b.aleksandrowicz Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Mini in-box: McDonnell Douglas DC-10-30 , Revell 04211 Malowanie KLM , req PH-DTD. Co dziś się z nim dzieję nie mam pojęcia. Ten typ w KLM już nie lata , a ostatnie zdjęcie tego modelu to rok 1994 Co dostajemy: 3 ramki + przednia szyba ( do du.. ). Jakieś tam nadlewki ale to żaden problem. Kalki dosyć ubogie : W zamian za to dostajemy podstawkę Cena: 10.49zł. Warsztat: Pierwsze zabawy szpachlówką. Skrzydła: Kadłub zaraz po sklejeniu , skrzydła "na sucho": Silniki po I malowaniu: Model będzie "in-flight". Drodzy forumowicz , proszę o rady i komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 proszę o rady i komentarze Smile Silniki to bym zrobił od nowa. Weź je wyszlifuj na równo. Zeszlifuj linie i szpachlówkę która chyba jest na łączeniu, oraz wszystkie szwy. Czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Powiem tylko tyle, że mam takie dwa w poczekalni, więc będę się przyglądał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Zgadzam się z Lucas HS co do silników i ode mnie jedna rada szlifuj szlifuj i szlifuj bo to skala 1/320 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 18 Marca 2009 Autor Share Napisano 18 Marca 2009 Dziś trochę popracowałem. Zgodnie z radą silniki wyszlifowałem jeszcze raz i pomalowałem. Wyglądają teraz zdecydowanie ładniej. Położyłem też I warstwę białego na kadłub i nie wygląda to najlepiej. Wina chyba dość zużytych pędzli. Jutro zaopatrzę się w nowe i powtórzę operację czyli dużo szlifowania. Postaram się wrzucić w najbliższym czasie zdjęcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 To raczej nie wina pędzli, a farby.. Biała to baaardzo niewdzięczny kolor :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Albo jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 18 Marca 2009 Autor Share Napisano 18 Marca 2009 Pędzle na pewno mają w tym swój udział. Farba to Revell. Daty przydatności nie znalazłem , konsystencja i zapach nie odbiegają od innych , więc jest z nią w miarę ok. Biały chyba ma to do siebie że strasznie widać ubytki czy nierówności. W każdym razie , czeka mnie miła zabawa EDIT: Jest lepiej. Jeszcze nie revell-acyjnie ale jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 20 Marca 2009 Autor Share Napisano 20 Marca 2009 Kermit , znalazłem defekt o którym pamiętaj jak będziesz składać swoje modele. Źle jest dopasowany środkowy silnik tzn. jeśli spojrzysz w jego "środek" zobaczysz dziurę między połówkami kadłuba. BTW. Będziesz robić dwa KLM'y czy zdobywasz inne kalki ? Wyżej aktualizacja warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Kermit , znalazłem defekt o którym pamiętaj jak będziesz składać swoje modele. Źle jest dopasowany środkowy silnik tzn. jeśli spojrzysz w jego "środek" zobaczysz dziurę między połówkami kadłuba.Dzięki za info, postaram się nie zapomnieć, choć to może być trudne wśród ponad setki modeli w poczekalni... Sam nie wiem kiedy zabiorę się za DC-10.Będziesz robić dwa KLM'y czy zdobywasz inne kalki ?Sam nie wiem. To się zobaczy, jak się będę za drugiego zabierał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 b. aleksandrowicz, to wina tego, że malujesz pędzlem. Prawidłowe pomalowanie tak dużej powierzchni, białym lakierem z połyskiem przy pomocy pędzla nie jest możliwe. Tylko aerograf! Odłóż pędzle. Ucz się malować aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 21 Marca 2009 Autor Share Napisano 21 Marca 2009 Tak wiem , przymierzam się do zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Jeden z budowy : I porównanie z oryginałem : PS. Na ostatnim zdjęciu na ma znaku firmowego bo .... zapomniałem Od razu dodałem ale zdjęcia jeszcze nie zrobiłem. PS2. Domalowałem też srebrne elementy na silniku centralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 no ładnie wyszedł A malowałeś tylko niebieskim i szary na dole a pasak granatowy i biały to kalkomania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Dokładnie tak jak mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 To zdjęcie: z tym podświetleniem od dołu jest the best! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi