tomek14147 Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Witajcie. Oficjalnie dołączam do projektu "Pacyfik" zorganizowanego przez kolegę Ostacha Jako, że nie czuję dobrze w temacie lotnictwa(Bf 109 leży rozgrzbany i poleży tak przez jakiś czas) postanowiłem wystartować z Shermanem. Prace będą się posuwać wolno, bo mam parę innych priorytetów m.in. szkoła(testy się zbliżają, to trzeba się uczycć), wznowienie prac nad T-34/85(update nie długo) oraz kilka 1/72 (np. PzIII Revella i Pz IV Dragona). Oto i on (mały in-box): Wypraski - część ramek jest podwojona: Kadłub: Fototrawionki, elementy przeźroczyste, kalki: Dragon dostarczył w tym modelu dwa typy gąsienic: Oraz fotka rodzinna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 O! Jak to sie stało, że nie zauważyłem?! Fajnie, że jest relacja. Powodzenai w budowie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Założyłem wątek w złym momencie, bo założyłem go na chwilę przed tym, zanim warsztaty konkursowe zostały przeniesione i w momencie przeniesiena mój wątek został przesunięty na drugą stronę... Dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Jako, że niektórzy w dziale samolotowym robią postępy w budowie ich maszyn, żeby nie zostać w tyle(i nie szukać wątku po całym forum) także uczyniłem postępy. Udało mi się poskładać podwozie: Co więcej, udało mi się tak zmontować wózki, że są ruchome: Gąsienic na razie nie zakładam, bo zacząłem myśleć nad jakąś podstawką, żeby wykorzystać ruchome podwozie (ale to odległe plany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Wózki przyklejone na stałe? Jeśli tak to może być problem z malowaniem... btw. te gąski co zostaną to będą do odsprzedania może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Wózki przyklejone na stałe? Jeśli tak to może być problem z malowaniem... Z aerkiem dam radę btw. te gąski co zostaną to będą do odsprzedania może? Nie wykluczone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Jak by co proszę o rezerwację gąsek Użyjesz zwykłych czy z "dziobami"? Ciekawe jak sobie poradzisz z brudzeniem i bandażami kół po przyklejeniu wózków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Jakich użyję to się jeszcze zobaczy. Planuję zrobić pojazd z walk o wyspę Peleliu, ale nie mogę znaleść zdjęć Shermanów z tego okresu, więć chyba będę musiał zaufać instrukcji, a ta nakazuje użycie zwykłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 o proszę, ja mam tego samego, ale nie zamieszczę bo mnie wyprzedziłeś tomek powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 o proszę, ja mam tego samego, Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Ty no tak, a co , muszę nakarmić Tygrysy, wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 dasz radę pomalować mimo przyklejonych wózków. Ja dałem radę, było trochę ciężko ale racja, z aerkiem mało roboty, jednak trzeba pryskać z wielu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Dzisaj zamiast update'ów kilka pytań Pytanie pierwsze: Jestem na etapie składania wieży. Dragon daje możliwość zrobienia dwóch typów włazów. Jeżeli chcę zrobić pojazd z walk o wyspę Peleliu (wrzesień 1944), to który typ włazu powinienem zamontować? I drugie pytanie. Który typ gąsienic T54 powinienem zastosować. Przeczytałeg gdzieś, że gąsienice T54E1 "Duckbill" były wprowadzane w Europie w grudniu 1944, jednak nie wiem jak to było na Pacyfiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) Coś tam pogrzebałem ostatnio. Mianowicie poskładałem wieżę i przykleiłem fototrawionki do modelu. Postanowiłem także dopancerzyć Shermana w dodatkowe gąsienice. Narazie są tylko na wieży, ale prawdopodobnie dorzucę kilka ogniw na przedni pancerz i może na boczny. Tak to narazie wygląda w całości: Edytowane 19 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Wow, ile detali... Połowę z tego w modelu Italeri musiałem zrobić z blaszek... Wygląda dobrze, ale nadal nie jestem przekonany do malowania wózków nie osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Witam. Kilka uwag. Mocowania osłon przeciw pyłowych. (te podłużne blaszki przyklejone po bokach kadłuba) są za wysoko. Powinny być przyklejone niżej. Górna część blaszki powinna być przy dolnej krawędzi burty kadłuba. Spróbuj skalpelem usunąć łączenie form wokół pistal portu na boku wieży. Bo bije po oczach. Na końcach dodatkowych gąsienic które są przyklejone na wieży doklej krótkie pręciki, które będą imitować pręty na które były zakładane zęby łączące ogniwa. Może ta stronka okaże się pomocna przy budowie Ronsonka http://www.hardcorpsmodels.com/index.php?option=content&task=category§ionid=3&id=68&Itemid=28 Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 A te gaski na wieży nie powinny byc w druga strone czyli tymi "zębami" na zewnątrz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 No właśnie, też mi się tak wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Gąsienice mogły być przymocowane zębami do wewnątrz, lub zębami skierowanymi na zewnątrz. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 bandażami kół po przyklejeniu wózków Pzecierz shermany nie miały bandaży miały gołą stal jak się nie myle ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 bandażami kół po przyklejeniu wózków Pzecierz shermany nie miały bandaży miały gołą stal jak się nie myle ?? Wszystkie Shermany miały koła z bandażami. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Z bandażami gumowymi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 25 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Więc tak. Mocowania osłon przeciw pyłowych. (te podłużne blaszki przyklejone po bokach kadłuba) są za wysoko. Powinny być przyklejone niżej. Górna część blaszki powinna być przy dolnej krawędzi burty kadłuba. Postaram się to poprawić. Spróbuj skalpelem usunąć łączenie form wokół pistal portu na boku wieży Zrobi się. A te gaski na wieży nie powinny byc w druga strone czyli tymi "zębami" na zewnątrz ?? Udało mi się znaleść 3 zdjęcia M4A2 z walko o wyspę Peleliu (są one także w linku podanym przez bigmodel'a) i gąsienice są przspawane zębami do środka. Na końcach dodatkowych gąsienic które są przyklejone na wieży doklej krótkie pręciki, które będą imitować pręty na które były zakładane zęby łączące ogniwa. Też myślałem nad tym, żeby dokleić takie pręciki, więc postaram się znaleść coś odpowiedniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Z bandażami gumowymi ?? Tak, koła miały bandaż wykonany z gumy. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi