Tremac Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 (edytowane) Witam Wszystkich Na imie mam Przemek modelarstwem na powazniej zainteresowalem sie jakies pol roku temu kiedy odkrylem to forum. Jest to trzeci model jaki skleilem i pomalowalem podpierajac sie modelworkiem i wiedza tu zamieszczona Na poczatek przedstawiam mojego Greifa z Tamki w skali 1:48 prosze o ocene i uwagi pozdrawiam Edytowane 14 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Poprawiłem Ci fotki, pamiętaj żeby przy wrzucaniu z picasa2html.com wybierać BBCode, a nie HTML Sympatyczny modelik, mógłby być jasniejszy, ale i taki ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 13 Maja 2009 Autor Share Napisano 13 Maja 2009 Internetowy laik ze mnie Dzieki za pomoc i ocene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Modelik bardzo dobrze wykonany, ale zdaje mi się ( niech mnie poprawią puryści), że pojazd "lisa pustyni" miał napis "greif" tylko na jednej stronie pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Model ładnie się prezentuje razem z figurką. Odpryski dobrze wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 Modelik bardzo dobrze wykonany, ale zdaje mi się ( niech mnie poprawią puryści), że pojazd "lisa pustyni" miał napis "greif" tylko na jednej stronie pojazdu. Jedynym zrodlem jakie posiadalem na temat tego modelu byla zalaczona instrukcja i w niej bylo napisane ze pojazd ten mial napis z obu stron a jak bylo w rzeczywistosci to chyba tylko purysci wiedza Cieszy mnie ze model sie podoba przynajmniej jest motywacja do dalszego doskonalenia warsztatu ktorego jeszcze brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmerlin Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Na wikipedii jest troche zdjęć Erwina w swoim wozie .. ja wlasnie opeiram sie na nich robiąc wersje Italier (1:72) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 ale zdaje mi się ( niech mnie poprawią puryści), Chyba jednak na modelu jest dobrze, ale faktycznie miał czerwone wypełnienie tylko z jednej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Napis "Greif" widniał po obu stronach pojazdu wisać to dokłdnie na załączonych fotkach Prawa strona: I lewa: Apropos modelu to mam tylko obiekcje do figurki Rommla, wątpię, żeby na pustyni chodził w takim płaszczu.... na zdjęciach z epoki nosi piaskowy mundur DAK, mogę się mylić to tylko moje zdanie. Jak na trzeci model to jest bardzo dobrze Trzymaj tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 (edytowane) Znalazlem takie oto zdjecie: wyglada to troche jakby nosil waciok dlatego w skorzanym mu bardziej do twarzy tak mi sie przynajmniej wydaje. Edytowane 15 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HEER Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Meksyk89 - w Afryce nawet zwykli żołnierze mieli regulaminowegrube płaszcze na zimne noce afrykańskie, ale trochę inne niż ten. Oficerowie, a nawet i zwykli żołnierze, brali ze sobą elementy umundurowania z Europy, nieregulaminowe. Stąd np czarne i brązowe ładownice, oficerki typu europejskiego, więc płaszcz Rommla jest jak najbardziej prawdopodobny. A co do samego Greifa - kolor zielony, użyty na nim jest niehistoryczny. Olivegrun nigdy nie był używany w Afryce. Jedyne doniesienia co do zielonych pojazdów, to domniemane Tygrysy w 1943 w kolorze zielonym, farba ze składów aliantów. Jak mnie nie mylą niektóre tablice barwne, to Greif był malowany regulaminowo mieszanką Africa Yellow + Schwarzgrau. Czyli powinien być Schwarzgrau (Panzergrau) zamiast tego zielonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Jak dla mnie to jest bardziej szary niż zielony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 Ten "zielony" kolor to Tamiya XF-22 RLM Grey Wyszlo tak byc moze dlatego iz na koniec model potraktowalem takim specyfikiem do czyszczenia brazu przez co chcialem uzyskac efekt kurzu a przy okazji kolory pociemnialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HEER Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Jakkolwiek, RLM 02 to kolor samolotowy - FS 34226. A RAL 7021 to FS 361118-36176. A to jedna z interpretacji kolorów Greifa: http://klub.chip.pl/krzemek/sdkfz250/250_3_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 No i puryści wyjaśnili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Mi się podoba. Jak jest figurka, to tylko jeszcze jakaś skromna podstawka/winietka by się przydała. Jakiś piach pustynny na ten przykład, poprzetykany gdzieniegdzie większymi kamyczkami. Bez statysty da radę luzem, saute. Ze statystą mus podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Ze statystą mus podstawka. ...i jakiegoś lisa... koniecznie z pustyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 Cos sie wymysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Romel jakis taki mocno zdegustowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 Jest to pierwszy figurant jakiego wypackalem. Mam juz nastepnych ale efekt gorzej niz tragiczny dlatego mowiac nieskromnie ja osobiscie jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Romel jakis taki mocno zdegustowany Dostał łomot pod El Alamein Mierzu Świetny pomysł z tym lisem. Czy mogę prosić o użyczenie praw autorskich? Mam ochotę popełnić tego Rommla z Tamiji w 1/16. Nie byłby taki nabzdyczony z liskiem koło nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Świetny pomysł z tym lisem. Czy mogę prosić o użyczenie praw autorskich? A proszę bardzo. Za przysłowiowe Bóg zapłać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 A ja niedawno zaczolem swa przygodede z modelarstwem i jestem zmuszony przerwac na jakis czas bo urodzil mi sie syn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 A ja niedawno zaczolem swa przygodede z modelarstwem i jestem zmuszony przerwac na jakis czas bo urodzil mi sie syn No to gratulacje! Dasz radę, można jedno z drugim pogodzić, tylko niewyspany będziesz chodził Wiem co mówię, bo mam w domu dwulatka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 Zapal jest ogromy do lepienia i packania ale boje sie ze Maly go przycmi a nie chce zeby cos czyims kosztem cierpialo czy na odwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi