Wallace Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Prace nad projektem nowych radzieckich okrętów podwodnych wyposażonych w pociski balistyczne i napęd atomowy rozpoczęły się w 1956. Prace prowadzono w oparciu o konstrukcję jednostek projektu 627. Okręty podwodne projektu 658 - (w kodzie NATO Hotel) rosyjskie okręty podwodne z napędem atomowym wyposażone w rakietowe pociski balistyczne. Pierwsza jednostka typu weszła do służby w lutym 1958. … Oto kolejny okręcik typu „blitzkrieg” – K-19 Zvezdy. W podłużnym pudełeczku jedna ładnie odlana ramka z elementami. Widać, że tu też się nie napracujemy, ale za to modelik zrobi się szybko i przyjemnie (mam nadzieję). … Oprócz elementów producent zadbał o przejrzystą instrukcję obsługi i kalki. … Sposób wykonania elementów i instrukcja bardzo przypomina niedawnie przeze mnie robiony K-3 – tu jednak okręt jest większy, więc i elementy okazalsze. W ramach przygotowań do czegoś „cięższego” … zaczynamy … Nadal walczę o dostęp do aparatu, ale trochę to potrwa, więc wybaczcie za jakość. Jak coś, to wierzcie mi na słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 kolejny podwodniak - super! Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 (edytowane) Błędy z poprzedniego modelu wzięte do siebie, dlatego też teraz kleimy SPOKOJNIE i BEZ POŚPIECHU. Na początek poklejony kadłub, łączenia posmakowały szpachli. Potem starłem 400-tką, a następnie poprawiłem 1000. Tak więc mimo szpachli i użycia papieru ściernego, model jest gładziutki. ... Przygotowałem również do podklejenia kiosk i stery rufowe (chyba pomyliłem nazwę ). Na koniec podstawka pod kalki z nazwą modelu. Wszystko to również lekko zaszpachlowane i przeszlifowane. ... jak czas pozwoli, niedługo podkleję kiosk i stery do kadłuba ... Edytowane 8 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 będzie poręcz wokół kiosku? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 9 Marca 2009 Autor Share Napisano 9 Marca 2009 Elementy dopasowane do siebie, zaszpachlowane i przeszlifowane. będzie poręcz wokół kiosku? Aby oddać wierność okrętowi, dorobiona poręcz. Ogólnie nie wyszło najgorzej. Pierwsze "blaszki" za płoty - nie zwracajcie uwagi na nadmiar szpachli, zostało to starte do powierzchni równej z okrętem, a farba przykryje wszystko (mam nadzieję). ... Teraz czas na kąpiel w ludwiku i można malować. Zastanawiam się tylko czy malować na czerwono-szaro czy na cały okręt na czarno, jak na filmie ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korsarz Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Tez kleiłem ten model i calkiem przyjemnie sie go robiło. Co do gładkości- to farba itak wszstko zrówna. Ja swój pomalowałem na czerwono- czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 a z czego ta poręcz? w swoim do wystających z kiosku "słupków" dokleiłem cieniutką plastikową nitkę Jędrek ps. moje malowanie znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 10 Marca 2009 Autor Share Napisano 10 Marca 2009 Tez kleiłem ten model i calkiem przyjemnie sie go robiło. Co do gładkości- to farba itak wszstko zrówna. Ja swój pomalowałem na czerwono- czarno. Faktycznie, model robi się tak lekko, że aż przyjemnie doskonałe "przetarcie" przed czymś bardziej skomplikowanym. Ja swój jednak pomaluję na czerwono-szaro. Mam już Akułę i Ohio w czarno-czerwieni, a i Delta dojdzie.... a z czego ta poręcz? w swoim do wystających z kiosku "słupków" dokleiłem cieniutką plastikową nitkę obejrzałem sobie dziś "Plastikowy Hit" i widziałem robienie cienkich elementów poprzez podgrzewanie nad świecą i rozciąganie elementów wypraski. Jednak znowu okazało się to za późno. Moja poręcz jest zrobiona z aluminiowej linki, jaką się stosuje np. do związywania woreczków foliowych. Nie jest za "gruba" ? ? ? ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 hmm... doklejając nitkę nie musiałbyś zeszlifowywać słupków poręczy i miałbyś ładny przestrzenny efekt a tak to się trochę rozmyło i pociągnąłeś poręcz także przez drzwi ale jak to mówię sam sobie po każdej kolejnej porażce -> mam nowe modelarskie doświadczenie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Można też było to zrobić z żyłki wędkarskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 12 Marca 2009 Autor Share Napisano 12 Marca 2009 można, można... ale cóż, będę wiedział na przyszłość. Tak czy inaczej kadłub pomalowany - nie było problemów z kryciem. Trochę natrudziłem się z dolną częścią, już teraz wiem, czemu czerwień uchodzi za jeden z najgorzej kryjących kolorów. Model przygotowany pod końcówkę przyzwoicie (wyszło lepiej niż ostatnio, Korsarzu ? ), tylko ta poręcz ... zostają podstawki i tabliczka informacyjna (tradycyjnie na brązowo) oraz pakiet anten. A potem kalki i chlup... do wody... eee do gabloty znaczy się. ... ... PS - mam 1 miejsce w gablotce podwodniaków - zakładając, że dostanę niedługo Deltę i Typhoon'a (Alanger'a) - w zw. z tym mam pytanie. Nie podobają mi się U-Boot'y, więc zastanawiam sie czy do mojej floty nie wrzucic La Redoutable (Heller'a) albo jakiś nowoczesny niemiecki Revell'a. Co o tym sądzicie ? Bardzo ciekawie by to wyglądało: 1/2 - Akula, Typhoon (1/400) 3/4 - Kursk, Ohio 5/6 - K-3, K-19 (Robi się) 7/8 - Delta IV, Typhoon (1/350) --> w drodze 9/10 - SeaWolf (w poczekalni), ................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 A potem kalki uważaj na nie, miałem spory problem z tymi imitującymi osłony, nie chciały się zbytnio układać, dziś albo bym je ponacinał albo spróbował czegoś innego (np. malowania zamiast kalek) Nie podobają mi się U-Boot'y a współczesne U-booty? nie znam modeli okrętów podwodnych Hellera za to Revellowskie U-booty Revella to bardzo ładne modele, polecam - jednego już mam a drugi jest w drodze, pewnie skuszę się na kolejne Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korsarz Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Malowanie wygląda bardzo ładnie, zwłaszca ładnie odcięta linia podziału kolorów- ja mam z tym ciągle problemy. Tyle tylko, że góra chyba powinna być czarna, ale tego to chyba nikt do konca nie wie. A jesli juz, to bardzo ciemno szara. Jeszzce jedo ci zostało- namalować jakoś białą linie wodną w tym rowku na kadłubie. A co do powojennych u-bootów, to mialem kiedys U28 z revella, świetnie zrobiony model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 uważaj na nie, miałem spory problem z tymi imitującymi osłony, nie chciały się zbytnio układać, dziś albo bym je ponacinał albo spróbował czegoś innego (np. malowania zamiast kalek) dzięki za ostrzeżenie, zobaczymy jak u mnie będzie to wyglądać, aczkolwiek przy K-3 natrudziłem się strasznie, więc jeśli Zvezda we wszystkich modelach ma taką samą jakośc kalek, to .... ... a współczesne U-booty? nie znam modeli okrętów podwodnych Hellera za to Revellowskie U-booty Revella to bardzo ładne modele, polecam - jednego już mam a drugi jest w drodze, pewnie skuszę się na kolejne Tak właśnie sobie myślałem, tym bardziej, że mam bardzo dobre doświadczenia z jakością Revell'a (Typhoon), więc raczej powetuję sobie "La Redoutable". Najprawdopodobniej wezmę któryś ze współczesnych U-Boot'ów.... ... Malowanie wygląda bardzo ładnie, zawłaszcza ładnie odcięta linia podziału kolorów- ja mam z tym ciągle problemy. Tyle tylko, że góra chyba powinna być czarna, ale tego to chyba nikt do końca nie wie. A jeśli już, to bardzo ciemno szara. Dzięki . Jeśli chodzi o przejście kolorów, to wszystko i tak zależy od jakości taśmy maskującej i precyzji, z jaką przykleisz ją do modelu. Co do kolorów, to zdecydowałem się na wariant "Jędrkowski" - bo mam już trochę w kolorach czarny-czerwony i chciałem troszeczkę urozmaicić swoją flotę . Szary jest ciemny, tylko lampa w aparacie nieco go rozjaśniła ... Jeszcze jedno ci zostało- namalować jakoś białą linie wodną w tym rowku na kadłubie. Próbowałem się od tego wymigać, ale nie mogłem znaleźć odpowiednich kalek, żeby ową białą linię po prostu nakleić, więc...... ... ... Podstawki i tabliczka informacyjna pomalowana na matowy brąz. Do tego pakiet anten i kotwica. Całośc gotowa do podklejenia. Zgodnie z radami kolegów, po ciężkich bojach pomalowałem linię wgłębną na kadłubie na biało. Szczerze ? Wyszło średnio, ale i tak jest lepiej niż przy K-3. Ogólnie model przygotowany do nabłyszczenia i naklejenia kalek. Tak więc za 2-3 dni zapraszam do galerii. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Co do kolorów, to zdecydowałem się na wariant "Jędrkowski" dzięki, mój w zamyśle miał być już troszkę wysłużony stąd nawet jeśli od nowości był czarny to ta czerń przeszła już w szarość Zgodnie z radami kolegów, po ciężkich bojach pomalowałem linię wgłębną na kadłubie na biało. Szczerze ? Wyszło średnio jest ok Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi