Longer08 Napisano 22 Lutego 2010 Autor Share Napisano 22 Lutego 2010 Witaj! Dzięki za odzew! No więc tak z tego co piszesz to wnioskuję że osłona chłodnicy to ta wystająca cześć to przedziału bojowego? Czyli naboje powinny być tak? Linka niestety zostaje nawet jeśli bardzo razi w oczy. Wałki i podłoga to niestety przeróbki jeszcze raczej poza moimi umiejętnościami modelarsko-scrathowymi. Tłumiki bardzo rdzewiały w tych pojazdach? to co nazywasz kocem było plandeka do nakrywania przedziału bojowego. Tak wiem gdzieś musiałem "walnąć" babola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Dobrze zaznazyles.Rury wydechowe owinięte były azbestem. Generalnie był on biały , ale dość szybko się brudził tak ze przybierał kolor ziemisto brązowy.Chodzi oczywiście o odcinek przed tłumikiem. Tłumik i koncowki rdzawe.Przeróbki o których Ci mówiłem sa bardzo proste, tak e warto spróbować. Od czegoś trza zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 Powoli do przodu Co sądzicie o wydechu? Podłoga dorobiona tylko trzeba jeszcze pocieniować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Langer- tłumiki wyszły Ci niezłe.Został tylko jeden błąd do poprawienia, to kolor amunicji. Pociski powinny być pomalowane na kolor jasno szary. Czarne były tylko kumulacyjne. Poza tym modelik prezentuje się niezłe M.M.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 23 Marca 2010 Autor Share Napisano 23 Marca 2010 Dziś zaatakowałem podłogę olejnymi sami oceńcie jak wyszło Marku wielkie dzięki za wszystkie uwagi, które mi zwracałeś myślę, że model dużo zyskał dzięki Tobie Pociski przemalowane Ogólnie to zostały już chyba 'prace wykończeniowe' trochę jeszcze powalczę z farfoclami okopcę lufę i będę musiał położyć lakier matowy bo model się nieładnie świeci. Ostatnia fotka przed przyklejeniem wieży: A tu już z przyklejoną Fotki coś nie chciały mi lepsze wyjść ;? ale myślę że można popatrzeć poglądowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Zadziwiasz Mnie -szybki jestes. I o to w tym wszystkim mi chodzilo. Teraz powinienes popracowac troche (powolutku) nad przerobkami,zmianami typu czyli wszelkiego rodzaju waloryzacja.Chetnie CI w tym pomoge. M.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 23 Marca 2010 Autor Share Napisano 23 Marca 2010 Jakie przeróbki masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Podam Ci najprostszy przykład na podstawie twojego modelu: Mozna było dorobić drążki skrętne w przedziale bojowym,radiostacje. To takie najprostsze. Podaj jaki masz zamiar robić następny model to będę starał się coś CI doradzić. M.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 23 Marca 2010 Autor Share Napisano 23 Marca 2010 Aha Tobie chodziło o następny model myślałem, że masz jeszcze do tego jakieś sugestie Wałków skrętnych już dorabiał nie będe zresztą juz o tym rozmawialiśmy. Jeszcze nie myślałem nad następnym modelem. Póki co doprowadzę SU-76M do długo wyczekiwanego finiszu i będę sobie grzebał przy Bergetiger'ze i w miedzy czasie będę myślał co by skleić z rosyjskiej pancerki (może znowu jakaś polska wersja ) Muszę to na spokojnie przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Rosnie nam narybek modelarski i czas się zacząć bać konkurencji w mojej ulubionej i jedynej 1:72 Taki żarcik Model całkiem fajny i przyjemny w odbiorze. Na plus: - temat - nie chodzi o malowanie tylko o sam wybór pojazdu - nieczęsto się widzi radzieckie maszyny inne niż T34 i KW. - generalnie całościowy efekt końcowy - widać, że się nie boisz i idziesz do przodu. Tak jak kolega napisał, czas na waloryzację blachami i własnym sumptem. Na minus dwa detale: - rdza na wydechu moim zdaniem przesadzona - przy takiej korozji tłumik by się już chyba rozpadł na proch i pył. - gąski z jednej strony mają lukę. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Panzer4 -wydechy były owinięte azbestem,tak ze to nie rdza a tylko brud. Nie mam pewności co do tłumika-jedni mówili ze był. owijany inni ze nie.Langer jeszcze jedna uwaga-nie czytasz zbyt uważnie tekstów do Ciebie przesłanych.Pisałem ze fragment podłogi oklejony był gładka guma a po wojnie prążkowana, a ty zrobiłeś ja z desek.Poza tym modelik niezły in w moim ulubionym temacie.M.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Skoro to azbest to powinien być raczej jasny lekko osmolony niż zardzewiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 24 Marca 2010 Autor Share Napisano 24 Marca 2010 Panze4 dzięki za miłe słowa Wiedziałem że ktoś napomknie o gąskach, bo widać partaczyznę straszna z mojej strony Dla usprawiedliwienia dodam, że dopiero za trzecim podejściem do modeli UM przytrafiło mi się, że gąski jakieś przykrótkie były. Marku gdzieś po drodze mi umknęło z tą gumą na podłodze, a zasugerowałem się tymi planami od Ciebie, bo na nich ta podłoga była narysowana jakby z desek właśnie Jednym słowem już trudno. chemiku azbest jest na rurach przed tłumikami. Starałem się żeby wyglądał jak ubrudzony w kolorze ziemistym może nie wyszło to za dobrze ale na rdze to chyba nie wygląda. Nie za bardzo wiedziałem też jak się w ogóle zabrać za zrobienie takiego owinięcia z azbestu (miałem już poprzyklejane rury), więc obkleiłem rury chusteczką higieniczną nasączoną klejem CA. Teraz próbowałbym folią aluminiową opatulić jeszcze nie przyklejone rury, bo chusteczka wygląda średnio. No ale "nie od razu Rzym zbudowano" zdobyłem dzięki temu jakieś tam doświadczenie i z tego się cieszę Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi