Skocz do zawartości

'Ryś w parku' czyli Panzer II 'Luchs'

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dioramka standardowa dla zimy, troche śniegu, piachu, liści, drzewek po oberwaniu moździeżem, krzaczki iglaków i z pudła Tamiyii bruck uliczny.

Czołg rozpoznawczy Panzer II 'Luchs' 5 dyw. SS 'Wiking' bez piechoty wokół.

Na czołgu wiszą zwinięte plandeki w kolorze białym, jako możliwy kamuflarz na gorsze dni, w szczelinach złożone w nierówną kostke siatki maskujące, nad pokrywą silnika troche uzbrojenia defensywnego do przyszłej obrony (MG 34, 42 i MP 40). Jeden karnister z benzyną i troche niemieckiego ekwipunku. Czołg ma zerwane tylnie błotniki.

Oto fotki

caa76ee94f1468f5med.jpg

a9751ddd99f8c79cmed.jpg

55f3362b601d9839med.jpg

86016e80799beab7med.jpg

tu zbliżenie na moje pierwsze w życiu gąsienice z pojedyńczych ogniw

wykonane metodą taśmy klejącej i kleju wolnoschnącego

74473169c7feadf8med.jpg

2239071b0765832cmed.jpg

807f8da4aad28377med.jpg

97343935ce54132emed.jpg

49f94c1b57e02febmed.jpg

Prosze o wasze opinie, oceny i możliwe błędy .

P.S. Jak by co to dioramka przedstawia przedmieścia Czerkasów na Ukrainie w lutym 1944 roku.

Napisano

Drzewko dodam jak znajde odpowiedni materiał, a bruk wykonałem z gładkiej białej części pudełka od figurek Tamiyi, pociąłem, pomalowałem, przykleiłem pobrudziłe. A i jeszcze w łuki układałem.

Śnieg wykonałem z gipsu, pomalowanego potem plakatówką i posypanego zlekka kredą szkolną (zawsze pod ręką )

Napisano

Bruk malowałem 106 i czarnym matem. Potem lekko brązową farbą olejną i jak wyschło to potarłem kredą koloru cegły.

• 1 month later...
Napisano

Chętnie, tylko ta diorama jakby to powiedzieć jest uniwersalna, czyli pokazuje na niej wszystko co jest niemieckie i zimowe, a na razie to szukam jaki ciekawy zimowy zestaw dragona i zrobię dioramkę (ten zestaw to zestaw dragona z jednostką SS Wiking )

Napisano

Oto on. Trochę nad nim popracowałem. Stleniłem mu tą rdzę i zrobiłem odpryski ołówkiem. Ale narazie nie mam innych fot bb0302c93610e678.jpg 69b27448a68c4196.jpg I jak?

Napisano

Jak park - to trza dodac jakas lawke, kosz na smiecie i moze latarnie ?

Dioramka i Rysiu na dioramce super Gratulacje wolvi

Pozdr.

Pawel

Napisano
Dioramka standardowa dla zimy, troche śniegu, piachu, liści, drzewek po oberwaniu moździeżem, krzaczki iglaków i z pudła Tamiyii bruck uliczny.

P.S. Jak by co to dioramka przedstawia przedmieścia Czerkasów na Ukrainie w lutym 1944 roku.

Często widuję dioramki typu kawałek muru, ulicy, czołg i podpis podobny do Twojego. Jestem laikiem w tej dziedzinie modelarstwa i z tąd moje pytanie, co jest takiego charakterystycznego w dioramie i po czym można poznać, że to jest ta a nie inna miejscowość Czy chodzi tu głównie o malowanie czołgu z tego okresu a nazwa miejscowości wzieła się z tąd, że tam w tym okresie były jakieś działania wojenne

Ps.

Dioramka

Napisano

Powiem to tak, po przeczytaniu ze słownikiem od niemieckiego, historii jednostki Wiking przejrzałem terytoria gdzie urzędowała i miasta, no i tak znalazłem miasto, gdzie te czołgi na pewno robiły zwiady (fotki).

Co do Rysia Artura to super i teraz dałeś mi motywacje do prac nad nim i poprawkami (odświeżże mu kamo i zrobię anteny - nie mogłem, bo kotek, by mi je na pewno zerwał) i zrobię oddzielną dioramkę w tym samym "stylu", bo te przedmieścia należą do mojego tygrysa

P.S. W tamtych rejonach są chyba tylko dwa miasta o charakterze cegły, bruku, a nie drewna i ubitej drogi

Napisano

Metamorfoza

c18fb71456e83491med.jpg

0e5f22394f16c9a7med.jpg

c6a07943e99c372emed.jpg

5fdf90ab6b9100d4med.jpg

84f3e5bd88bb9ef2med.jpg

4c4627232708b883med.jpg

Ta dio bardziej mi przypada do gustu, a niedługo (po świętach może będzie tam jeszcze 4 dragonowych germańców)