dewertus Napisano 21 Sierpnia 2009 Napisano 21 Sierpnia 2009 Witam, Z serii "maltańskiej" chciałbym zaprezentować Wam model samolotu Hawker Hurricane Mk. IIB w służbie RAF. Samolot w barwach 185 dywizjonu RAF operującego na Hurricanach Mk. II (A i B) z baz Takali i Hal Far w okresie kwiecień 1941 - luty 1942 (kiedy to rozpoczyna się proces przezbrajania na Spitfire'y Mk. VB). Dywizjon 185 odrodził się po raz trzeci na Malcie w kwietniu 1941 (wcześniej był to dywizjon bombowy operujący na samolotach typu Handley Page Hampden i Handley Page Hereford. Zalązkiem dywizjonu był personel eskadry "C" 251 dywizjonu RAF. Największe straty bojowe jednostka poniosła w drugiej połowie roku, gdy Niemcy wprowadzili do użycia Bf 109F… Model wykonany w oparciu o produkt firmy Revell (skala 1/72). Proces budowy przebiegał sprawnie i praktycznie bez większych utrudnień i nie wymagał specjalnie większych operacji szpachlujących. Model w całości pomalowany pędzlem przy pomocy farb akrylowych Agama, Model Master i Tamiya oraz lakierów Tamiya (połysk) i Agama (matt). Kalki to mieszanina orginalnych kokard Revell'a, "finu" z Techmodu i liter kodowych z .... HB. Proces nakładania kalkomanii wspierany był chemicznie przez Mr. Mark Softer. Jest to pierwszy model na którym udało mi się wykonać coś na kształt Wash'a - w tym celu (po licznych i nieudanych próbach z wash'em akrylowym) posłużyłem się wynalazkiem firmy Gunze - flamastrami do wash'a. Komentarze i uwagi mile widziane pzdr. Hubert Cytuj
pilex7 Napisano 22 Sierpnia 2009 Napisano 22 Sierpnia 2009 Hubert - Podoba mi się Twój Hurricane - myślę, że to taki trochę niedoceniany samolot, większość mówi o Spitfire'ach, a tak naprawdę to czarną robotę robiły właśnie Hurricany. Druga rzecz która mi się podoba to, to, że jest malowany pędzlem, udowadniasz przez to można czerpać radość z modelarstwa nie posiadając rozbudowanego zaplecza technicznego. Elegancko Ci wyszła owiewka. Podziwiam Cię też za odwagę - mówię o obiciach farby i smugach, ja moje obicia robie tak, że ich prawie nie widać - bo się boję, że coś zepsuję A do poprawy przy następnym modelu: - mniej szarpane linie przy zmianach kolorów, - ślady z karabinów spróbuj zrobić bardziej subtelne i tak żeby one na końcach nie "zakręcały". - srebrne wnęki w kołach możesz spróbować zalać bardzo rozcieńczoną czarną farbką. - linie podziału są tak samo czarne jak szpary pomiędzy lotkami i klapami - a powinny być bardziej delikatne. Jak możesz to zrób nam parę zbliżeń a powiemy Ci jeszcze na co w przyszłości mógłbyś zwrócić większą uwagę. Pozdrawiam Cytuj
rafik1213 Napisano 22 Sierpnia 2009 Napisano 22 Sierpnia 2009 Ładny model tylko za bardzo mi się nie podobają te dymki z karabinów ale to twój model i tobie się musi podobać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi