tofiki Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Kupiłem sobie taki model na pierwsze próby z pancerką Moje umiejetnosci malownia czołgów są znikome nie posiadam jeszcze kompresora i aerografu więc chce go pomalować pędzlem . Dlatego mam chciałem sie spytać czy nie warto poczekać na aerogra albo przy tej skali nie ma to większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Warto poczekać na aero zwłaszcza w tej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jezier Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Witam moim zdaniem trening czyni mistrza ,a do tego trzeba najpierw się nauczyć podstaw bo Aero to już wyższa szkoła jazdy. Jak byś się zdecydował że jednak spróbujesz pomalować ten model pędzlem to pamiętaj żeby farba niebyła za gęsta, przed każdą zmianą koloru czyść pędzel A do tego ruchy pędzla muszą być tylko w jedną stronę Taka jest moja opinia na ten temat Powodzenia przy modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Witam moim zdaniem trening czyni mistrza ,a do tego trzeba najpierw się nauczyć podstaw bo Aero to już wyższa szkoła jazdy. Poniekąd masz rację, choć... Ja od razu zacząłem od aerka Malowanie pędzelkiem jest (moim skromnym zdaniem) pracochłonne, żmudne, nudne i zawsze pozostawia smugi. Aero pluje farbą równo, dociera we wszystkie zakamary. Żadnych smug itp. rach ciach i po krzyku To oczywiście jedynie moje zdanie i absolutnie nie uważam siebie za eksperta w tej dziedzinie ! ...a malować pędzelkiem to już się chyba nie nauczę... Owszem, czasem maluję pędzelkiem małe powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Piotrek ! nie zgadzam się z toba , fakt malowanie pędzlem jest żmudne itd. , ale nie zawsze są smugi . A z reszta mamy tu pewne grono osob ktore nie maja aerka a maluja tak ze nie poznasz czy to pędzel czy aero . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Witam a ja się nie zgodzę, że aerograf jest potrzebny w tej skali. W 1/35 rozumiem duże powierzchnie itp. ale w 1/72? Dużo da się zrobić, co prawda jest to żmudne ale jeżeli ci wyjdzie wtedy możesz być z siebie zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Zależy od tego jak kto maluje pędzlem, ale spokojnie można robić 72 bez aero - wystarczy trzymać się prostej zasady: kilka cienkich warstw farby zamiast jednej grubiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachy Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Malowanie pędzelkiem jest (moim skromnym zdaniem) pracochłonne, żmudne, nudne w takim razie co z ciebie za modelaz skoro nie masz cierpliwosci do malowania pedzlekiem :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Moim skromnym zdaniem w 72 pędzel daje radę, zwłaszcza w przypadku jednobarwnych kamo (a z ISU raczej specjalnego wyboru w tym temacie nie masz. Wszystkie moje modele są "pędzlowane", a chyba dają się oglądać bez gwałtu na poczuciu estetyki (przynajmniej te ostatnie). Nie ma to jak dobra samoocena, hehe W 35 bym się nie podjął malowania pędzlem... Jeśli wolisz aero i go miał w rozsądnym czasie to zawsze możesz wykorzystać czas oczekiwania na pożądne, czyste sklejenie modelu. Możesz też przecież poskładać dwa, trzy do "kupy" i a później hurtem malować. Troszkę dyskusja nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 co z ciebie za modelaz skoro nie masz cierpliwosci do malowania pedzlekiem :> Cierpliwość mam, gorzej z czasem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jezier Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam Zobacz sobie galerię w tej relacji. Co prawda papier ale naprawdę przejrzyj sobie ją ( model był w całości malowany pędzlem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam Zobacz sobie galerię w tej relacji. Co prawda papier ale naprawdę przejrzyj sobie ją ( model był w całości malowany pędzlem) Zgadzam się ! Ten USS Leutze robi wrażenie Mimo wszystko, przy moich zdolnościach malarskich wolę korzystać z pomocy powietrza, niż pędzelka... Mniej roboty i trudniej coś niechcący spierniczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Może to i nie moja rola ale chciał bym wam przypomnieć, że to jest relacja warsztatowa Tofika a nie rozmowa czym lepiej malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam, wszystkich Może mały inbox przed sklejeniem? Ciekawe jak wypada w porównaniu z modelem PST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi