Botan Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Witam Oto mam różne plany w plikach JPG albo PDF. w skali np 1:35, a chciałbym je sobie wydrukować w 1/72. Mam dość małą wiedzę w temacie i byłbym wdzięczny za pomoc porady czy też nazwy odpowiednich programów. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 (edytowane) No to raczej będzie dobry jakiś program graficzny. Ja tak robię i używam Fast Stone Image Viewer tylko, że trzeba mieć oko, żeby dobrze zmniejszyć obrazki z planami, pudłami itp. Edytowane 19 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Nie oko, tylko łeb wystarczy zmniejszyć obrazek o (35/72) [35 dzielone przed 72]. Tzn najpierw policzyć tą liczbę i potem przez nią podzielić wymiary obrazka. Ze skali 1:35 zrobi się 1:72. Chyba nic nie pomieszałem ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Nie oko, tylko łeb Smile wystarczy zmniejszyć obrazek o (35/72) [35 dzielone przed 72]. Tzn najpierw policzyć tą liczbę i potem przez nią podzielić wymiary obrazka. Ze skali 1:35 zrobi się 1:72. Chyba nic nie pomieszałem ;P To co mówisz jest prawdą, ale programy graficzne nie mają kalkulatora i odpowiedniego zmniejszania. No i drukowania też nie jest proste, bo ma się różne rozmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 ale programy graficzne nie mają kalkulatora i odpowiedniego zmniejszania. Tzn kalkulatora użyłbym obok. Załóżmy, że wymiar poziomy obrazka to X. Więc w programie graficznym w polu docelowego wymiaru wpisujemy (35/72)X - Nie chce mi się liczyć ile to jest. Nic skomplikowanego, a z drukowaniem... dla mnie to też czarna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 19 Maja 2009 Autor Share Napisano 19 Maja 2009 I zakładając że plan dostany od kogoś ma już ten wymiar w 1:35 hmm znalazłem coś takiego http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=6475 Tyle że coś mi to nie wychodzi, jutro jeszcze popróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Ja to nie mam problemu bo jak musze coś przeskalowac to przez autoCAD'a. Niestety cena bije nieźle po kieszeni więc jest edukacyjny IntelliCAD a raczej kiedyś był w jakiejś gazetce komputerowej. No ale dla tych co nie mają komercyjnego i bardzo taniego fotoszkopa, to polecam programik Gimp... lepszy od szopy i darmowy! ha! Tam jest opcja miarki, dzieki temu można swobodnie mierzyć, a skalować można przeliczając skalę na karteczce lub takim programem, którego nazwy nie pamiętam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Zdaje się scalecalc czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 20 Maja 2009 Autor Share Napisano 20 Maja 2009 Ja próbuję w A9CAD ale wciąż nie chce wyjść heh jak drukuje to się dopasowuje się do strony albo coś pomyliłem w skalowaniu a jak ustawić żeby dane były w milimetrach? dla mnie masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Botan olej A9 i te inne takie tam darmówki bo one są dla ściemy chyba zrobione. Przeskaluj to lepiej w GIMPie, na pewno będzie lepszy efekt, chyba że masz te plany w jakimś formacie CAD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi