Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zaczynam swój pierwszy model po ok 7 latach przerwy. Jest to jak w tytule F-15E który przedstawiałem w In-Boxie:

viewtopic.php?t=13242

Robię go w ramach przypomnienia sobie co i jak, pewnych technik itd. Co za tym idzie nie kładę dużego nacisku na zgodność z oryginałem. Powinien wyglądać tak:

http://www.f-15estrikeeagle.com/articles/story_natotigers/natotigers.htm

Jest to dokładnie ten samolot. Na 99% pylony i uzbrojenie nie będzie pomalowane w tygryska, ponieważ nie mam na nie kalek, a malować je ręcznie i wyżej naklejać kali to lipa będzie więc sobie odpuszczam.

c410f294a80998d9m.jpg

c83792c3d8bc230am.jpg

Podczas zabawy suchym pędzelkiem pobrudziłem zielone monitorki i teraz nie wiem czy je jeszcze raz malować czy zostawić?? co radzicie?

P.S. w rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej

Napisano

Zasiadam do oglądania. Tylko mam jedną małą prośbę - wstawiaj zdjęcia 800 x 600 pikseli zamiast miniaturki, jeśli nie sprawi Ci to problemu. Lepiej będzie się oglądało...

Pozdrawiam

Napisano

Zdjęcia są w 1024x768 wstawione z fotosika, więc wystarczy kliknąć 2 razy. Tak ogólnie jeszcze nie doszedłem jak wrzucać fotki bezpośrednio na forum.

Napisano
Tak ogólnie jeszcze nie doszedłem jak wrzucać fotki bezpośrednio na forum.

Bardzo prosto, po prostu kopiujesz z fotosika link IMG i wstawiasz go na forum.. nie wiem jak na fotosiku z tym, ale jeśli przed zdjęciami nie ma kodu i%20na%20końcu to dostaw i będzie grało

Napisano
Zdjęcia są w 1024x768 wstawione z fotosika, więc wystarczy kliknąć 2 razy. Tak ogólnie jeszcze nie doszedłem jak wrzucać fotki bezpośrednio na forum.

Wejdź sobie z miniaturki do pełnego obrazka, kliknij prawym na obrazek i "kopiuj adres obrazka" :

http://images49.fotosik.pl/85/c410f294a80998d9.jpg

Teraz musisz zrobić taki trik --> adres%20obrazka

I wyjdzie ci coś takiego:

c410f294a80998d9.jpg

I taka mała sugestia ode mnie w kwestii modelu. Nie rób następnym razem suchego pędzla czarnym. Wygląda to kiepsko. Proponuję przemalować to, a suchy pędzel zrobić rozjaśnionym kolorem części. Uzyskasz bardzo ładne, ale delikatne cienie.

Napisano
Tak ogólnie jeszcze nie doszedłem jak wrzucać fotki bezpośrednio na forum.

Bardzo prosto, po prostu kopiujesz z fotosika link IMG i wstawiasz go na forum.. nie wiem jak na fotosiku z tym, ale jeśli przed zdjęciami nie ma kodu i%20na%20końcu to dostaw i będzie grało

No właśnie dokładnie tak jest. Skopiowanie i wstawienie linka na To forum skutkuje tym że są miniaturki i trzeba na nie kliknąć.

a co do monitorów to b.aleksandrowicz masz rację o to mi chodziło i dzięki Tobie tak zostanie, bo chyba masz racje.

Napisano
b.aleksandrowicz (...) , dzięki Tobie tak zostanie (...)

W takim razie proszę mnie dodać na listę twórców i zasłużonych , a także zapłacić honorarium.

A poważnie mówiąc , otrzymasz coś w stylu "zużycia" ekranów.

Ogólnie kokpit jest zrobiony bardzo dokładnie. Szkoda że nie ma żadnego drążka ;)

Napisano

Drążek, fotele i jeszcze kilka detali wkleję już praktycznie na samym końcu, bo wychodzę z założenia, że wystarczy mała przerwa w maskowaniu i można coś zabrudzić i wtedy jest problem. Takie cuś jak drążki i fotele to można w każdej chwili wrzucić. Takie rozumowanie zawsze mi się sprawdzało.

Napisano
Podczas zabawy suchym pędzelkiem pobrudziłem zielone monitorki i teraz nie wiem czy je jeszcze raz malować czy zostawić?? co radzicie?

P.S. w rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej

Monitorki są zielone jak są włączone, a jak są wyłączone to są czarne. W miejsce tychze monitorów możesz wkleić np. wycięte szablony z negatywu(jak mają być wyłączone) albo zielonej folii(jak maja być włączone). Odpada opcja zabrudzenia krawędzi podczas malowania. W 1/48 łatwo to zrobić bo to wielkie elementy.

Pozdro

• 2 weeks later...
Napisano

Po długiej przerwie ale wracam, poprostu czasami brak czasu, ale są postępy

Postępy są też dzięki Lukas'owi.

A wygląda to tak:

3a19b8c19a687d65.jpg

da53f546cf13da8d.jpg

270f33387dc9c5aa.jpg

d928e38604fb1c60.jpg

41e27b6ce489f7d5.jpg

fb606d1da4ba7727.jpg

69eea8dcc2bb65ca.jpg

81c29a6b7a6beee1.jpg

Dodam tylko że jest to pierwsze, dzisiejsze malowanie. Później zapewne będzie lepiej.

Jeżeli jest coś nie tak to proszę o wszelkie komentarze. Dzięki i pozdrawiam

A tym czasem

Napisano

Ja mam pytanie - malowanie całości to podkład czy farba docelowa? Co się stało z wiatrochronem i ustrzeniem pionowym? Będą wklejone po malowaniu?

Pozdro

Napisano

Tak to jest już farba docelowa. Maluję humbrolami więc nie bawiłem sie w podkłady itd. Usterzenie pionowe zostanie wklejone później ( ponieważ uznałem, iż nie będzie wymagało szpachlowania itp. zabiegów ). Wiatrochron również pojawi się na końcu. Wszystko to dlatego, bo ta wersja jest malowana tylko i wyłącznie jednym kolorem H79 więc nie bawię się w dodatkowe zabiegi.

Jedynie z czym narazie dałem ciała to pylony!!! nie wkleję teraz tygrysich kalek

Napisano

To trochę sobie skomplikowałeś robotę bo F-15E w malowaniu raczej łatwy jest(mało maskowania). Mogłeś wkleić wiatrochron i go zamaskować i miałbyś jeden problem z głowy - przy wklejaniu go teraz będziesz miał dylemat żeby nie zapaćkać już pomalowanego kadłuba( nowa sesja aero czy pędzelek?). Stal będzesz kładł na humbrola?( górne i dolne osłony silników)? Powierzchnia musi być gładka na takie sprawy a w 1/48 nie ma zmiłuj się wszystko widać .

Pozdro

Napisano

Z wiatrochronem sobie poradzę. Tak wszystko to aerek. Stal mam zamiar nakładać też aerkiem i też to będzie humbrol i mam nadzieje że coś z tego wyjdzie.