JackW Napisano 3 Października 2006 Share Napisano 3 Października 2006 Na początek jako nowy na tym forum, chciałbym wszystkich przywitać. Od razu zadam pytanie. Aktualnie składam model platformy kolejowej w skali 1:87 KIBRI. Do modelu dołączony jest arkusz oznaczeń. Nie jest to kalkomania typowa nakładana na mokro, tylko nalepki z własnym klejem. W związku z powyższym mam pytanie do modelarzy, którzy składali już modele KIBRI lub modele innych firm z takimi nalepkami, czy po jakimś czasie nalepki trzymają się czy raczej odpadają, czy zabezpieczyć je lakierem czy nie. Lepiej byłoby bez lakieru ponieważ raczej będzie widać zamalowane miejsce. Klej trzyma dosyć dobrze, chociaż zauważyłem, że jeżeli jest jakieś załamanie powierzchni to naklejka odchodzi szczególnie jak jest mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 3 Października 2006 Share Napisano 3 Października 2006 Czesc, witaj na forum. Ciezko mi cos powiedziec, bo nie mialem do czynienia z tego rodzaju naklejkami, ale chyba na Twoim miejscu, to ja bym polakierowal calosc. Na wszelki wypadek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackW Napisano 3 Października 2006 Autor Share Napisano 3 Października 2006 Polakierować wolałbym w ostateczności. Model składa się z części już w odpowiednich kolorach tworzywa. Nalepki z napisami i oznaczeniami wycina się z arkusika. Wydrukowane są na folii przezroczystej matowej. Po wycięciu i nalepieniu efekt jest niezły. Nie mam doświadczenia z takimi nalepkami. Przy innych samoprzylepnych etykietach efekt jest różny. Mam nadzieję, że w tym przypadku Niemcy zrobili to dobrze i nie odleci. Tym bardziej, że model nie jest wcale tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 3 Października 2006 Share Napisano 3 Października 2006 Zapytaj się na tym forum, z pewnościa ktoś Ci pomoże http://www.forum.martel.pl/ Pozdro Łukasz S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackW Napisano 3 Października 2006 Autor Share Napisano 3 Października 2006 Na forum Martela takimi przyziemnymi sprawami się nie zajmują. Już się pytałem, bez efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_arcin Napisano 3 Października 2006 Share Napisano 3 Października 2006 Witaj mam jeden model Firmy KIBRI od prawie roku i nic się nie odkleja. Nalepki trzymają się bardzo dobrze nawet po oderwaniu ( raz) i przyklejeniu ponownie nie było kłopotu z odpadaniem. Natomiast faktycznie jak jest jakieś załamanie to odklejają się. jednak ja nie lakierowałem, położyłem na pomalowany model i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackW Napisano 8 Października 2006 Autor Share Napisano 8 Października 2006 Zrobiłem już zespoły jezdne. Wszystkie bardzo małe napisy polakierowałem matowym Model Masterem 1560. Prawie nie widać, niemalże ten sam połysk jak tworzywa. Większe przykleiłem bez lakierowania. Trzeba uważać jednak, żeby przykleić poprawnie za pierwszym razem ponieważ przy odrywaniu tak jakby trochę mętniała folia z napisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackW Napisano 10 Października 2006 Autor Share Napisano 10 Października 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi