dwusiarczan Napisano 27 Sierpnia 2009 Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam. Kolega zajmujący się rzeźbieniem w kartonie poprosił mnie o post na tym forum, ponieważ na kartonowym nie uzyskał odpowiedzi. Drodzy KoledzyW poszukiwaniu alternatywy dla lakierów samochodowych w sprayu, przymierzam się do zakupu lakieru Semi Gloss clear firmy Model Master. W związku z tym mam pytanie - czy jeszcze ktoś z was używał go do lakierowania wycinanki przed sklejeniem? A jeśli tak, to czym i w jakich proporcjach rozcieńczać do aerografu? Jak długo schnie, po jakim czasie można kłaść drugą warstwę? oto link: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=359167&kateg=334693 P.s. Niby na stronce jest podane, że na bazie nitro, ale wolę się upewnić. Pozdrawiam Chodzi głównie o proporcje rozcieńczalnika i jego typ. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 27 Sierpnia 2009 Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam Model Master oferuje 3 farbki i rozcieńczalnik z serii "nitro" 2015 Flat Clear 2016 Semi Gloss Clear 2017 Gloss Clear 2018 Lacquer Thinner Do malowania aerografem rozcieńczałem w stosunku 1:1 do 1:2 (1cz. lakieru 2cz. rozcieńczalnika). Karton równie dobrze maluje się miękkim pędzlem bezpośrednio z pojemnika. Kolory mogą ulec lekkiemu pociemnieniu. Spytaj się kolegi czemu nie chce malować "Caponem" - wydaje się być tańszy i też nie "sciąga" kartonu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwusiarczan Napisano 27 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedź. Caponu nie używa kolega ze względu na to że jest błyszczący (w sumie nie wiem czy również po wsiąknięciu w karton). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 28 Sierpnia 2009 Share Napisano 28 Sierpnia 2009 Przepraszam, pomyłka (nie ten post, proszę o usunięcie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Szukałem "szukajką" ale ta jak zwykle wywaliła mi coś innego :( Muszę kupić lakier matowy - tani, taki który nie wymaga drogich rozcieńczalników itp. Maluję akrylami i emaliami. Znalazłem w sklepie takie oto lakiery: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=115414&kateg=115297 http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=966446&kateg=966441 http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=359165&kateg=334693 Mogę liczyć na pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Muszę kupić lakier matowy Czy będziesz malował pędzlem czy aerografem? Co będziesz malował, duże czy małe powierzchnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 pilex7 do tej pory używałem sido i malowałem pędzlem i to była poezja, pięknie się nakladał Marzeniem byłoby znaleźć taki lakier Będę malował małe i duże powierzchnie, więc do dużych chciałbym aero użyć, ale te mniejsze wolałbym pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Jeżeli jesteś fanem sido (jakiego używasz?) to spróbowałbym dodać do tego sido około 20-40% flat base X-21 (tamiya) lub H40 (gunze). Zrobiłem przed chwilą próbę z Sido do Paneli i wyszło całkiem obiecująco. Łatwiej jest - moim zdaniem - ładną matową powierzchnię uzyskać przy pomocy aero, przy malowaniu pędzlem mat wychodzi trochę bardziej ‘świecąco’ Nie mam dobrych doświadczeń z Microscale – mój długo sechł i dawało się go rozcieńczać tylko wodą, przez co aero się zatykało. Jeżeli chodzi o inne farbki (aero) to najlepsze rezultaty mam z Model Master 2015 Flat Clear (nitro) Humbrol Matt Cote (olejna) Model Master 4636 Flat Clear Acryl (akrylowa) Val Air 059 Matte Varnish (akrylowa) Do wyboru masz jeszcze: - akrylowe Pactra A48 Clear Matt Vallejo MC192 Mat Varnish Tamiya X 22 Clear (z dodatkiem flat base) Gunze H020 Clear - olejne Revell 022 Clear Matt Humbrol 49 Varnish Model Master 1560 Dullcote - nitro Gunze C182 Flat Clear Są jeszcze spraye Tamiya, Gunze oraz inne (dla plastyków i w sklepach budowalnych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 pilex7 no własnie co do tych sprayów dla plastyków to już przekonałem się, że potrafią złuszczyć farbę Dzieki za odpowiedź i listę lakierów, postaram się coś jak najszybciej zakupić A tego Humbrol Matt Cote (olejna) to się czymś rozcieńcza do aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 pilex7 no własnie co do tych sprayów dla plastyków to już przekonałem się, że potrafią złuszczyć farbę A tego Humbrol Matt Cote (olejna) to się czymś rozcieńcza do aero? Do Humbrola Matt Cote jest Humbrol Enamel Thinners, opakowanie 28ml to około 5zł. Tamiya i Gunze Super w sprayu tez potrafią zeżreć Pewien modelarz nawet używał Tamiyi w sprayu do usuwania starej farby. Spraye Gunze serii Mr.Top są 'bezpieczne' (ale cena ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Cena powalająca, ale efekt wspaniały i natychmiastowy. A sam lakier wydajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Cena powalająca, ale efekt wspaniały i natychmiastowy. A sam lakier wydajny. Ale jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Spraye Gunze serii Mr.Top są 'bezpieczne' (ale cena ) sorry za brak jednoznaczności na początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi