kubisz Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Coraz lepiej to wygląda, można nawet skalę pomylić z większą, gratulacje. Ale ja cały czas czekam na wnętrze No i życzę częstszych aktualizacji wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Dzień 9 Dzisiaj uzbrajanie pancerza od wnętrza. Do zdjęć pozostawiam białe zeby było widać co nowego. 1-3. widok ogólny; 4. tylne mocowania dachu; 5. osłony przeciwsłoneczne i kanał nadmuchu; 6. tablica ; 7-9. to oryginał - zdjęcia www.webshots.com temat miluim 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. pozostały uchwyty przy drzwiach, i takie tramwajowe uchwyty które są z tyłu kabiny (fotki w następnym temacie) wyszpachlować nawiew i pomalować cdn Pozdrawiam "All" Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 a ta radiostacja to jak świeci? na diodzie czy zastosowałeś jakiś czadowy lakierek który odbija światło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Radiostacja - mała machlojka może świecić jak się włoży diodę - na zdjęciu od tyłu jest lampa i światło przechodzi przez ekranik. Przednia część jest z bezbarwnego plastiku a zielone szkiełko z butelki z cytrynowego Zbysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Dzień 10 Dziś kolej na BHP - zrobiłem pasy - na razie elementy mocowane do "ścian" - materiał - papier, klamerki z zestawu Part (do SU/Mig) [no to niektórzy się oburzą ], i fragmenty wyprasek. cdn - pozdrawiam Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Błysnę "trendy" hasłem - skąd wziąłeś takiego wielkiego grosza? A na poważnie - w dalszym ciągu świetnie. Taka drobna uwaga - spróbuj złagodzić te załamania na pasach. No chyba, że w rzeczywistości aż tak tego nie widać. Jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2009 załamania są tkz produkcyjne - zlikwiduję je po scaleniu z podwoziem - wtedy wyprofiluję "naturalne" zwisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Witam, Trochę w ostatnich dniach "wypadłem z obiegu", nie wiem kiedy to nadrobię, ale z tego co widzę Ty ostro działasz. Jak dla mnie rewelacja, wygląda jak 1/35, a nawet wiele "35" jest bez szans. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 25 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2009 (edytowane) Dzięki Wszystkim za wsparcie Dzień 11 Dzisiaj bagażnik - wzór fotki z www.webshots.com pascalbausset > albums > Hummer Memugan foto 1-3 1. 2.v 3. oraz planik który wrzucił mi pioter [jeszcze raz dzięki] który wydrukowałem i zafoliowałem (matowa folia - lepiej malować) 4. 5. 6. przetłoczenia - 4 i 5 wykonanie z drucika miedzianego lub plastikowego (lepszy) po zamoczeniu przylepiam na wzorcu i po przeschnięciu obcinam niepotrzebne - myślę że po pomalowaniu wstępnym po 6 godz. przemaluję w poprzek liniijeden raz i po kilku drugi co powinnozgubić układ pręta i nadać wygląd przetłoczenia, 6. wersja wklęsła (od spodu klapy) linie nacięte i usunięta 1 warstwa folii (ta czerwona) 4. 5. 6. 7-11 wykonanie klapy zamkniętej (na czerwono zamalowałem żeby "na oko" szczelinę dobrać - nie powiem co mówiłem jak czerwone zamalowywałem. 7. 8. 9. 10. 11. 12-14 j/w lecz otwarty 12. 13. 14. 14-tka wygląda prawie jak "ruski"kuter rakietowy 15. 16. - i tak to wyszło (uwaga - klapa wisi na plastelinie - dlatego krzywo) 15. 16. pozostało - "zgubić" druciki = uzyskać przetłoczenia jutro - nomen omem KLAPA Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Zaczynam się tu nudzić - wszystko wychodzi elegancko, nic nie spartolone Zaczynam też żałować, że w moim Memuganie zamknąłem wnętrze na głucho, bo można tu poszaleć, a i dokumentacja jest niezła. Bardzo fajnie wygląda zdjęcie 15. Już widać sylwetkę. Gratulacje za dotychczasową misterną dłubaninę i czekam na jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2009 (edytowane) Dzień 12 Dzisiaj bagażnik cd - nie ma co pisać wystarczą fotki etap kolejny albo klima albo dach i przygotówka do rozjaśniania podkładowej farby - metodą króla Ćwieczka - czyli przymairki na zepsutych elementach - ogólnie kolory wewnątrz takie jak są - na zewnątrz rozjaśnione- słoneczko działa na farby Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 No No.. bardzo fajnie ci to wychodzi jak naracie. Bardzo fajne te hammerki w tle jak myśle to skala 1/72 prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2009 (edytowane) hubert72 - Dzięki - tak 1:72 Dzień 12 cd Klima Występują 2 wersje (ta "goła" to może przez zgubienie części z siatką) Najprawdopodobniej zrobię zabudowaną Na początek mała zabawa z wentylatorami klimy - materiał - druciki + nitka z wypraski na "promienie" i wiertła różnych kalibrów do robienia kółeczek Na końcu to tak rzucone na model - jeszcze obudowa czeka cdn Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 (edytowane) Dzień 13 cd Klima cd Niestety ze wzgladu na używanie łaciny nie miałem czasu fotografować . Po rozwaleniu wczorajszj scalonej wersji na czynniki pierwsze zrobiłem nową podstawkę w której wentylatorki są lekko zagłębione. Potem już tylko przykrywa (3 różne wersje) zanim wyszło to co na fotce. Materiał od plastiku, przez folię do bindowania do papieru usztywnionego superglue - na tym się skończyło. jeszcze trzeba to poszpachlować i "malnąć" jeszcze raz i może chłodzić cdn Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2009 (edytowane) Dzień 14 Dzisiaj /niedziela/ to tylko rozrywkowo; zrobione: biały grzybek, podstawki pod anteny, zasilanie anten, zasilanie klimy, światełka, zamykanie klapy. [ klima do szpachlowania - zwłaszcza "noga" Pozdrawiam cdn - wtorek Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 5 Lipca 2009 Autor Share Napisano 5 Lipca 2009 (edytowane) Dzień 15 Jedziemy od dołu i tyłu. Jako pierwsze przeróbka zderzaka z zestawu CMK a potem zabawa z Dragonowskim podwoziem - czyli wykonanie amortyzatorów, cdn Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 5 Lipca 2009 Autor Share Napisano 5 Lipca 2009 Dzień 16 Zrobmy sobie kółka - zestaw CMK ale najpierw przywróćmy fotki Dzień 3-13 - zachciało mi się grzebać w photobuckecie (uwaga brak ostatniej - środkowej części felgi na tym etapie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 5 Lipca 2009 Autor Share Napisano 5 Lipca 2009 (edytowane) Dzień 17 Niedziela - jestem na bieżąco ze sprawozdawczością Kolejna faza - wnętrze kadłuba cz.1. Przeróbka przedniej części dodanie ścianek na podwoziu, "rozpórka za przednimi fotelami, scowki pod fotelami i fotele (z CMK) ooo... urwał się kabelek od antenki Edytowane 7 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 7 Lipca 2009 Autor Share Napisano 7 Lipca 2009 Dzień 18/19 Na tapecie obrotnica, w oryginale (foto 0.) trochę obszarpana wykładzina - zrobię nowszą, wykorzystałem obrotnicę z M1114 Dragona - (foto 1 po prawej) obrzynając co się tylko dało - z lewej. Na fotce pierwsza forma na dach i paseczek ażurowy do wnętrza kadłuba - obcinek blaszki Abera. Na beleczki ażurowe - planik powiercony igłą do zastrzyków (foto 2.) niestety Aber ma za gęsto otworki. (Foto 3-3.) zaczynam składać - wykładzina na włazie (i z tego samego będzie na dachu wewnątrz) wykonana z papieru ściernego 600. . Z zewnątrz muszę jeszcze dodać uchywyty, mocowanie włazu (na razie założony roboczo) i poprawić oraz pomalować uszczelkę przy "dziurze". ps. jeszcze trzeba poprawić obrys włazu - dopiero na zdjęciu widać. 0. 1. 2. 3. 4. 5. cdn - obrotnica od wnętrza kadłuba - niestety najwcześniej w piątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 Zrobmy sobie kółka... I to był bardzo dobry pomysł, model zaczyna wyglądać bardzo rasowo. Obrotnica też już jest bardzo ok, po poprawkach, o których pisałeś, to już będzie w ogóle cacy. Jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 9 Lipca 2009 Autor Share Napisano 9 Lipca 2009 (edytowane) Dzień 19 "dach" cd 0. małe przypomnienie; 1. elementy wyjściowe - widok od spodu; 2. widok z góry; 3. konstrukcja nośna dachu; 4. konstrukcja nośna cd.; 5. początek montażu wykładzin; 6. przymiarka - widok od środka 7. przymiarka - obrotnica w dachu - widok od spodu; 8. ... i z góry 0. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. [ obrotnica jest ruchoma i nie wypada jakoś tak się udało ] sorki za coraz gorsze zdjęcia (jest coraz ciemniej) Edytowane 12 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 12 Lipca 2009 Autor Share Napisano 12 Lipca 2009 Dzień 20 Po analizie dachu i obrotnicy (średnica górnego pierścienia o 1,5mm za duża; oś obrotu 2mm przesunięta do tyłu, itp, itd - czyli dach do roboty od nowa) ogłaszam : CZASOWE WSTRZYMANIE PROJEKTU Dzięki wszystkim za kibicowanie CHYBA JAKIEGOŚ "INBOXA" DLA ODREAGOWANIA MUSZĘ ZROBIĆ cdn (ale kiedy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Powinieneś się nazywać Bold Puma, bo taki projekt jest tylko dla śmiałków! Sam lubię pojazdy w 1/72 i z wielkim podziwem przejżałem tą relację. Jestem pod wielkim wrażeniem bogactwa detali, jakości wykonania i pomysłów na części od podstaw. Czekam na dalsze postępy w budowie. P.S. Choć 2 mm przesunięcia w 1/72 to spory błąd, to jednak dachem się nie przejmuj - drugi będzie jeszcze lepszy (mi wychodzi dopiero za czwartym razem...) Zresztą sporo części możesz zdjąć i ponownie nakleić na dach z otworem we włąściwym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 15 Lipca 2009 Autor Share Napisano 15 Lipca 2009 Dzięki - te 2 mm powodują że nie obróci się "wieżyczka" - niestety właz złapie maszt - ale jest już na dobrym etapie odwyku - po niedzieli projekt rusza znowu. Niestety jedyną fotkę jak złożony dach wyszedł z obrotnicą ma Kubisz - oryginał mi "zezarło" No i duża pociecha - zwykle udaje mi się za 3 razem a w porywach za drugim - ból i przyjemność konwersji od "0". ps Bold nie Bold ale Bald to napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Dzień (roboczy) 21 Pora się przeprosiny z (jak to ktoś ślicznie określił) izraelskim potworkiem Na rozgrzewkę grill /lekko sfuszerowany bo brak 1 pręta ale już chyba nie będę poprawiał / cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi