć. Nabłyszczyłem okręt i zacząłem kłaść kalki. Kładzie się beznadziejnie - kalki się rwą i bardzo źle kładą. Spróbujemy jakoś z tego wyjść, ale już mi się efekt nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 szczerze mówiąc nie pamiętam jak mi się kładły kalki ale chyba większych problemów z nimi nie miałem Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korsarz Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Mi sie kladly calkiem wporzadku, a świadczy o tym fakt, że rzadko kleje modele plastikowe a tu udało mi sie jakos bez problemow. Czy dziobowy ster głębokości nie przekoślawił sie troche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 5 Marca 2009 Autor Share Napisano 5 Marca 2009 Mi sie kladly calkiem wporzadku, a świadczy o tym fakt, że rzadko kleje modele plastikowe a tu udało mi sie jakos bez problemow. Czy dziobowy ster głębokości nie przekoślawił sie troche? hmm.. wiesz, piąty model i 4-ta firma. Pod względem kalek najlepiej kładło mi się Revell'a i Dragona, a źle Zvezdę i Alangera. Może to kwestia techniki ? U mnie te kalki się "łamały", "zaginały" i rwały. Generalnie bardzo źle. Ale może to moja wina Jeśli chodzi o ster - racja - minimalnie się przekrzywił, zaraz poprawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi