Skocz do zawartości

WARRIOR Academy #1365 1\35

Paweł Czarnocki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ośmielam się rozpocząć wątek warsztatowy. Postaram się z kawałków plastiku posklejać coś co ma przypominać brytyjskiego "bewupa". A czy mi się uda i jak to wyjdzie, ocenicie sami.

W pierwszej rundzie dostałem zwichrowaną wanną po łapach. Była dość mocno skręcona, po postawieniu na podłożu, różnica wynosiła około 3 mm !! No nic, wkleiłem po prostu skośną rozpórkę z kawałka ramki i teraz jest równiutka.

th_wanna.jpg

Nie żebym się wymądrzał ale do takich operacji niezastąpiona jest szklana płaska płyta. Szklarz mi taką dociął z 8 milimetrowego szkła i oszlifował. Super na niej się prostuje kadłuby i służy też jako baza do ustawiania zawieszeń w czołgach. Ale nie ma róży bez kolców. Dopiero trzecia sztuka była idealnie płaska i trzymała "płaszczyznę". Pod spodem podkleiłem gąbki żeby się nie suwała.

th_wanna2.jpg

Cześć Paweł

Byłem, widziałem i powiem że zapowiada się kolejny fajny model.

Jakoś nie pamiętam, żeby Paweł coś ostatnio skończył

Gdzie jest Shilka?!?!?!

Zacytuję siebie z warsztatu Shilki:

"Znając Pawła, to albo w ogóle nie zobaczymy efektu końcowego, albo model gotowy będzie za kilka lat"

Czyżbym był wróżką ?

Mimo wszystko trzymam kciuki, kiedyś też miałem taki okres, zaczynałem i nie kończyłem

PZdr

Gdzie jest Shilka?!?!?!

Jestem na urlopie. Shilka skończona, fotki w tym tygodniu będą aby tylko światło dobre było. Robert był, widział skończony model.

No nie przypuszczałem, że w Academy pójdzie mi tyle szpachli na łączenie kadłuba z przodu i z tyłu :(

th_kadlub.jpg

Ufff no i się doczekałem. Musze dorobić kilka takich durnowatych rurek 6 mm długości i 0.8 średnicy. Bo jakiemuś żartownisiowi zachciało się na Warriorze takie dyrdymały montować. Co to w ogóle jest ? Gałęzie tam wkładają do maskowania czy chorągiewki na pochód ? Po czorta te trzy sterczące rurki ?

http://data3.primeportal.net/apc/dan_hay/warrior/images/warrior_122_of_390.jpg

W modelu ten element był wykonany jako taki śmieszny "jeżyk". Pozostało to dorobić z igieł lekarskich.

Och jak wszyscy lubimy ciąć igły no nie ? Zwłaszcza na kilkumilimetrowe kawałeczki. Ale od czego narzędzia ? Złapałem jedną delikwentkę w boczne szczypczyki i lekko zwiększając nacisk obracałem za plastikowy uchwyt igły.

th_boczne.jpg

Na igle zrobił się dookoła rowek

th_roznica.jpg

Małymi płaskimi szczypczykami trach i obłamał się koniec igły akurat tam gdzie rowek

th_obciete.jpg

Pozostało lekko liznąć pilniczkiem końcówkę i o, taki duperelek mi wyszedł

th_trojnik.jpg

Ameryki nie odkryłem a metoda dobra.

• 3 weeks later...