Skocz do zawartości

PzKpfw IV Ausf. H (Wczesny)

Mirek66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wczoraj wieczorem przejrzałem sobie allegro i dojrzałem nowy model Dragona PzKpfw IV Ausf. H za jedyne 350zł Ściemniło mi się w oczach rowerem je ten człowiek z Chin wiózł czy co??

Otworzyłem jedno z moich pudeł gdzie byłą zaczęta IV od "TAMKI"

Na wiosnę tego roku dokupiłem do niej osłony wieży i boczne na razie tyle skleiłem a o postępach będę informował na bieżąco

Co do malowania jeszcze nie mam żadnej koncepcji jeśli ma ktoś jakąś ciekawą fotkę tego pojazdu i chciał by się nią ze mną nią podzielić to bardzo był bym za to wdzięczny

POZDRAWIAM Mirek

12919.jpg

21264.jpg

3870.jpg

4609.jpg

5446.jpg

Czwórka dragona na allegro, została zakupiona zapewne w luckymodel ewentualnie innym wschodnim sklepie internetowym gdzie ten model jest już od jakegoś czasu dostępny. Cena 350 zł bez komentarza szukanie głupiego kto da zaraobić naiwnością. Model wkrótce zapewne ukarze się na naszym rynku i zapewne cena nie przekroczy 200-250 zł. Jeżeli chodzi o malowanie dla modelu to poszukam w publikacjach jakegoś ciekawego zdjęcia.

• 1 month later...

Witam!!!

Malutkimi kroczkami do przodu ale na więcej nie starcza czasu , przede mną foto trawione stelaże osłon kadłuba i wieży od EDKA co do malowania sprawa jest jeszcze otwarta ale chyba będę musiał wymienić koła napędowe to na razie tyle jak coś zdziałam to pokażę

Pozdrawiam Mirek

a3ed02c8a579e98e.jpg

21660.jpg

31192.jpg

4841.jpg

Witam!!!

Dwa dni wolnego i o to efekt mojej pracy, na wieży nie udało mi się posklejać stelażu EDUARDA na "CYJANO AKRYL" ponieważ nie posiadam DEBONDERA którego to nie mogę od dłuższego czasu kupić.

Więc dałem sobie spokój i zamontowałem po uprzednim zeszlifowaniu płaskowników do mniej więcej odpowiadającej mi grubości podobny zabieg zrobiłem ze stelażem na kadłubie.

Kątownik z zębami od tamki posłużył mi jako szablon do wykonania od podstaw nowego mocowania do zawieszania płyt.

Wygrzebałem takiego ludka z zestawu tamki.

Zostało jeszcze sporo do zrobienia ale da się radę.

Ma ktoś jeszcze jakąś fotkę lub schemat malowania w brązowe wężyki ??

Wszelkie uwagi i sugestie są mile widziane.

POZDRAWIAM Mirek

121087.jpg

122106.jpg

123140.jpg

123141.jpg

123422.jpg

123455.jpg

1234542.jpg

Jak zawsze w takich przypadkach zapytam !

Mirku66 widzę, że czwóreczka jest już praktycznie sklejona Jak teraz, gdy wszystko jest już posklejane do kupy pomalujesz bandaże na kołach, czy drobniejsze elementy ?

Zawsze mnie to fascynuje, jak można to wszystko pomalować, gdy części są już na swoim miejscu ???

Dziękuję i pozdrawiam !

Witam!

Po wklejeniu włazów oraz zamontowaniu liny sklejanie uważam zakończone.

Antenkę wkleję na koniec gdyż przeważnie zawsze mi się obłamuję pod czas prac malarskich.

Do gruntowania zakupiłem sobie specyfik do zderzaków

Pierwszy raz zagruntowałem tak model z efektu jestem zadowolony.

Pod czas przygotowywania modelu do zdjęć oczywiście przygotowałem drzwiczki i zostawiłem ślady paluchów na osłonie wieży teraz poczekam z dobę aż wszystko solidnie wyschnie i popoprawiam nie doróbki.

Malowanie będzie z pudełka 20. dywizja pancerna pod czas walk w Rosji.

To na razie tyle POZDRAWIAM Mirek

14876.jpg

21858.jpg

31278.jpg

4907.jpg

5734.jpg

6443.jpg

7363.jpg

Miałem podesłać malowania ale niestety miałem problemy z netem dlatego przepraszam Mirku. Jeżeli jeszcze nie pomalowałeś pojazdu to daj znać prześle to co zebrałem. Fajnie że budowa idzie do przodu Środek do zderzaków widze w użyciu pierwszy raz, czy już wcześniej z niego korzystałeś ?

Co do malowania to nadal aktualne także jak możesz to podrzuć

co masz Lakier pierwszy raz zastosowałem i jestem zadowolony

z jego gładkości .

Witam.

Nastąpiły małe zmiany usunąłem zęby i osłony boczne.

Na model położyłem bazę w postaci mocno rozjaśnionego Model-Mastera Dunkelgelb 43.

Na razie poczekam ze 2 dni aż emalia dobrze zaschnie i przemyślę jakie dać końcowe Kamo.

POZDRAWIAM Mirek

14999.jpg

21917.jpg

31313.jpg

Witam!

Według mnie model jest poprawny i ładnie wykonany lecz wymagający dość dużo dodatków i pracy zresztą jak każdy model.

Teraz do tematu modelu udało mi się zrobić z blaszki offsetowej wieszaki oraz osłony boczne malowanie modelu chcę wykonać na podstawie tego zdjęcia archiwalnego i mam prośbę i pytanie :

Czy ktoś wie z jakiej jednostki pochodzi ten pojazd ??

I być może posiada jeszcze inną fotkę tego pojazdu??

Za pomoc z góry dziękuję.

POZDRAWIAM Mirek

15063.jpg

Zdjęcie pochodzi z : "INTERNETU"

21934.jpg

31319.jpg

Mirku to zdjęcie wydaje mi się że pobrałeś z planet armor. Tak się składa że jest to zdjęcie pojazdu do którego malowanie i kalki daje Dragon w swoim najnowszym produkcie tj. 6300 Pz.Kpfw.IV Ausf.H Late Production. Tam w instrukcji malowania jest napisanie odnośnie tego pojazdu: Unidentified unit on the Vistula River Poland with turret numbers black 923. Z Normandią to raczej ma niewiele wspólnego Jak zapewne zauważyłeś pojazd posiada na przodzie kadłuba ogniwka z gąsienic od T-34. Napisze do kogoś na forum kto ma tą nową czwórkę żeby przesłał ci skan malowania tego pojazdu i po kłopocie

Witam!

Model uważam praktycznie za skończony, do wykończenia pozostały mi jeszcze przecierki aluminium oraz dopieszczenie gąsek i kół.

Małe pytanie do znawców tematu: czy boczne włazy (drzwiczki) w wierzy mogą być białe czy też należy je przemalować na jakiś szary lub piaskowy? Za pomoc z góry dziękuje.

Pzdr Mirek

9eb4056fea08266a.jpg

584f04352997faaf.jpg

4579d42062d78da1.jpg