Serek Posted October 26, 2006 Share Posted October 26, 2006 Witam jak w temacie widnieje, chodzi mi o zagęszczenie farby kupiłem nie dawno farbkę aluminium dwóch firm farbka firmu gunze sprawuje się idealnie tyle, że jest cholernie droga bo aż 12,50 za 10 ml, a farbka firmy MM jest bardzo żadka i słabo pokrywa niemal, że płynie po podkładzie. I tutaj pojawia się moje pytanie czy wie ktoś może jak zagęszczać farbki proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted October 26, 2006 Share Posted October 26, 2006 Jezeli jest to metalizer, to nie ma co zageszczac. Jezeli malujesz pedzlem, faktycznie mozesz miec problem, ale odrobina cierpliwosci i wypracujesz sobie metoede. Natomiast jezeli aerografem, to nie powinno byc to przeszkoda. Trzeba klasc cieniutkie warstwy (ze 2, moze nawet 3) i wszystko powinno Ci ladnie pokryc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted October 29, 2006 Share Posted October 29, 2006 Żeby zagęścić farbę zostaw ją na trochę czasu otwartą. Wtedy rozpuszczalnik powinien z niej odparować. Tylko nie rób tego za długo, bo Ci za bardzo zgęstnieje. Ja kiedyś przez nieuwagę zostawiłem niedokręcony klej w słoiczku i dopiero następnego dnia to zauważyłem. Przez ten czas sporo go odparowało i stał się zauważalnie gęściejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serek Posted October 29, 2006 Author Share Posted October 29, 2006 Żeby zagęścić farbę zostaw ją na trochę czasu otwartą Jak długo mniej więcej ma tak stać otwarta ? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted October 30, 2006 Share Posted October 30, 2006 A to już musisz dojść do tego eksperymentalnie. Najlepiej odlej sobie trochę do jakiegoś pojemniczka i co jakiś czas sprawdzaj, czy farba ma już dobrą konsystencję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star200 Posted October 30, 2006 Share Posted October 30, 2006 zgadza się ja sobie zostawiłem rozcieńczoną za mocno farbke na około 17-18 godzin w temp ok 19st C i zrobiła się idealna pod pędzel także czas i temperaturę musisz dobrać eksperymentalnie a to wszystko zależy czym rozcieńczałeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serek Posted October 31, 2006 Author Share Posted October 31, 2006 Dzięki bardzo Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Timi Posted October 31, 2006 Share Posted October 31, 2006 Jeżeli to jest metalizer, to nie radze zostawiać tej farbki ot tak otwartej, bo możesz być do tyłu te 12,50 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts