Skocz do zawartości

Nashorn 1:35/DML

Gościu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Rozpoczyna kolejna budowę.

Tym razem Nashorn z DML.

Model bez waloryzacji, malowanie pasiaste 2 lub 3 barwne.

DSCF4488.jpg

DSCF4486.jpg

Jak dotąd skleiłem bude, działo, obrobiłem zawieszenie i kółka, poddemolowałem delikatnie błotniki.

p.

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pieknie!

Chce kupic to bydladko i strasznie mnie ciekawi co ci wyjdzie z tego zestawu.

Przepraszam za brak polskich znakow, ale to wina komputera. Nie ten alfabet.

jager27, "moda" nie ma wpływu w zadnym wypadku, możesz mi wierzyć...albo i nie ;)

Sztuka "po prośbie", a dodatkowo zgrana z projektem PZ IV na sPWM.

marioba, blaszki dodane do modelu w wersji SK, są...hm...jeśli chcesz waloryzować postaraj się o lepsze, te załatwiają sprawę walorki połowicznie, a i to za dużo napisane.

A co wyjdzie?

Czas pokaze...

pzdr.

Może i coraz, ja lepie go 1 raz ;)

A co zlepiłem, zasadniczo to prawie koniec budowy bryły.

ResizeofDSCF4492.jpg

ResizeofDSCF4493.jpg

ResizeofDSCF4494.jpg

ResizeofDSCF4495.jpg

ResizeofDSCF4497.jpg

Nie byłbym sobą, dostał kilka klapsów tu i tam, a tu najwięcej spowodował uszkodzeń.

Odgiął płyte, puściły mocowania do budy....

ResizeofDSCF4498.jpg

Na obrazku widać, że także rykoszet z płyty pod liną holowaniczą naderwałbył mocowanie zawiasa.

Dorobiłem kilka spawów, mocniej poddemolowałem błotniki,usunąłem z jednego kilka śrub.

Oczywiście działo niewklejone, by móc je pomazać osobno, a wnętrze osobno.Siedzi tylko do "lansu"

Co dalej....

Zdzieram to co dojrzałem na fotkach(bo one na tym etapie bardziej mnie, jak Wam potrzebne) i będzie można zacząć:

a - kończenie klejenia ciągnika z flakiem

b - malować model(e)

p

Klejenie jest super, pięknie i och i ach... Tylko go nie rób poobdzieranego i poobijanego jak większość swoich modeli. Spróbuj czego nowego - tj. trochę mniej zdezelowane modele. Wiem, że każdy ma swój styl itp. ale mógłbyś zrobić raz od czasu coś "nowego" .

Nowy model, nie jest niczym nowym.Niestety, model bez destrukcji jest dla mnie z kolei niedokończoną pracą.

Nie wiem jak u Ciebie z zaawansowaniem w temacie weatheringu i obić, sądzę że możesz wiedzieć...to zajmuje najwięcej czasu w całej malarskiej zabawie( i co najważniejsze, mnie bawi).

Z własnej przyjemności nie będę rezygnował ...dla braw publiczności

Ok startujemy z zabawą !

Wymieniłem przednie chlapacze/antybłotniacze na metalowe, po zapsikaniu podkładem dokleiłem sprężynki do tych że.

Wykonałem ją dość ściśle i drobno więc teraz odejdzie mi z niej warstwa wspomnianego G1200, a farbki gunze czy tamki bezproblemowo mi pokryją miedź.

ResizeofDSCF4507.jpg

ResizeofDSCF4509.jpg

ResizeofDSCF4510.jpg

ResizeofDSCF4511.jpg

I mamy Nashorna Hornissa KROWĘ

p.

dweler, prawie.

Wykombinowałem sobię, że skoro będę dawał łaty to uproszcze sobie sprawę.

Kładąc cienkie warstwy bazy czarne ciapki wychodzą cały czas transparentnie na wierzch. Bywa, ze kładąc kamuflaż z "ręki" - bez fotek dajemy za dużo plam, bądź za mało. Zatem ja pre shading użyłem jako...marker dla ciap.

Dodatkowo poexperymentuję z tym tematem, dając różnokolorowe ciapki pod bazę jednego koloru( w innym modelu), być może ostro mi to zróżnicuje powierzchnie eliminując jednocześnie biedronkę, czy filtry.

Model czeka na kalki:

ResizeofDSCF4514.jpg

ResizeofDSCF4515.jpg

ResizeofDSCF4518.jpg

ResizeofDSCF4523.jpg

ResizeofDSCF4524.jpg

ResizeofDSCF4525.jpg

ResizeofDSCF4528.jpg

p.

Nom to w żarówkach zrobiło się innokolorowo.Kolorystyka pozostaje ta sama, z fot powyższych com za dnia robił.

Na model napuściłem stado pędzących imadeł i/oraz młotków.

Przynależność...no cóż, jak to u mnie...lista panzerwaffe powieksza się o ten pojazd.

Zwymyśliłem sobie, że stał na straży artylerii samobieżnej z 5 d. panc. grupy armii "Środek", ta laska szusująca na trójkącie oznacza niszczyciele czołgów - dowództwo.Uogólnienie - to ostatnia letnia ofensywa.

Model po biciu:

ResizeofDSCF4539.jpg

ResizeofDSCF4543.jpg

ResizeofDSCF4544.jpg

ResizeofDSCF4545.jpg

ResizeofDSCF4546.jpg

ResizeofDSCF4547.jpg

ResizeofDSCF4549.jpg

ResizeofDSCF4550.jpg

Standardowo, domaziam com dojrzał i postaram się nieco pokolorowac te płaszczyzny.

p.

Uff, właśnie o taki "nowy" pojazd mi chodziło! Trochę nie rozumie tych obić powyżej włazu kierowcy. Jakim kolorem robiłeś obicia (firma, numer kat.)? Modelik ładny lecz jakiś taki pusty się wydaje. Może pokusisz się o jakiś smaczek...

Na PWM jest robiony nashorn z fototrawkami(relacja Kicus) - i tyle powinno być użyte, by dodawanie "pełnych" zestawowych miało sens...jakikolwiek.

Przy tej ilości, którą dawał,/je dragon....

Otwarta skrzynia amunicyjna?

Cieniowanie reszty do grubości blach - jest sens? Nie widzę

Wstawienie "grila" - cieniowanie płyt bocznych pod grubość fototrawionki - jest sens?

Nie widzę.

Aleks. Na razie to ja maziam. A smaczki...będzie nieco gałęzi, bo nie od parady powtykałem do fot druciki...a i jaka decha się przypałęta pod rolki prowadzące.....no i jakiejś załogi szukam(sensownej)

A obicia przy włazach....wciśnij korki "wkręty metalowe" na nogi i potuptaj po swoim, czy kogoś z rodziny samochodzie - szybko zobaczysz sens

dweler thx.

p.

A obicia przy włazach....wciśnij korki "wkręty metalowe" na nogi i potuptaj po swoim, czy kogoś z rodziny samochodzie - szybko zobaczysz sens

Wtedy musiałbym uciekać z domu z całym moim modelarskim bajzlem...

Wtedy musiałbym uciekać z domu z całym moim modelarskim bajzlem... Very Happy

Ja tylko sugerowałem oragnoleptycznie sprawdzić zasadność :p

Kolory wróciły ! Huraaaaaaaa !

Delikatnie zróżnicowałem powierzchnie boczne nosorożca oraz wnętrze.

Dół , za zawieszeniem natomiast mocniej zaciemniłem brązową płukanką, oraz dałem nieco "zamglonych" syfków.Przewiduję, że póżniej mi to wylizie przy aplikowaniu pigmentów i inszych naleciałości.:

ResizeofDSCF4551.jpg

ResizeofDSCF4553.jpg

ResizeofDSCF4555.jpg

ResizeofDSCF4556.jpg

ResizeofDSCF4557.jpg

ResizeofDSCF4558.jpg

ResizeofDSCF4559.jpg

ResizeofDSCF4560.jpg

ResizeofDSCF4562.jpg

Teraz czas na zacieki z haków, ran etc....przy czym wycieki oleistych mazi robię w 2 etapach...co opisałem wyżej.

Wygląd finalny, docelowy powłoki - satyna z przebiciami matu

p.

Kolejne bazgroły, jak wspomniałem puściłem zacieków z w/w miejsc.

Doszła decha pod rolki...jak też wspominałem.

ResizeofDSCF4565.jpg

ResizeofDSCF4566.jpg

ResizeofDSCF4571.jpg

ResizeofDSCF4572.jpg

ResizeofDSCF4573.jpg

ResizeofDSCF4576.jpg

ResizeofDSCF4577.jpg

ResizeofDSCF4580.jpg

ResizeofDSCF4582.jpg

A tu ranki, co mnie tak urzekły

ResizeofDSCF4586.jpg

ResizeofDSCF4588.jpg

ResizeofDSCF4589.jpg

I płyta, nieco bliżej:

ResizeofDSCF4591.jpg

Model schnie do jutra i zapuszczam mu washe właściwe.

p.