Grzegorz Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2007 Faktycznie rozminąłem się z tym, o co pytałeś... Masz rację, tyle, ze ja nie wiem, dlaczego np., w kilku krajach ten pojazd nie został zdegradowany, a u nas mało ze został, to dołożyli mu jeszcze moralnie.. Myślę, ze to forma schizofrenii polityków, którzy chcą być bardziej zachodni niż sam zachód (nie mam pewności czy jasno to nazywam...). Wiesz Majek...Nowy „wielki brat” stawia warunki, nie każdy z decydentów był w raju, ale każdy tam chce, chociaż raz zajrzeć.... Hm...W WZM dokonano kilku pełnych modernizacji, BWP-1, pokazując ze ten pojazd ma jeszcze zapas możliwości, które nie odstawiają go do lamusa... Czyli modernizacja w polskich warunkach jest możliwa... Dziwnym zbiegiem okoliczności, firmy, które proponowały nam zestaw wieżowy po prostu straciły ochotę do współpracy... (Podobna sytuacja jest teraz z 8x8 RYŚ, zakłady dopracowały prototyp, jak okazuje, się zupełnie niezły, to zaczyna się dziwna atmosfera wokół tego projektu...Czyżby nie potrzebny...? Zgadnij, kto jest głównym udziałowcem w AMV PATRIA) Niech każdy sobie sam doda komentarz... Edit... Ps. Obecne uzbrojenie BWP-1 tylko w niezwykle sprzyjających warunkach jest w stanie zniszczyć odpowiednik BWP (np. musi się zatrzymać do oddania celnego strzału...), dlatego pomimo dużego kalibru nie jest już odpowiednim uzbrojeniem, a oprócz tego, ze względu na konstrukcje samego działa i wieży nie można w zasadzie go modernizować (koszty, zbyt wielkie, bo modernizować można wszystko tylko pojawia się czynnik opłacalności...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 13 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2007 BWP-1 stojący przed głównym wejściem do 17 BZmech. w Międzyrzeczu Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 18 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2008 Mała cześć szkiców i rysunków z oryginalnej instrukcji BMP-1. Chciałem zwrócić wasza uwagę na element osłony kierowcy BMP. Jest to praktycznie niespotykany element na dostępnych zdjęciach tego „pojazdu”. Cdn… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olokolo Napisano 29 Stycznia 2008 Share Napisano 29 Stycznia 2008 Tak sobie czytam Wasze wywody i jeszcze jedno co do definicji bwp. Nie jest tak czasami, ze wg postanowien miedzynarodowych bwp'em jest kazdy woz opancerzony (obojetnie czy na podwoziu kolowym czy na gasienicowym) wyposazonym w uzbrojenie min 20 mm ?? Czesi zdejmujac wiezyczki z dzialem 75 mm zrobili z bwp'a prostym ruchem transporter piechoty. Znowu nasze Rosomaki z armata 35 mm sa kwalifikowane jako bwp (tak samo jak LAV'y US Marine Corps). Identyczna sytuacja jest w przypadku czolgow - nie ma znaczenia podwozie tylko kaliber glownego uzbrojenia (dlatego np wloskie Centaury sa klasyfikowane jako czolgi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 29 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2008 Także to co przytoczyłeś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 21 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2008 BMP-1, w kamuflażu byłego ZSRR... BMP-1 BMP-1D BMP-1P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffito Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Witam!!! Mam pytanko odnośnie kamo 17 WBZ z Międzyrzecza. Ktoś ma jakieś foty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Witam!!!Mam pytanko odnośnie kamo 17 WBZ z Międzyrzecza. Ktoś ma jakieś foty? Taki jak w 10 BKPanc... Nie jestem pewien co do ilości BWP w 17-stej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 BMP-1 Ukraina... Te i wiele innych zdjęć (które pojawią się w tym dziale…) udostępnił dzięki swojej uprzejmości hobbysta z Ukrainy Coast70… Bardzo dziękuję Coast70 za udostępnienie zdjęć. Большое спасибо Coast70 за супер работу Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Po zdjęciach wyżej wiadać, że nie każdy model trzeba brudzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 To jest egzemplarz na postumencie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 Dalszy ciąg tego BMP-1 od Coast70... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 I ostatnia porcja dotycząca tego BMP od Coast70... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 Po pomniku powyżej czas na wersje PL To nie ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Nowe kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 https://picasaweb.google.com/mroczkowski.tomek/BWP104102013?authuser=0&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Października 2014 Share Napisano 11 Października 2014 Coraz mniej zdjęć bo no nie widze sensu tłuczenia tego samego X razy skupiłem się bardziej na oznaczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Ponownie BeWuPik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 BWP z 20 Bartoszyckiej Brygady Zmechanizowanej, z garnizonu Morąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Świeżo po remoncie w Poznaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 20 Bartoszycka Brygada Zmechanizowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi