artursz2 Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam wszystkich. Jestem, tzn probuje stac sie, modelarzem. Poziom zaawansowania prawie zerowy. Moim pierwszym modelem ( nie liczac tych sklejonych za szczeniecych lat Losi, Czapli, Il2m3 czy Jak1m) jest polski czolg 7TP jako ze zamierzam stworzyc diorame z wrzesnia39 w skali 1:72. Prosze wiec Was o pomoc w ocenie mojej pracy i o szereg, mam nadzieje, wskazowek co do dopracowania jej. Jak na razie wedlug mojej oceny wyglada nie najgorzej, jak na amatora ma sie rozumiec. Ale moglby wygladac o niebo lepiej. Boje sie jednak zastosowac technik o ktorych nie mam pojecia i ktorymi popsolbym caly efekt. Nie czepiajcie sie, prosze, gasienic gdyz bede wymienal je na lepsze. Dziekuje. Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Używaj opcji "Zmień", nie musisz pisać kilku postów w kilka minut. Obrazki do wielkości 800x600 pikseli, możesz pokazywać w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garandal Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Cześć. Właśnie jestem w trakcie klejenia obydwu (dwu i jedno wieżowej) wersji tego czołgu. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to, że nie dokleiłeś części zaślepiających otwory wahaczy. Druga sprawa, to narzędzia w kolorze kamuflażu. Poza tym czołg wygląda na sklejony dość dokładnie (tym bardziej, że wiem jakie to maleństwo), ciekawe malowanie (możesz podać na czym się wzorowałeś? Jeszcze nie zgłębiałem tego tematy i go nie rozpoznaje). Osobiście poleciłbym ci położyć lakier akrylowy (np.: sidolux) i zrobić "washa". Ja być może zdecyduje się jeszcze na delikatny "suchy pędzel". O tych technikach znajdziesz na forum i żeby się nauczyć, to niestety trzeba spróbować ;). Potem lakier matowy i trochę kurzu. Próbuj śmiało lecz z rozwagą i będzie ok. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artursz2 Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2009 (edytowane) Malowanie wymyslilem sam, bo aerografu nie posiadam i oryginalnego raczej bym nie wykonal. Nikt z moich przyjaciol nie ma pojecia co to za pojazd, wiec czepial sie nie bedzie. A tak serio to pierwsza diorame potraktuje treningowo. Mam zamiar tam umiescic 7TP jedno i dwuwiezowe, tankietke i piechote polska z HATa wraz z artyleria. Po drugiej stronie szwabskie pancery 1 i 2 jako wraki (jak sie uda) i gesto polozony niemiecki trup. Epizod fikcyjny, wiec przejdzie wyimaginowane malowanie czolgu. Jak dojde do wprawy o bede bardziej zwracal na to uwage. Czy ktos czytal ksiazki Marcina Ciszewskiego ''www.1939.com.pl'' i ''www.1944.waw.pl''? Polecam. Fajnie sie czyta. Zastatnawiam sie, czy bylbym w stanie skompletowac sprzet batalionu rozpoznawczego z 2007 roku. Tego z w/w opowiesci. Zasuwista diorama.... Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-wojtas1000- Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Książki obydwie fajne, ale dla mnie lepsza www.1939.com.pl sam zastanawiałem się nad dioramą ale na razie nie mam czasu. Fajna by diorama musiała być . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Hej ! Gratuluję modelu, zgrabnie udało Ci się pogodzić wykonanie małych detali z całością wozu. 7TP w 1:72 musi być maleństwem, więc tym bardziej należą się wyrazu uznania. Jeśli możesz to doszlifuj żółwie (widać łączenia dwóch połówek) oraz zrób małe otworki na wylocie tłumików, poprawi to widok wozu. Kamuflaż wygląda bojowo, ale niestety barwy nie są najszczęśliwsze, ale skoro Twoi znajomi nie są w temacie to nie ma co histeryzować ;) Nie wiem, czy ciut za grubo nie obmalowałeś wozu, mimo wszystko powinieneś pomyśleć w przyszłości o przesiadce na aerograf. www.1939.com.pl - czyta się świetnie, fikcja ale za to jaka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Co do 1939.com.pl to ja dla równowagi odradzam... Przewidywalna, nudna, szablonowa a autor ma słabe pojęcie o współczesnym uzbrojeniu. Taka ma mała recenzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artursz2 Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Co do przewidywalnosci, to ja niestety wypadlem blado. Myslalem ze kampania wrzesniowa bedzie zwyciestwem, a autor wykaze sie jeszcze wiekszym talentem bajkopisarskim (podroz spowrotem po kilka leopardow, lub F-16, zmiazdzenie Rzeszy itp). No i fajter Wojtynski.... Nie jest to zla ksiazka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artursz2 Napisano 24 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2009 Oto efekt mojego washa. Cosik niewydazony. Kupilem olejna farbe dla malarzy plastykow, rozmieszalem z tinerem. I ... doopa. Na zdjeciach w FAQ wyglada to jak bulka z maslem. Ale chyba wyjetym prosto z zamarazalnika. Czy moge to jakos poprawic? Sorry za zawracanie Wam ''pieciu liter''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi