albert091283 Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie. Zgodnie z obietnica dla zainteresowanych zakładam mini warsztat z opisem krok po kroku jak wykonać mini słuchawki pilota w skali około 1/32 Potrzebna materiały Drut 0,6mm Drut 0,5 mm Drut 0,2 mm Kawałek ramki z wyprasek Blaszka (miedziana, stalowa, aluminiowa, co kto posiada) W moim przypadku wykorzystałem elementy, fofotrawione z zestawu niemieckich czołgistów skali 1/35 Dragon ( nr. Blaszki 6014-07) Etap pierwszy Wykonanie nauszników. Spiłowujemy przekrój ramki w owal o wymiarach 4X3 mm Następnie zaokrąglamy krawędź i odcinamy element potrzebnej grubości około 1,5 mm. (czynność powtarzamy do uzyskania odpowiedniej ilości części) (Nawijamy dwa zwoje drutu 0,5 mm na uprzednio opiłowany element do wykorzystania później) Etap drugi wykonanie elementów wyściółki Do tego celu wykorzystamy to, co zostało z wykonania nauszników i drutu 0,6 mm Spiłowujemy dodatkowo obwód ramki o jakiś 1 mm żeby uzyskać mniejszą średnice do wykonani imitacji gąbkowo skórzanych „uszczelek dokoła ucha” Nawijamy kilka zwoi drutu w zależności od ilości słuchawek do wykonania i rozcinamy je na okręgi. Etap trzeci klejenie. Wcześniej przygotowane elementy plastikowe sklejamy z drutem przy pomocy super gluta albo jakiegoś innego kleju kontaktowego. Etap czwarty wykonanie mocowania słuchawek Do tego celu wykorzystamy zwinięty drut z etapu pierwszego mianowicie rozcinamy zwoje drutu i tniemy je na półksiężyce. Po wycięciu doklejamy je do słuchawek. Następnie odcinamy element fototrawiony ( bądź jak wspomniałem wycinamy z kawałka blaszki pasek o szerokości 1 mm i długości 13-14 mm) dodatkowa zaginając końcówki blaszki. Formujemy kształt łącznika słuchawek Sklejamy wszystko do kupy Odcinamy 6kawałek drutu 0,5 o długości 5 mm i formujemy mikrofon. Doklejamy do lewaj słuchawki Etap czwarty wykonanie przewodu słuchawek Do tego celu potrzebujemy drutu 0.5 I 0,2 mm Nawijamy kawałek drutu 0,2 na drut 0,5 Rozciągamy tworząc „sprężynkę” Wiertłem 0,3 mm nawiercamy lewą słuchawkę i w otworek wklejamy końcówkę drutu. Etap piąty malowanie Wedle uznania ja pomalowałem gotowe słuchawki czarnym półmatowym kolorem z revella (302) Efekt końcowy: Miłego czytania i oglądania mam nadzieje, że opisałem to wszystko w zrozumiały sposób, ale w razie jakichkolwiek pytań proszę pisać śmiało w temacie bądź na PW Edytowane 16 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Hura! dzięki za szkolenie ! Przejrzyste i zrozumiałe. Oczywiście, w życiu nie uda mi się tego zrobić, ale i tak dzięki, Albercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Piekne, pro słuchawki. Super pomysł i super wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 23 Maja 2009 Autor Share Napisano 23 Maja 2009 Oczywiście, w życiu nie uda mi się tego zrobić Jak to mawiają najstarsi z plemienia trening czyni mistrza powodzenia mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b3 Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Jestem pod ogromnym wrażeniem tych słuchawek! Niedawno zaczęłam swoją przygodę z modelarstwem i jak zobaczyłam te zdjęcia, to szczena mi opadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 Jestem pod ogromnym wrażeniem tych słuchawek! Niedawno zaczęłam swoją przygodę z modelarstwem i jak zobaczyłam te zdjęcia, to szczena mi opadła Cierpliwość, Cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość no i troszkę wyobraźni i na pewno będzie dobrze POWODZENIA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Ale jaja! Fajne sluchawki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Ale kotleta odgrzałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi