Zbyszek Napisano 8 Maja 2009 Autor Share Napisano 8 Maja 2009 zastanawiałem się czy dać ten post tutaj czy założyć watek w dziale test, i pało tutaj. Zakupiłem z ciekawości Leksykon PWN wojsko,wojna,broń. W leksykonie zawarte są bitwy, kampanie, miejscowości toczenia bitew itp.Proponuje mały teścik w formie definicji na warunku : nie używać wikipedi itp w stylu kopiuj, wklej, wyślij. Zrzucę kilka haseł, jeżeli będzie zainteresowanie dm kolejne. Abordaż Abu Kair - miejsce kilku bitew. Abwehr Adiutant Admiralicja Admirał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 14 Maja 2009 Autor Share Napisano 14 Maja 2009 http://www.jest.art.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 http://www.jest.art.pl/ Bardzo fajna stronka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Zakupiłem z ciekawości Leksykon PWN wojsko,wojna,broń. Spodziewałem się po tej książce więcej, ale w końcu czego wymagać za 9 złociszy... Raptem 1,9 tysiąca haseł, trochę przymało jak na porządny leksykon no, ale dowiedziałem się na przykład o bitwie pod Gruszką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Długie łuki najbardziej kojarzą mi się z XIV wiekiem, ale kiedy po raz pierwszy Anglicy masowo ich użyli to nie wiem Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że pierwszym królem angielskim, który na szeroką skalę używał łuczników na polu bitwy był Edward I Długonogi (1239-1307. Miał on niejedną okazję, żeby zapoznać się z długim łukiem podczas podboju Walii i sam potem wykorzystywał walijskich łuczników przeciw Szkotom. Co zresztą było doskonałą odpowiedzią na szkockie schiltrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 14 Maja 2009 Autor Share Napisano 14 Maja 2009 Zakupiłem z ciekawości Leksykon PWN wojsko,wojna,broń. Spodziewałem się po tej książce więcej, ale w końcu czego wymagać za 9 złociszy... Raptem 1,9 tysiąca haseł, trochę przymało jak na porządny leksykon no, ale dowiedziałem się na przykład o bitwie pod Gruszką... Wspaniałe to nie jest ale za taką cenę (dałem 6 zł) się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Długie łuki najbardziej kojarzą mi się z XIV wiekiem, ale kiedy po raz pierwszy Anglicy masowo ich użyli to nie wiem Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że pierwszym królem angielskim, który na szeroką skalę używał łuczników na polu bitwy był Edward I Długonogi (1239-1307. Miał on niejedną okazję, żeby zapoznać się z długim łukiem podczas podboju Walii i sam potem wykorzystywał walijskich łuczników przeciw Szkotom. Co zresztą było doskonałą odpowiedzią na szkockie schiltrony. Rzeczywiście, rozwój łucznictwa w Anglii to XIII wiek. Ale i tak najbardziej kojarzą mi się z wojną stuletnią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2009 http://www.youtube.com/watch?v=LNl0poj5z90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi