Skocz do zawartości

Sd.Kfz. 251/1 C & PaK 35/36 - Dragon 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Ostatnio zmajstrowałem takiego szkraba. Model posłużył mi jako pole do ćwiczeń nad zimowym kamo i olejami. Malowany był farbami Tamki i różnymi farbami olejnymi MiG'a. Błoto to pigmenty MiG'a plus Pigment Fixer. Wydaje mi się, że czegoś mu brakuje, ale nie wiem czego i zostawiłem go takiego jaki jest, żeby nie zepsuć. Ogolnie jestem z niego zadowolony, chyba jeden z lepszych modeli w mojej karierze.

Oto i on:

DSC00042.JPG

DSC00043.JPG

DSC00044.JPG

DSC00045.JPG

DSC00046.JPG

DSC00047.JPG

DSC00048.JPG

DSC00049.JPG

DSC00052.JPG

Dzialko:

DSC00053.JPG

DSC00054.JPG

DSC00055.JPG

I wszystko razem:

DSC00040.JPG

DSC00041.JPG

DSC00057.JPG

DSC00058.JPG

Pozdrawiam

• 1 month later...
Napisano

No chyba trochę za bardzo przesadziłeś. Pojazd ten wygląda raczej na dawno opuszczony i porzucony w jakimś lesie gdzie przestał 3 zimy, ale innym może się taki efekt podobać. Grunt, że nie boisz się eksperymentować.

Pozdrawiam

Napisano

E, przecież nikt nie może zaprzeczyć, że takie błoto nie mogłoby wystąpić, a szczególnie na przednich kołach half-trucka wygląda przednio.

Białe kamo też bardzo fajne. Zacieki mogłeś nieco bardziej zażółcić i podetrzeć, ściągając w dół.

Najlepszy w twojej karierze.

Mocna BDB.

Napisano

Za dużo na nim błota i to w jednym kolorze. O "stygmatach" nie wspomnę

Napisano

Co do zacieków to się zgodzę, wyszły słabo. Teraz zrobiłbym je troszkę inaczej, ale wiecie wtedy to były moje pierwsze kroki w farbami olejnymi i wyszło jak wyszło. Co do błota, to można powiedzieć, że jestem maniakiem błocenia modeli i mnie się tak podoba. Faktycznie mogłem je troszkę zróżnicować kolorystycznie.

Dzięki za rady.

Napisano
zaduzo błota na kołach.

dla mnie tyle błota mogło być na kołach w czasie wojny w rosji jesienią 1941.pozdro

Napisano

Co do błota to nigdy sie nie czepiam. W niejednej publikacji jest opisane a na niejednym zdjęciu widać jak pojazdy zakopywały sie po same wierze czasem. Zwłaszcza w Rosji czy Włoszech. Samo kamo poza zaciekami OK z jedną uwagą, wewnętrzna strona osłony działka nie była malowana, zarówno na biało jak i w kamo. Poprostu to nie było potrzebne. Pracuj dalej światnie Ci idzie