Hans Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 (edytowane) Witam kolegów ponownie i zapraszam na moją pierwszą prezentację w galerii. Model w skali 1/72 PZL P 37 Łoś B o wojskowym numerze seryjnym 72.107 z 216 Eskadry Bombowej, z września 1939 roku. (Tu był link niedozwolony, który usuwam by nie naruszać regulaminu) Bardzo Was proszę o uwagi na jego temat, nawet te bardzo krytyczne. Z góry dzięki serdeczne. Edytowane 23 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Pierwsza uwaga... proszę zapoznać się z regulaminem odnośnie wstawiania zdjęć na forum. Mają to być widoczne zdjęcia lub miniatury do zdjęć... Link w obecnej formie jest naruszeniem regulaminu i temat w przypadku braku właściwie wstawionych fotografii zostanie zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hans Napisano 23 Lipca 2009 Autor Share Napisano 23 Lipca 2009 Jasne, przepraszam. Próbowałem czytając temat o wstawianiu zdjęć na forum zastosować się do rad kolegi reggiego, ale widocznie coś źle zrobiłem. Jeśli naruszyłem regulamin, to nie celowo. Ostatnio ściągnąłem program Picassa 3, by właśnie wstawić zdjęcia do galerii. Proszę o pomoc w tej sprawie. W dziedzinie komputerów nie jestem tak biegły jak inni koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Spokojnie w kompach nikt nie jest biegły... Masz dział TEST i tam poćwicz wstawianie zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hans Napisano 23 Lipca 2009 Autor Share Napisano 23 Lipca 2009 Teraz ostatnia próba, jak coś nie wyjdzie to pójdę do testów. Jeszcze raz dzięki i przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Witam Kolegę. Jakimi farbami ten Łoś był malowany? Na tych dość słabych zdjęciach widac tylko, że jest grubo nałożona i jakaś brązowa...Niepomalowane ożebrowanie kabin, a mimo to przyczarnione dziury w felgach. Hmm;) Okopcenia jak z komina Huty Katowice. Jakim cudem miałyby się okopcić karabiny na stanowiskach, hmm? ;) Plus jest taki że szachownice są czerwono-białe, żadna nie jest odwrócona. Nie wiem czy temat wyczerpałem, na pewno więcej da się powiedzieć z lepszych zdjęć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hans Napisano 23 Lipca 2009 Autor Share Napisano 23 Lipca 2009 Tak, dzięki za te uwagi i już omawiam moje błędy: 1) Samolot malowałem początkowo Humbrolem, ale farba zaczęła już wysychać więc jej obecny kolor jest "potworną" mieszanką trzech innych farb (Dark Earth, Military Brown no i ten humbrolowski Khaki) Faktycznie jest grubo nałożona, bo jak pisałem w poście pt."ślady eksploatacji" w warsztacie, próbowałem coś uratować z tego złego malowania. 2) Tak wciąż nie mogę poradzić sobie z malowaniem ożebrowania owiewek, ale będę nad tym pracować. 3) Przesadzone ślady okopceń są wynikiem zbyt bujnej wyobraźni i żałosnych prób przykrycia pewnych błędów. 4) No i szachownice są dobrze, bo znam ich prawidłowe ułożenie na naszych samolotach. 5) Co do zdjęć. To może mój aparat jest zbyt słaby do takowych prezentacji, ale tego już nie dam rady w najbliższym czasie poprawić. Musiałbym kupić nowy, a na to mnie jeszcze nie stać. Bardzo serdeczne dzięki za te uwagi. Naprawdę jestem zadowolony, bo im więcej krytyki tym mniej błędów w przyszłości. Pozdrawiam Może jeszcze któryś kolega coś dorzuci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Duże szczeliny na łączeniu kadłub skrzydło i ogona z kadłubem. Na pierwszej fotce widać, że ogon jest krzywy w stosunku do reszty. Musisz używać szpachlówki. No i lakieru bezbarwnego matowego bo łosiek się świeci jak psie elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 W kwestii jakości zdjęć to widać ze Twój aparat nie radzi sobie za zbliżeniami natomiast dalsze elementy już są ostre - proponuję robić po prostu zdjęcia z odległości co najmniej pół mtra - potem ewentualnie wyciąc z nich sam samolot - może będą mniej szczegółowe ale na pewno czytelniejsze. A nad resztą warsztatu po prostu popracuj i będzie dobrze - moje pierwsze dwa Łosie nie były malowane wcale... a ten pierwszy miał na sobie wszystkie kalki z zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hans Napisano 24 Lipca 2009 Autor Share Napisano 24 Lipca 2009 W kwestii jakości zdjęć to widać ze Twój aparat nie radzi sobie za zbliżeniami natomiast dalsze elementy już są ostre - proponuję robić po prostu zdjęcia z odległości co najmniej pół mtra - potem ewentualnie wyciąc z nich sam samolot - może będą mniej szczegółowe ale na pewno czytelniejsze. Właśnie tak, dzięki serdeczne , będę robić je z dalszej odległości. Co do warsztatu to oczywiście jeszcze sporo, sporo, spoooro mam do zrobienia, ale dzięki Wam wszystkim będzie lepiej. Teraz zaczynam wchodzić w Bf-y, więc jest następna szansa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Strasznie grubą warstwe tej farby położyłeś. Wygląda to co najmniej nienaturalnie. Co do reszty to trudno się wypowiedzieć ze względu na kiepską jakość zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Taką małą radę miałbym dla Ciebie: jeśli robisz zdjęcia aparatem cyfrowym, to przy zbliżeniach włącz (jeśli jest) funkcję makro. Wtedy aparat inaczej ustawi ostrość i będą lepsze zbliżenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hans Napisano 27 Lipca 2009 Autor Share Napisano 27 Lipca 2009 Dzięki, właśnie usiłuję rozgryźć ten aparat, ale nawet najlepsze zdjęcia nie ukryją źle zrobionego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi