tornado Napisano 4 Kwietnia 2009 Share Napisano 4 Kwietnia 2009 Witam w moim temacie, a jest to relacja z budowy modelu Rolls Royce Phantom III z 1937r. wyposażonego w siedmiolitrowy silnik V12. Model jest opracowany w skali 1:16 japońskiej firmy Entex. Oryginał: Przewidywane malowanie: boki do wysokości okien na kość słoniową, natomiast błotniki, górna część maski silnika i dach beżowy. Za budowę modelu zabrałem się wczorajszego wieczoru. Pierwsze co zrobiłem to zaszpachlowałem jamy skurczowe na podłużnicach ramy, jak widać na zdjęciach było ich od za... rypania. Dodam jeszcze, że ramki z częściami do wykonania podwozia zostały odlane z czarnego bardzo kruchego plastiku (przypomina ebonit), z którym trzeba obchodzić się jak z jajkiem gdyż nawet przy delikatnej obróbce potrafi rozlecieć sie na kilka kawałków A oto co do tej pory zrobiłem - podłużnice ramy: druga strona: Posklejany i oszlifowany silnik gotowy do malowania: filtr powietrza: zbiornik paliwa: tylny most i skrzynia biegów: elementy zawieszenia tylnego mostu: Przednie wahacze będą ruchome, więc aby mogły wytrzymać obciążenie modelu wstawiłem w nich metalowae osie: i już gotowe przednie zawieszenie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 4 Kwietnia 2009 Share Napisano 4 Kwietnia 2009 No z packardem na półce będzie się pięknie prezentować zwłaszcza w pana wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 4 Kwietnia 2009 Share Napisano 4 Kwietnia 2009 Tak pięknie, pięknie! Kolejny model z prędkością światła i na mistrzowskim poziomie rzecz jasna, wielkie gratulacje dla Pana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Kolejna ciekawa relacja. Właśnie takie modele w Twoim wykonaniu najbardziej mi się podobają. Auta z tamtych lat mają mnóstwo detali, które Ty potrafisz świetnie wykonać i wykończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Widzę, że nie tracisz czasu Andrzeju i już powoli zabierasz się za następny, podziwiam Cię za ten wolny i bezcenny czas, którego mi ciągle brak pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 ja tu chwale jedno a ty juz drugie zaczynasz. bede zagladal czesto do tematu- jak nadaze za toba.pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Kolejna historia ... powodzenia, a co do kolorów... Może zrobisz coś gangsterskiego , albo zgniła zieleń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 No to już siadam w pierwszym rzędzie, bo szykuje się ciekawie. Popieram kolegę Fliper_nx, motyw gangsterski dla phantoma ciekawie by się zapowiadał;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 5 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2009 a co do kolorów... Może zrobisz coś gangsterskiego , albo zgniła zieleń ? Popieram kolegę Fliper_nx, motyw gangsterski dla phantoma ciekawie by się zapowiadał;) Nie ma obawy, za niedługo będzie i gangsterski Tymczasem uzbrajanie ramy zbliża się ku końcowi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Ten gangsterski będzie niezły no a roys roys w prędkością światła i w znakomitym wykonaniu pan ma pewnie magazyn do modeli w domu większy niż jakikolwiek sklep modelarski xD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 No punio jak Pan tornado pokaże ci swój magazyn to zbledniesz tak samo jak ja gdy zobaczyłem go pierwszy raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Andrzeju pędzisz z tymi modelami jak prawdziwe Tornado . Pięknie Ci to wszystko wychodzi - czekam na malowanie . A co do tego magazynu, to ile było tych szafek Torni?. 2-3? . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Dzięki koledzy A co do tego magazynu, to ile było tych szafek Torni?. 2-3? . Hm, moje zapasy można zobaczyć w temacie Nasza SZAFA, czyli poczekalnia. Co do malowania, to nie bedzie to tak szybko gdyż obiecałem żonce, że do świąt nie będę kurzył farbami w domu. Dokończyłem uzbrajać ramę i wziąłem się za kółeczka: Podłogę okleiłem wykładziną dywanową: Także przygotowałem do malowania tapicerkę i błotniki , no i mała przymiarka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_222 Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 No to znowu kawał dobrej roboty się szykuje! A swoją drogą, nie wiem skąd Ty bierzesz te wszystkie Entexy, ale same w sobie są warte majątek... No i czekamy na tego Forda z Minicrafta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Elegancja sama w sobie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Dokładnie, a może by Panicz skleił jakąś ciężarówke bo sie nie moge doczekać na relacje z budowy jakiegoś trucka w pana wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 o kurde magazyn wielki ze hej gdy zobaczyłem ten magazyn to mama myślała ze dostałem zawału chyba kiedyś pana okradnę ale będziemy musieli podjechać taty scanią i wziąć naczepę bo w osobówkę się nie zmieści xD a co do modelu no to jak zawsze pięknie i czyściutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 punio lepszych historii wymyślać nie umiesz?. "Chyba Pana kiedyś okradnę" - żal . Może i to było jako żart, tyle że ten żart jest bez sensu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Tylko pozazdrościć czasu dostępnego na modelarstwo, Twoja żona ma czas z Tobą porozmawiać :P , a tak poza tym jakim sposobem okleiłes podłogę wykładziną i ona tak ładnie odzwzorowała faktórę tzn mocowanie na jakiś osprzęt tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Oczywiście, że mam czas na rozmowę z żoną Właściwie to ona najczęściej mówi a ja słucham Kilka cytatów: gdzie ty będziesz to stawiał ? nie ma już miejsca na twoje modele ! ciekawe kto bedzie czyścił meble z kurzu po farbkach, bo ja na pewno juz tego nie będę robić ! (i tak to robi ) odkupisz mi stół ! a na koniec budowy: o jaki ładny model ale koniecznie musisz zamówić gablotkę do niego. Co do oklejania wystajacych mocowań na osprzęt, to bardzo łatwo się to robi. Materiał można lekko rozcigać, wystarczy w tych miejscach lekko go naciągnąć. Ponad to materiał jest samoprzylepny (tak jak plaster opatrunkowy pokryty jest warstwą kleju), więc wystarczy dobrze docisnąć go palcami lub pęsetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 tornado napisał: ciekawe kto bedzie czyścił meble z kurzu po farbkach, bo ja na pewno juz tego nie będę robić ! (i tak to robi Mr. Green )odkupisz mi stół ! Znam ten problem bo moja mama mówiła to samo i mówiła ze śmierdzi w całym domu ale mam na to sposób ja wziąłem sobie stary stół z piwnicy i postawiłem w pokoju moim koło okna zawsze otwierałem okno w tym pokoju zamykałem drzwi a malowałem w naszym pokoju który jeszcze nie jest skończony tzn nie wygipsowany nie pomalowany po prostu 4 gołe ściany no i problem z głowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Spoko, czyli to jest jakaś taśma?? CZy to jest okleina taka? Kupiłeś to w meblowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Spoko, czyli to jest jakaś taśma?? CZy to jest okleina taka? Kupiłeś to w meblowym? Hehe, nie w meblowym, tylko w Hiroboy'u. Luknij w link a dowiesz sie wszystkiego: Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 No w końcu coś się ruszyło w temacie Pomalowana rama z zamonotowanymi kołami: Silnik pomalowałem emalią MM we wtorek, ale dopiero dzisiaj jest suchy: Błotniki ze stopniami pomalowałem sufracerem 1200, jeszcze polerka i malowanko bazą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Rama solidnie i jak zawsze czysto zrobiona . Bardzo w takich starych autach podobają mi się białe paski na oponach . Powiedz mi Panie Andrzeju, czy sam je wykonałeś, czy już takie były w zestawie ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi