Jump to content

Bruk z pojedynczych elementów by Artek

Artek
 Share

Recommended Posts

Postaram się tutaj opisać sposób, w który robie bruk na mojej nowej dioramie. Do jego wykonania będą nam potrzebne:

- dwie karty telefoniczne (jedna jako podłoże druga do pocięcia)

- gips szpachlowy (lepszy byłby dentystyczny bo jest mniej kruchy)

- nożyk

- klej wikol

- diorama

Prace rozpoczynamy od zmontowania formy, do której wlejemy gips. Moja wygląda tak:

th_IMAG1591.jpg

Te żeberka przyklejone poprzecznie do karty podstawki mają następujące wymiary:

- wysokość 6mm

- długość 50mm

Te dwie przykleone wzdłuż listewki są nieco wyższe od tych poprzecznych i są przyklejone tylko w dwóch miejscach każda ponieważ później trzeba je oderwać.

Jak już mamy formę, należy ją zalać gipsem. Dobrze jeżeli nie jest zbyt rzadki. No i koniecznie trzeba dobrze wymieszać, tak, żeby nie było grudek.

th_IMAG1592.jpg

Po kilku godzinach gdy gips stwardnieje na tyle, że można go wyjąć z formy, odrywamy boczne listewki. Następnie ja wyginam tą formę w ten sposób, że gips pęka wzdłuż tych poprzecznych listeweczek i tworzą się gipsowe paseczki. W dalszej kolejności wyginając w ten sam sposób formę wyciągamy je jeden po drugim.

th_IMAG1593.jpg

Jak juz je powyciągaliśmy należy obrobić wszelkie nadlewki i jamki skurczowe

Później tniemy je w poprzek na kosteczki o szerokości ok 4 mm, nie przejmując się jednocześnie tym, że od czasu do czasu coś nam się ukruszy(w efekcie da to tylko efekt nierówności na drodze co bardzo fajnie wygląda; kostki brukowe są lekko na różnych poziomach). Po porozcinaniu należy lekko zaokrąglić częśc kosteczki, która będzie widoczna. Jeśli gips jest jeszcze wilgotny wystarczy stary dobry palec wskazujący lewej ręki, a gdy gips wysechł na amen bierzemy do ręki papier ścierny "400) i to załatwia sprawę.

th_IMAG1594.jpg

Gdy już mamy kosteczki przygotowane do klejenia, mocujemy je za pomocą kleju Wikol na dioramce, starając sięjednocześnie zostawiać jak najmniejsze szpary między nimi. Kleju nie ma co żałować.

th_IMAG1595.jpg

mam nadzieje że to co napisałem jest w miare jasne i zrozumiałe

• 7 months later...

Witam świetny pomysl z kostką..efekt naprawde fajny na moje modelarskie oko widze po wielkości karty magnetycznej że powstałe paski maja szerokość około 8 milimetrów..więc skala to w przybliżeniu 1/35...