Artek Napisano 4 Października 2006 Share Napisano 4 Października 2006 Postaram się tutaj opisać sposób, w który robie bruk na mojej nowej dioramie. Do jego wykonania będą nam potrzebne: - dwie karty telefoniczne (jedna jako podłoże druga do pocięcia) - gips szpachlowy (lepszy byłby dentystyczny bo jest mniej kruchy) - nożyk - klej wikol - diorama Prace rozpoczynamy od zmontowania formy, do której wlejemy gips. Moja wygląda tak: Te żeberka przyklejone poprzecznie do karty podstawki mają następujące wymiary: - wysokość 6mm - długość 50mm Te dwie przykleone wzdłuż listewki są nieco wyższe od tych poprzecznych i są przyklejone tylko w dwóch miejscach każda ponieważ później trzeba je oderwać. Jak już mamy formę, należy ją zalać gipsem. Dobrze jeżeli nie jest zbyt rzadki. No i koniecznie trzeba dobrze wymieszać, tak, żeby nie było grudek. Po kilku godzinach gdy gips stwardnieje na tyle, że można go wyjąć z formy, odrywamy boczne listewki. Następnie ja wyginam tą formę w ten sposób, że gips pęka wzdłuż tych poprzecznych listeweczek i tworzą się gipsowe paseczki. W dalszej kolejności wyginając w ten sam sposób formę wyciągamy je jeden po drugim. Jak juz je powyciągaliśmy należy obrobić wszelkie nadlewki i jamki skurczowe Później tniemy je w poprzek na kosteczki o szerokości ok 4 mm, nie przejmując się jednocześnie tym, że od czasu do czasu coś nam się ukruszy(w efekcie da to tylko efekt nierówności na drodze co bardzo fajnie wygląda; kostki brukowe są lekko na różnych poziomach). Po porozcinaniu należy lekko zaokrąglić częśc kosteczki, która będzie widoczna. Jeśli gips jest jeszcze wilgotny wystarczy stary dobry palec wskazujący lewej ręki, a gdy gips wysechł na amen bierzemy do ręki papier ścierny "400) i to załatwia sprawę. Gdy już mamy kosteczki przygotowane do klejenia, mocujemy je za pomocą kleju Wikol na dioramce, starając sięjednocześnie zostawiać jak najmniejsze szpary między nimi. Kleju nie ma co żałować. mam nadzieje że to co napisałem jest w miare jasne i zrozumiałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 5 Października 2006 Share Napisano 5 Października 2006 Fajny pomysł z tym brukiem. A na dioramce jak ładnie się prezentuje Też muszę kedyś tego sposobu wypróbować ale najpierw wypadało by cos zrobić w pancerce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 24 Maja 2007 Share Napisano 24 Maja 2007 Mam pytanie. W jakiej skali jest ten bruk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 27 Maja 2007 Share Napisano 27 Maja 2007 Witam świetny pomysl z kostką..efekt naprawde fajny na moje modelarskie oko widze po wielkości karty magnetycznej że powstałe paski maja szerokość około 8 milimetrów..więc skala to w przybliżeniu 1/35... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi