HeeL Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam wszystkich ! Chciałbym przedstawić wam mój pierwszy już troszkę posunięty w pracach warsztat. Liczę na wszystkie wasze opinie i komentarze lecz nie znęcajcie się za bardzo bo jestem początkującym modelarzem i fotografem (a raczej ubiegam się o to miano) Po fotkach widać że nie mam zbyt wielkiej wprawy w robieniu fotek. No ale teraz coś o modelu: Jak widać złożyłem już jedną gąsienicę prawie do końca nie sklejałem jej bo chcę ją pomalować przed ostatecznym złożeniem ale to pózniej. Drugą stronę modelu jak widać już skopałem postaram się to może zamaskować na dioramie której ukończenie jest moim szczytem marzeń dot. budowy tego modelu. Nadbudówkę maznąłem już na próbę podkładem więc może wyglądać trochę dziwnie ale jeszcze przyjdzie szlif i druga warstwa i drugi szlif Proszę o wszelkie rady Edytowane 18 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Źle wkleiłeś wahacze, zawieszenie jest za wysoko ! I radzę używać mniej kleju bo wszystko jest wypaćkane, pod farbą będzie to doskonale widoczne. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HeeL Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Czy masz jakiś pomysł jak to w miarę bez konfliktowo usunąć/poprawić? lub ewentualnie zamaskować na dioramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Utnij wszystkie wahacze piłką modelarską (albo ostrożnie skalpelem) przy samej wannie, nawierć mocowania w wannie, wahacze, wstaw w te drugie drucik i na CA wklej do kadłuba. Zwróć uwagę jaką wysokość powinny mieć (poszukaj chociaż sylwetek barwnych w necie albo popatrz po sklejonych modelach jak nie masz planów). Zwisy mocno przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 ak widać złożyłem już jedną gąsienicę prawie do końca nie sklejałem jej bo chcę ją pomalować przed ostatecznym złożeniem ale to pózniej. Złożyłeś ją źle - na odwrót. Poza tym brudna robota - za dużo kleju. Podkład nie teges, itd. Aha jeśli chcesz budować pojazd Georga Bose, to polecam pooglądanie jak powinien on wyglądać w rzeczywistości, a nie jak sobie go Dragon wybujał: http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=4785&p=44459&hilit=bose#p44459 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HeeL Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 nawierć mocowania w wannie, wahacze, wstaw w te drugie drucik i na CA wklej do kadłuba. Zwróć uwagę jaką wysokość powinny mieć (poszukaj chociaż sylwetek barwnych w necie albo popatrz po sklejonych modelach jak nie masz planów). Hmm o ile z poodcinaniem wahaczy dałbym sobie radę to nie mam takich małych wierteł a kupno raczej nie wchodzi w gre ;/ Myślałem może o poodcinaniu i ew lekkim wytopieniu jakimś małym śrubokrętem podgrzanym nad palnikiem. Lub też dosyć mocne zeszlifowanie mocowań na wahacze i "pokombinowanie" ze szpachlówką Co o tym sądzisz? Zwisy mocno przesadzone. Myślę, że zwisy uda mi się poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HeeL Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Podkład nie teges, itd. Co masz na myśli mówiąc nie teges? Źle nałożony czy podkład sam w sobie kicz? Aha jeśli chcesz budować pojazd Georga Bose, to polecam pooglądanie jak powinien on wyglądać w rzeczywistości, a nie jak sobie go Dragon wybujał:http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=4785&p=44459&hilit=bose#p44459 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Hmm... kleisz jakimś klejem z rodziny "super glue" ? Bo jeśli tak radzę zainwestować w Debonder - pozbędziesz się zacieków i śladów pozostawionych przez w/w klej. Radzę kleić Tamiya z zieloną nakrętką - malutki pędzelek ułatwia aplikacje. Bo szkoda aby model się zmarnował bądź wyszedł źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Hmm... kleisz jakimś klejem z rodziny "super glue" ? Bo jeśli tak radzę zainwestować w Debonder Skoro dla kolegi wydatek kilku złotych na wiertełka to majątek, to zapomnij, że kupi debonder za kilkadziesiąt zł. I taka mała uwaga: Modele Dragona nowej generacji nie są dla początkujących. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Co masz na myśli mówiąc nie teges?Źle nałożony czy podkład sam w sobie kicz? Za grubo i niestarannie pomalowałeś. Wyszły smugi, a przez dużą ilość farby detale są pozalewane. Generalnie, nie mam specjalnie czasu doradzać co i jak przerabiać, poprawiać - bo w sumie jeśli nie chcesz nic dokupować do niego, to raczej wypisywanie przeze mnie uwag, co do korekt Dragona, będzie tylko moją stratą czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HeeL Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Skoro dla kolegi wydatek kilku złotych na wiertełka to majątek, to zapomnij, że kupi debonder za kilkadziesiąt zł. Szczerze przyznam, że nie wiedziałem ile takie wiertełka kosztują więc założyłem, że nie są tanie (jak widać to był błąd) Debonder by mi się przydał i możliwe, że go kupię ale wszystko w swoim czasie. jeśli nie chcesz nic dokupować do niego Źle się wyraziłem będę się starał kupować najpotrzebniejsze rzeczy żeby jeśli mi się go uda złożyć (co w moim przypadku może być trudne) jakoś tpo wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Radze nic nie dokupywać z dodatków bo skoro to Twój pierwszy model to różnie bywa a wydanie z 50 zł za blachy które zostaną zmarnowane mijanie się z celem. Jeśli czujesz się na siłach skończyć ten model prosto z pudła. A jeśli nie to odłożyć na później i kup coś prostszego jakiś model Italeri, Academy czy Tamiyi i potrenuj. Bo jak kolega Seb powiedział, Dragony są dla nico bardziej zaawansowanych sklejaczy ;) A za zaoszczędzoną kasę kupić jakiś porządniejszy klej i inne potrzebne rzeczy, narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Ja zacząłem kleić w waloryzacją po kilku latach tej przygody, fakt skleiłem w życiu tylko 3 czołgi ale wyniosłem doświadczenie z innych kategorii. Popieram wypowiedz poprzednika. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 kupić jakiś porządniejszy klej Czystość sklejania nie zależy od kleju, a od staranności modelarza. Sam używam tylko zwykłego Super Glue za 1,40zł i jest czyściutko. Poza tym ważną rzeczą, a szwankującą u Kolegi, jest dokładne czytanie instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 21 Sierpnia 2009 Share Napisano 21 Sierpnia 2009 do szybkiego łapania części, skoro z kasa cienko, polecam także zwykły rozpuszczalnik - nie benzyny ekstrakcyjne, a rozpuszczalnik - im bardziej wania tym lepszy. Zapuszczasz z najcieńszego pędzla jaki masz. Pamietaj, że nie może Ci sie rozlać gdziekolwiek - nadtopi części - pozostawi odcisk linii papilarnych. Spasuj, upewnij się że nie "poleci" gdziekolwiek, zapuść. Gęsty klej nanoś szpilką, pamietając iż te kleje mają swoje włąściwości klejące długi czas...więc wklejanie częsci tuż po nałożeniu kleju...owocuje paciami(wyłazi ) Możesz odczekać chwilę, by delikatnie podesechł i wtedy wklejaj. Debonder by mi się przydał i możliwe, że go kupię ale wszystko w swoim czasie. Wiedz, iż to nie jest zakup na lata - i nie by mi się..a NA PEWNO(nie przyda, a będzie potrzebny). Zmywa kleje CA, ale także farbę, szpachle i Bóg jeden raczy wiedzieć co więcej.... modelarstwo....modelarstwo.... p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HeeL Napisano 21 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2009 do szybkiego łapania części, skoro z kasa cienko, polecam także zwykły rozpuszczalnik - nie benzyny ekstrakcyjne, a rozpuszczalnik - im bardziej wania tym lepszy.Zapuszczasz z najcieńszego pędzla jaki masz. Pamietaj, że nie może Ci sie rozlać gdziekolwiek - nadtopi części - pozostawi odcisk linii papilarnych. Spasuj, upewnij się że nie "poleci" gdziekolwiek, zapuść. Gęsty klej nanoś szpilką, pamietając iż te kleje mają swoje włąściwości klejące długi czas...więc wklejanie częsci tuż po nałożeniu kleju...owocuje paciami(wyłazi ) Możesz odczekać chwilę, by delikatnie podesechł i wtedy wklejaj. Debonder by mi się przydał i możliwe, że go kupię ale wszystko w swoim czasie. Wiedz, iż to nie jest zakup na lata - i nie by mi się..a NA PEWNO(nie przyda, a będzie potrzebny). Zmywa kleje CA, ale także farbę, szpachle i Bóg jeden raczy wiedzieć co więcej.... modelarstwo....modelarstwo.... p. Dzięki za rady Postanowiłem, że nie będę nic robił z zawieszeniem i go po prostu utopię :P w błocie albo wodzie... Pomazałem podkładem parę części nie przejmując się zbytnio bo będę go robił na wrak. Wyciąłem literki na kołach i jest teraz Continental zostaje mi jeszcze pomalować koła, górę nadbudówki, wieżyczkę dowódcy, jarzmo działa i parę detali. Czy macie jakieś pomysły w jaki kolor go pomalować? Jeśli tak bardzo proszę o numery tych farbek. No i tyle :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 21 Sierpnia 2009 Share Napisano 21 Sierpnia 2009 Postanowiłem, że nie będę nic robił z zawieszeniem i go po prostu utopię :P w błocie albo wodzie... Scena gdy wyjeżdża z bajora albo jakiejś zarośniętej glonami i liliami rzeki:] Jak dół maskujesz to z górą się postaraj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HeeL Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Myślałem raczej o wraku ale jeszcze się zastanowię ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi