Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Amerykańce prawie gotowi (wreszcie!!!) Narazie się jeszcze świecą od sido.

ssa45853o.jpg

A oto prawdopodobny rozstaw na dioramce. Czołg będzie jechał po leśnej dróżce, z tyłu będzie kilka drzew i krzaków, a wszystko obsypane śniegiem. Taki jest plan na dzień dzisiejszy, a jak wyjdzie ostatecznie to się jeszcze okaże.

ssa45851.jpg

Napisano

Czas na podstawkę.

ssa45855.th.jpg

Wykonałem ją z z kawałka deski i 4 listewek jesionowych, następnie dociąłem boki do kształtu podłoża, które teraz trzeba będzie wykonać. Na razie tylko tyle, bo czasu brak

• 2 months later...
Napisano

Podstawka wymodelowana, pomalowana i czeka na krzaki:

ssa46398.jpg

ssa46399.jpg

ssa46406.jpg

ssa46447.jpg

Napisano

Połowa pierwszej jodełki zrobiona. Co o tym sądzicie?

ssa46492.jpg

ssa46493.jpg

• 3 weeks later...
Napisano

Jodełki wreszcie zrobione i wstępnie uśnieżone.

ssa46501.jpg

Napisano

Wygląda przyzwoicie ;)

Dostosuj się na przyszłość do regulaminu forum odnośnie wstawiania zdjęć - 800 px szerokości w pełnym wymiarze na forum!

Napisano
Z czego robiłeś liście drzewka? Coś z kwiaciarni

Tak. Gałązki są z roślinki do bukietów z kwiaciarni.

Napisano

A zabezpieczałeś je jakimś lakierem ? Ja kiedyś też takie zrobiłem i po tygodniu zżółkły

Napisano

Stary, drzewka są miód malinka wysokość, pień i w ogóle, bardzo mi się podobają tylko jak na jodełki trochę za mało mają igliwia, i kora jakaś taka gładka (mogłeś zrobić lekkie bruzdy, w końcu to nie buk ) :P ale czepiam się(proszę wybaczyć zboczenie zawodowe) pewnie sam bym lepszych nie zrobił . Tak w ogóle to oglądam z zapartym tchem , bo to kolejny mój ulubiony klimat.

Pozdrawiam

Napisano
A zabezpieczałeś je jakimś lakierem ? Ja kiedyś też takie zrobiłem i po tygodniu zżółkły

Dostały kilka warstw lakieru do włosów. Pierwszą próbę robiłem kilka miesięcy temu i trzyma się do dziś.

Napisano
Stary, drzewka są miód malinka wysokość, pień i w ogóle, bardzo mi się podobają tylko jak na jodełki trochę za mało mają igliwia, i kora jakaś taka gładka (mogłeś zrobić lekkie bruzdy, w końcu to nie buk )

No cóż gałęzi faktycznie dałem trochę za mało ( lekcja na przyszłość ), a co do kory to wzorowałem się jodłą alpejską z przed mojego domu, która to ma gładką korę ( przy zbliżonej wysokości do tych z dioramy ). Oczywiście stare kilkudziesięcioletnie jodły mają chropowatą korę w dolnej części pnia, ale moje są jeszcze młode.

A tymczasem wzbogaciłem trochę florę i przyprószyłem wszystko śniegiem. Z efektu nie jestem do końca zadowolony więc coś może jeszcze się zmienić.

ssa46508.th.jpg

ssa46509.th.jpg

Napisano

Ogólnie całość sprawia pozytywne wrażenia, ale tak sobie myślę, może wartoby trochę bardziej rozjechać drogę, tak dla zróżnicowania terenu, chociażby tak jak na tej fotce?

Ardennes1.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

A ja znowu wtrącę się w figurki. Według mnie wszyscy mają four-buckle overshoes, czyli czarny mat (skóra licem do środka, podeszwy gumowe więc mogą się trochę świecić) i srebrne klamry (matowe, takie szaro-srebrne). Brązowe nigdy nie były.