Skocz do zawartości

Mig-25 a sprawa polska, czyli ....

sokol

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś czytając monografię Miga-25 natrafiłem na informację o tym, że planowano wprowadzić ten typ samolotu na uzbrojenie naszych sił powietrznych.

Teraz robię model Miga-25 i tak wróciło zainteresowanie tym tematem - w necie znalazłem tylko informacje (na forum historycy.org) iż Rosjanie proponowali nam sprzedaż tego typu samolotu ale myśmy tą propozycję odrzucili.

Jeśli ktoś ma informacje na ten temat to prosiłbym o podzielenie się wiedzą, za co z góry dziękuje

Pozdrawiam

sokol

• 5 months later...

Rosjanie proponowali to wszystkim państom UW, zdecydowała się tylko Bułgaria, ale migi nękały problemy i z tego zamówienia zrezygnowano, samolot był bardzo drogi

Poszukam w zbiorach: Lotnictwo, SP itp, wtedy napisze coś nieco więcej

Dodam, że gdy to proponowanno(koniec lat 70) polska nie miała kasy, ledwo udziwgnęliśy MiG-21bis w bardzo ubogiej wersji

okonek

w linku podanym przez Krzysztof II jest napisane ze dostali 4 szt., jeden na poczatku sluzby sie rozwalil (pilot stracil orientacje we mgle i sie strzelal). Trzy pozstale zostaly wycofane z czynnej sluzby poniewz duzo plaily. Po roku (w 1982 r.) wymienili je na MiG-23. Ciekawe ktora wersja jest bardziej prawdziwa 3 czy 4 szt.? Mi swita ze czesto byla mowa o 4 szt.

Pozdr.

Pawel

Witam.

Artykuł o Bułgarskich Migach-25 pt:,,Długie ręce Ziwkowa , czyli Bułgarskie MIGI-25,, znajdziecie w Militarich nr.3 z 1992 roku.

Migi 25 zostały zakupione przez Bułgarów dla prowadzenia rozpoznania terenów Turcji .

Zakupiono 4 sztuki w wersji RB. i stworzono Samodzielna Eskadrę Dalekiego Rozpoznania. w bazie lotniczej niedaleko Tołbuchina.

W 1982 stracono jednego Miga z powodu braku paliwa-pilot się katapultował.

W 1991 uziemiono wszystkie trzy maszyny.

Ponoć wymieniono je za MIGI-23 MLD w stosunku 2 dwudzieste trzecie za jednego dwudziestego piątego.

Zdjęcia Migów 25 w barwach Bułgarii są w tym artykule.

Pozdrawiam.

Krystek.

Ja mam jeszcze cos takiego ale w dziwnym jezyku:

Bulgaria: 3 chiếc MiG-25RBT (số hiệu 731, 736, 754) và 1 chiếc MiG-25RU (số hiệu 51) đã cung cấp vào năm 1982. Vào 12-4-1984, chiếc máy bay số hiệu 736 gặp tai nạn gần Balchik. Phi công may mắn không bị thương. Vào tháng 5-1991, những chiếc MiG-25 được giử trả về Liên Xô để đổi lấy 5 chiếc MiG-23.

Zrozumiec jednak mozna Wrocmy jednak lepiej do sprawy polskiej bo tez mnie interesuje