Skocz do zawartości

[Relacja] Tiger I, taki z wnętrzem od Academy (1/35)

Aphar

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jakiś czas temu zacząłem składać to to.

Prace idą pomału, w zasadzie to ślimaczą się. Jednak ma nadzieję, że kiedyś uda mi się go skończyć.

Warsztat będę starał się aktualizować co jakiś czas - wybaczcie gdy nie będzie to tak często jak relacje innych kolegów.

Sklejany jest taki model (pudełko):

371190b1.jpg

Inboxa niestety nie będzie - nie pomyślałem o zrobieniu zdjęć, a teraz to już za późno.

Do samego modelu dokupiłem blaszki Edka (oba zestawy). Później pewnie dojdzie lufa, linki, może gąski.

Aktualny stan:

img4719.jpg

img4721.jpg

img4722a.jpg

img4720x.jpg

img4718.jpg

img4724l.jpg

img4723.jpg

Z przyłożonym przednim pancerzem:

img4728.jpg

img4727.jpg

Z położonymi płytami na tyle kadłuba. Niestety mało będzie widać jak zostanie to wszystko przyklejone :(

img4726b.jpg

Wyciąłem też trochę plastiku tak, aby driver widział coś przed sobą ;)

img4725u.jpg

Zachęcam do uwag i komentowania.

Wszelkie sugestie i pomoc (zdjęciowa, koncepcyjna) mile widziane.

I jeszcze odnośnie malowania.

Chodzi mi po głowie takie malowanie, aby wykonać go jednolicie w PanzerGrau. Niestety zdjęcia (malowania) jakie widziałem przedstawiały pojazd bez filtrów, bez osłon rur wydechowych a czasami też bez bocznych osłon. A jak chciałbym mieć te wszystkie elementy w swoim modelu. Może też w tym temacie coś mi doradzicie.

Pozdrawiam

Aphar

To witaj w klubie

Wnętrze posklejane. Z tego co na obrazku, to poskładane tylko płyty (grile, osłony) nad silnikiem i przedni pancerz.

Do zrobienia zostają jeszcze podłużnice, czy też wręgi leżące na podłodze wzdłuż kadłuba oraz magazynki na pociski znajdujące się pod podłogą wieży - producent najwyraźniej zapomniał o obu tych elementach.

Całość malowana będzie na pewno aerkiem.

W sumie to mam pytanie do praktyków (Badger'a) jak malować wnętrze? Jaki jest sposób aby biała farba dotarła tak ładnie we wszystkie zakamarki? Czy wykorzystywać tu aerek, czy lepiej pędzel?

Pzdr

Aphar

Ten wałek przenoszący moc z silnika na koła nie za cienki jest?

Hmm... dobre pytanie. Taki dał producent i - szczerze mówiąc - nie zastanawiałem się czy nie powinien być grubszy. Jedynie co zmieniłem, to dołożyłem z 1mm jego długości, bo był za krótki (choć pewnie i tak nie będzie tego widać pod podłogą).

Poszukam po źródłach. Nie pamietam teraz, czy mam w domu jakieś zdjęcia tego elementu wnętrza, a zdaje się w monografiach AJ-Press/Militarii - do których mam dostęp - nie ma ich za wiele.

Jakby ktoś dysponował fotkami wnętrza to śmiało można wklejać.

Wnętrze więc będzie malowane aero. Planuję całość na biało, choć w instrukcji zalecany jest interior grey - co by to nie było.

Planuję całość na biało, choć w instrukcji zalecany jest interior grey - co by to nie było.

Wydaje mi się, że biały to będzie najlepsze wyjście, bo kolor zalecany przez Academy lekko wpada w zieleń, tak mi się przynajmniej wydaje.

Wydaje mi się, że biały to będzie najlepsze wyjście, bo kolor zalecany przez Academy lekko wpada w zieleń, tak mi się przynajmniej wydaje.

Też takie odniosłem wrażenie oglądając pudełko modelu, bo tylko tam widać propozycję koloru Academy.

Minęło trochę czasu, należy się zatem jakiś update.

Pracując nad wnętrzem zauważyłem, opisane zresztą na innych stronach błędy modelu. Najlepiej będzie je widać na poniższych zdjęciach:

02img4772.jpg

01img4771.jpg

A mianowicie chodzi mi o przypodłogowe magazyny amunicji (w odróżnieniu od podpodłogowych i bocznych ). To co proponuje Academy jest:

• 1. niesymetryczne - przedni magazyn jest większy od tylnego, a raczej nie były przypisane do dwóch różnych typów (i wielkości) amunicji,

• 2. umocowane za wysoko - zwróććie uwagę na to, że tylne magazyny wystają dość mocno ponad wewnętrzną burtę.

Kiedy pojawiły się wątpliwości przyłożyłem podłogę wieży i...

06img4776.jpg

04img4774.jpg

...zacząłem się zastanawiać jak wieża, po sklejeniu, wpasuje się w podłogę kadłuba.

I wtedy postanowiłem zająć się najpierw wieżą czołgu, a podłogę (w tym również ewentualne poprawienie magazynów przypodłogowych) zostawić na później, czyli jak będzie skończony kosz w wieży.

10img4780.jpg

09img4779.jpg

08img4778.jpg

07img4777.jpg

Jak widać na zdjęciach trzeba było połatać trochę dziur...

Do tego doszło trochę dupereli, opatrzonych blaszkami, których przygotowanie - zgodnie z prawami murphiego - wymaga czasu odwrotnie proporcjonalnego do ich wielkości.

11img4781.jpg

12img4782.jpg

• 4 weeks later...

Witam ponownie,

Znów trochę czasu minęło, pora więc na update.

W skrócie: poskładałem wieżę, podoczepiałem trochę osprzętu we wnętrzu, dorobiłem podpodłogowe magazynki na amunicję.

Widać to na zdjęciach poniżej.

01img4793.jpg

02img4794.jpg

Prawy magazynek (na zdjęciu z lewej strony) jest do poprawy - ściana wyszła zbyt krzywa.

Niestety, z uwagi na wymiary modelu, nie uda mi się wcisnąć w nich trzech pocisków na każdym poziomie (jak to było w oryginale). Zastanawiam się, czy odległość pomiedzy ścianą a pociskiem nie jest zbyt duża. Co o tym sądzicie? Jeszcze jest czas aby to poprawić.

03img4795.jpg

I wieża:

04img4796.jpg

05img4797.jpg

11img4803.jpg

12img4804.jpg

Pomysł z poskładaniem wieży przed przyklejeniem podłogi był właściwy. Model Academy nie należy do klocków lego a'la Dragon i trzeba mocno uważać, aby wszystko znalazło się na swoim miejscu.

I teraz pytanie dnia:

Czy pedał służący do obrotu wieży (i spust MG) przez celowniczego jest dobrze zamontowany? Według wydawnictwa AJ-Press i instrukcji Eduarda jest dobrze, ale wg instrukcji Academy powinien być odwrotnie.

07img4799.jpg

08img4800.jpg

Następny etap:

doczepienie reszty dupereli we wnętrzu i malowanie środka.

• 2 months later...

Witam po dłuższej przerwie.

Prace nad tygryskiem z wolna idą do przodu (choć czasami wydaje mi się, że stoją w miejscu lub nawet się cofają:?). Aktualnie wygląda on tak:

Tiger_01.JPG

Tiger_02.JPG

Tiger_03.JPG

Tiger_06.JPG

Kilka zbliżeń:

Tiger_021.JPG

Tiger_061.JPG

Tiger_062.JPG

Tiger_051.JPG

===

Tiger_05.JPG

A tak wygląda teraz wieża:

Tiger_07.JPG

Tiger_08.JPG

Tiger_09.JPG

Tiger_11.JPG

Jak zawsze wszelkie uwagi mile widziane.

Aphar

• 4 weeks later...

Witam wszystkich,

prace posuwają się w żółwim tępie.

Do Tygryska dokupiłem metalową lufę RB Model.

Jak dotąd nie miałem do czynienia z wyrobami tego producenta. Stąd też pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: do czego służą elementy znajdujące się na blaszce fototrawionej?

Poniżej zamieszczam dostępne na stronach w/w producenta zdjęcie lufy do Tygrysa Królewskiego (z wrodzonego lenistwa nie zrobiłem zdjęcia samodzielnie), na którym widać blaszkę, którą mam na myśli.

01.jpg

do czego służą elementy znajdujące się na blaszce fototrawionej?

No tak, "rbmodel" nie zaopatruje swoich wyrobów w instrukcję montażu.

To lecimy:

01.jpg

Mini blaszkę (1) z główką śruby musisz nakleić na wycięcie w elemencie hamulca wylotowego (5).

Okręg (2) musisz zainstalować pomiędzy elementami 4 i 5.

Okręgi z zębami (3) naklejasz jeden na drugi i wklejasz na 7, tak żeby "patrzyły" w stronę wylotu lufy.

Te pierścienie najprawdopodobniej są w środku hamulca wylotowego.

Osobiście nie podoba mi się to rozwiązanie, tzn. metalowy hamulec wylotowy składający się z kilku części, ładnie to wygląda, precyzyjna robota, ale lepiej odwzorowane są żywiczne.

EDIT: ups, nie zauważyłem posta Seba

Edytowane przez Gość

Witam po krótkiej - jak na mnie - przerwie

Prace nad modelem weszły w fazę malowania. Po drodze zmieniłem troszkę koncepcję: będę robił tygryska w malowaniu zimowym z zimy/wiosny 1943r.

Skąd ta zmiana?

Otóż wpadły mi w ręce zdjęcia z tego okresu, np. tygrys z II DPanc SS:

Tiger_Charkow-43.jpg

lub z III DPanc SS - tu gotowy model prezentowany na łamach Super Model:

Tiger_2_Charkow-43.jpg

Wczoraj tygrys dostał pierwszą warstwę PanzerGrau, docelowo traktowaną jako podkład pod białe kammo.

Teraz pozostanie położyć kalki, kammo i ślady ekspolatacji.

Bieżący stan na zdjęciach poniżej:

IMG_5150.JPG

IMG_5151.JPG

IMG_5153.JPG

IMG_5154.JPG

IMG_5156.JPG

IMG_5157.JPG

IMG_5158.JPG

IMG_5159.JPG

IMG_5160.JPG

Trochę się obawiam tego zimowego kammo.

Jak sądzicie jakiej farby lepiej użyć akrylu czy olejnej, i czy lepiej położyć wcześniej sido?

A oto drugi projekt nad którym obecnie pracuje: Abrams firmy Kitech w skali 1/48.

Jest to model zakupiony przez moją córę - 7 lat - która siedzi ze mną, dyryguje co będziemy robić zgodnie z instrukcją, wycina części z ramek, obrabia je i czasami skleja. W tej chwili wygląda on tak jak na zdjęciach poniżej.

Oba zdjęcia zrobione przez córę - zbliżenia wyszły nieostre i niestety nie nadawały się do publikacji.

(Jak zobaczyła, że robię zdjęcia Tygrysowi, to postanowiła również sfotografować swój model).

IMG_5161.JPG

IMG_5163.JPG

pzdr

Aphar