dewertus Napisano 21 Sierpnia 2009 Share Napisano 21 Sierpnia 2009 Witam, Z serii "maltańskiej" chciałbym zaprezentować Wam model samolotu Hawker Hurricane Mk. IIB w służbie RAF. Samolot w barwach 185 dywizjonu RAF operującego na Hurricanach Mk. II (A i B) z baz Takali i Hal Far w okresie kwiecień 1941 - luty 1942 (kiedy to rozpoczyna się proces przezbrajania na Spitfire'y Mk. VB). Dywizjon 185 odrodził się po raz trzeci na Malcie w kwietniu 1941 (wcześniej był to dywizjon bombowy operujący na samolotach typu Handley Page Hampden i Handley Page Hereford. Zalązkiem dywizjonu był personel eskadry "C" 251 dywizjonu RAF. Największe straty bojowe jednostka poniosła w drugiej połowie roku, gdy Niemcy wprowadzili do użycia Bf 109F… Model wykonany w oparciu o produkt firmy Revell (skala 1/72). Proces budowy przebiegał sprawnie i praktycznie bez większych utrudnień i nie wymagał specjalnie większych operacji szpachlujących. Model w całości pomalowany pędzlem przy pomocy farb akrylowych Agama, Model Master i Tamiya oraz lakierów Tamiya (połysk) i Agama (matt). Kalki to mieszanina orginalnych kokard Revell'a, "finu" z Techmodu i liter kodowych z .... HB. Proces nakładania kalkomanii wspierany był chemicznie przez Mr. Mark Softer. Jest to pierwszy model na którym udało mi się wykonać coś na kształt Wash'a - w tym celu (po licznych i nieudanych próbach z wash'em akrylowym) posłużyłem się wynalazkiem firmy Gunze - flamastrami do wash'a. Komentarze i uwagi mile widziane pzdr. Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Hubert - Podoba mi się Twój Hurricane - myślę, że to taki trochę niedoceniany samolot, większość mówi o Spitfire'ach, a tak naprawdę to czarną robotę robiły właśnie Hurricany. Druga rzecz która mi się podoba to, to, że jest malowany pędzlem, udowadniasz przez to można czerpać radość z modelarstwa nie posiadając rozbudowanego zaplecza technicznego. Elegancko Ci wyszła owiewka. Podziwiam Cię też za odwagę - mówię o obiciach farby i smugach, ja moje obicia robie tak, że ich prawie nie widać - bo się boję, że coś zepsuję A do poprawy przy następnym modelu: - mniej szarpane linie przy zmianach kolorów, - ślady z karabinów spróbuj zrobić bardziej subtelne i tak żeby one na końcach nie "zakręcały". - srebrne wnęki w kołach możesz spróbować zalać bardzo rozcieńczoną czarną farbką. - linie podziału są tak samo czarne jak szpary pomiędzy lotkami i klapami - a powinny być bardziej delikatne. Jak możesz to zrób nam parę zbliżeń a powiemy Ci jeszcze na co w przyszłości mógłbyś zwrócić większą uwagę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Ładny model tylko za bardzo mi się nie podobają te dymki z karabinów ale to twój model i tobie się musi podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi