sokol Napisano 28 Października 2006 Share Napisano 28 Października 2006 Kiedyś czytając monografię Miga-25 natrafiłem na informację o tym, że planowano wprowadzić ten typ samolotu na uzbrojenie naszych sił powietrznych. Teraz robię model Miga-25 i tak wróciło zainteresowanie tym tematem - w necie znalazłem tylko informacje (na forum historycy.org) iż Rosjanie proponowali nam sprzedaż tego typu samolotu ale myśmy tą propozycję odrzucili. Jeśli ktoś ma informacje na ten temat to prosiłbym o podzielenie się wiedzą, za co z góry dziękuje Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof II Napisano 11 Kwietnia 2007 Share Napisano 11 Kwietnia 2007 Rosjanie proponowali to wszystkim państom UW, zdecydowała się tylko Bułgaria, ale migi nękały problemy i z tego zamówienia zrezygnowano, samolot był bardzo drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 11 Kwietnia 2007 Share Napisano 11 Kwietnia 2007 Tak z ciekawości... Jakieś odnośniki wklejony tekst, lub cokolwiek, co może rozwinąć temat Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof II Napisano 11 Kwietnia 2007 Share Napisano 11 Kwietnia 2007 Poszukam w zbiorach: Lotnictwo, SP itp, wtedy napisze coś nieco więcej Dodam, że gdy to proponowanno(koniec lat 70) polska nie miała kasy, ledwo udziwgnęliśy MiG-21bis w bardzo ubogiej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof II Napisano 11 Kwietnia 2007 Share Napisano 11 Kwietnia 2007 Bułgaria w 1982 roku, oddała do ZSRR 3 MiG-25R wzamian za 5 MiG-23ML http://mm.iit.uni-miskolc.hu/Data/Winx/afes/bulgarian.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 12 Kwietnia 2007 Share Napisano 12 Kwietnia 2007 Bulgaria posiadala chyba 3 25-ki troche nowszej wersji RBT oraz jednego RU. Jeden RBT sie roztrzaskal wiec nie mogly to byc trzy R-ki Moje zrodlo podaje, ze wymieniono je za Mig-23 BN http://de.wikipedia.org/wiki/Mikojan-Gurewitsch_MiG-25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 12 Kwietnia 2007 Share Napisano 12 Kwietnia 2007 okonek w linku podanym przez Krzysztof II jest napisane ze dostali 4 szt., jeden na poczatku sluzby sie rozwalil (pilot stracil orientacje we mgle i sie strzelal). Trzy pozstale zostaly wycofane z czynnej sluzby poniewz duzo plaily. Po roku (w 1982 r.) wymienili je na MiG-23. Ciekawe ktora wersja jest bardziej prawdziwa 3 czy 4 szt.? Mi swita ze czesto byla mowa o 4 szt. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 12 Kwietnia 2007 Share Napisano 12 Kwietnia 2007 Wychodzi na to , ze 3 RBU + 1 RU = 4 R Az mnie chec bierze na ten samolocik. Jednego juz mam w kolekcji ale ten drugi nadal zalega w szafie. To sie nazywa brak czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 12 Kwietnia 2007 Share Napisano 12 Kwietnia 2007 Witam. Artykuł o Bułgarskich Migach-25 pt:,,Długie ręce Ziwkowa , czyli Bułgarskie MIGI-25,, znajdziecie w Militarich nr.3 z 1992 roku. Migi 25 zostały zakupione przez Bułgarów dla prowadzenia rozpoznania terenów Turcji . Zakupiono 4 sztuki w wersji RB. i stworzono Samodzielna Eskadrę Dalekiego Rozpoznania. w bazie lotniczej niedaleko Tołbuchina. W 1982 stracono jednego Miga z powodu braku paliwa-pilot się katapultował. W 1991 uziemiono wszystkie trzy maszyny. Ponoć wymieniono je za MIGI-23 MLD w stosunku 2 dwudzieste trzecie za jednego dwudziestego piątego. Zdjęcia Migów 25 w barwach Bułgarii są w tym artykule. Pozdrawiam. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 12 Kwietnia 2007 Share Napisano 12 Kwietnia 2007 Ja mam jeszcze cos takiego ale w dziwnym jezyku: Bulgaria: 3 chiếc MiG-25RBT (số hiệu 731, 736, 754) và 1 chiếc MiG-25RU (số hiệu 51) đã cung cấp vào năm 1982. Vào 12-4-1984, chiếc máy bay số hiệu 736 gặp tai nạn gần Balchik. Phi công may mắn không bị thương. Vào tháng 5-1991, những chiếc MiG-25 được giử trả về Liên Xô để đổi lấy 5 chiếc MiG-23. Zrozumiec jednak mozna Wrocmy jednak lepiej do sprawy polskiej bo tez mnie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi