piotrekpbfish Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Witam. Postanowiłem założyć nowy wątek warsztatowy. Będzie to renowacja mojego pierwszego modelu. Model już rozebrany, moczy się w cleanuxie. 1. Tak moja stara Scania prezentowała się do soboty: 2. A tak ma prezentować się po remoncie generalnym: zdjęcia: http://www.truckstar.nl Mam pytanie: co myślicie że naczepa to wywrotka czy z ruchomą podłogą? Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo89 Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Na twoim miejscu nie przerabiałbym tej Scanii tylko kupił dugą. W modelu po remoncie zawsze jest później coś nie tak. Ale projekt bardzo ambitny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 W clenaxsie? to chyba jest zamocne na plastik, ja tam włożyłem jedną część to była elastyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milmak Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Projekt ciekawy, oby ci sie udał remont. Naczepa to moim zdaniem nie wywrotka a z ruchomą podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 16 Marca 2009 Autor Share Napisano 16 Marca 2009 W clenaxsie? to chyba jest zamocne na plastik, ja tam włożyłem jedną część to była elastyczna Ja wymyłem całą kabinę, owiewki, silnik itp i nic nie jest. Może dobrze zrobiłem mieszając go w stosunku 1:3 z wodą, dlatego nic nie jest, a wszystka farba i tak zeszła. A co do tej naczepy, to też myślałem, że ma ruchomą podłogę, w końcu wygląda jak naczepa do przewozu zboża. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 No jak modeli ma mieć takie malowanie to zapowiada się super model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 A to chyba że bo ja wkładałem dla próby w nie rozrobionym clenauxsie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Ja też wkładałem w nierozrobionym i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 A włąśnie ze ta naczepa, moze mieć ruchomą podłoge, nie jest to w 100% pewne, ale mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 jednak co do naczepy to coraz bardziej wydaje mi się że jest to wywrotka, ponieważ zwykle naczepy z ruchomą podłogą są jednakowej wysokości jak koń a te na fotkach są trochę niższe a poza tym to wydaje mi się, że na przodzie naczepy wystaje część ramy ("podstawka" pod siłownik) oraz odległości zabudowy od nadkola są duże... http://www.v8power.nl/toonfoto2005.php?id=10692 - pisze tam coś "Kipper" Według was która opcja jest bardziej realna? Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 To jest typowa walking-floor np. do przewozu trocin itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 To jest typowa walking-floor np. do przewozu trocin itd. Dzięki. Właśnie o to mi chodziło, o konkretną odpowiedź. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Ja tez dziękuje, w końcu już wiem więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Witam. Prace przy modelu idą powoli do przodu. Na początku daję 2 fotki jak wyglądała Scania na początku prac: Na dzień dzisiejszy kabina wygląda tak (czeka na podkład): Rama wygląda tak (jeszcze trochę trzeba podszlifować): Komentujcie i mówcie co jest do poprawek. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Kolego pięknie widać że robisz na wysokim poziomie. Szpachelka ładnie nałożona i wyszlifowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Jak na renowację to na prawdę super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Witam Szybkie fotki prosto z warsztatu: mając do dyspozycji nadkole od starej Scanii i od R-ki ] zrobiłem nadkole bliższe oryginałowi: Na zdjęciach są nadkola z drugiej strony. Dałem dla przykładu. Od razu mówię że nadkole od R-ki nie pasuje bo jest za wysokie. Jeszcze czeka mnie trochę szlifowania i szpachlowania..... Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 30 Marca 2009 Autor Share Napisano 30 Marca 2009 Witam Post pod postem ale to aktualizacja. Kabina jest już po podkładzie, owiewki też (jeszcze 1 warstwa). Rama będzie bez podkładu bo będzie malowana na czarno. Dzisiaj mam zamiar oszlifować i pomalować silnik humbrolem nr 191 i 25. Wnętrze zaszpachlowane, czeka na oszlifowanie. Fotki: Mam pytanie odnośnie tylnej leżanki: Jak powinna być zrobiona - tak jak w instrukcji czy jakoś zabudowana (wyżej podniesiona)? Bo po fotkach nie mogę dojść do tego. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 A kabelki będą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki29021 Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Co do tej leżanki to ona powinna być chyba ciut podniesiona a druga leżanka powinna się znajdować nad szybą czołową, jak znajdę fotki, nie zapomnę (u mnie z tym ciężko) i będe miał chwile czasu to Ci pokaże. Co do kabina no wygląda ładnie, ale staraj się dawać fotki jak farba wyschnie, więcej można zobaczyć, bo czasem pewne niedoróbki przy wilgotnej farbie nie są widoczne, a jak wyschnie to się pojawiają, wiem coś o tym Aaaa i bym zapomniał xd Ramę obowiązkowo też potraktuj podkładem, a potem jeżeli będzie okej, dasz czarny, najwyżej kilka warstw żeby nie prześwitywało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 4 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2009 Witam. Dzisiaj kolejne fotki z mojej walki ze Scanią. Ogólnie cała rama, silnik, zbiorniki, itp są już w półmacie. Postanowiłem, że moje autko będzie miało 2 zbiorniki. Kolejnymi rzeczami na warsztacie będą: zderzak, nadkola tylne, owiewki międzyosiowe. Koniec gadania. Oto fotki: Myślę, że efekt jest zadowalający. Zapraszam do komentowania. Pozdrawiam Piotrek PS: Ma ktoś fotki dolnej leżanki? Bo niedługo będę zabierał się za wnętrze i nie wiem jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 4 Kwietnia 2009 Share Napisano 4 Kwietnia 2009 Ja ci jutro wrzucę bo mam dużo fotek leżanki jak byś jeszcze coś chciał to napisz mi na pw mój tata jeździ taką scanią seri 4 to mogę foty porobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 Witam. Od ostatnich aktualizacji powstał koń. Do skończenia zostały pierdoły z zewnątrz i całe wnętrze. Naczepa będzie powstawać z tego zestawu MAN + chłodnia. Oczywiście będzie odpowiednio przerobiona. Do tej pory zrobiłem zawieszenie na poduszkach. Fotki: koń: naczepa: Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Scania wygląda fajnie. Ale te zawieszeni naczepy chyba nie jest skończone bo amortyzatory to chyba a raczej na pewno są złe powinien być "uskok" aby jedno mogło wejść w drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 To mogę jeszcze poprawić choć narazie nie mam do niej natchnienia (leń). Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi