Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Kolega zajmujący się rzeźbieniem w kartonie poprosił mnie o post na tym forum, ponieważ na kartonowym nie uzyskał odpowiedzi.

Drodzy Koledzy

W poszukiwaniu alternatywy dla lakierów samochodowych w sprayu, przymierzam się do zakupu lakieru Semi Gloss clear firmy Model Master.

W związku z tym mam pytanie - czy jeszcze ktoś z was używał go do lakierowania wycinanki przed sklejeniem? A jeśli tak, to czym i w jakich proporcjach rozcieńczać do aerografu? Jak długo schnie, po jakim czasie można kłaść drugą warstwę?

oto link:

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=359167&kateg=334693

P.s. Niby na stronce jest podane, że na bazie nitro, ale wolę się upewnić.

Pozdrawiam

Chodzi głównie o proporcje rozcieńczalnika i jego typ.

Pozdrawiam.

Napisano

Witam

Model Master oferuje 3 farbki i rozcieńczalnik z serii "nitro"

2015 Flat Clear

2016 Semi Gloss Clear

2017 Gloss Clear

2018 Lacquer Thinner

Do malowania aerografem rozcieńczałem w stosunku 1:1 do 1:2 (1cz. lakieru 2cz. rozcieńczalnika). Karton równie dobrze maluje się miękkim pędzlem bezpośrednio z pojemnika. Kolory mogą ulec lekkiemu pociemnieniu.

Spytaj się kolegi czemu nie chce malować "Caponem" - wydaje się być tańszy i też nie "sciąga" kartonu.

Pozdrawiam

Napisano

Szukałem "szukajką" ale ta jak zwykle wywaliła mi coś innego :(

Muszę kupić lakier matowy - tani, taki który nie wymaga drogich rozcieńczalników itp.

Maluję akrylami i emaliami.

Znalazłem w sklepie takie oto lakiery:

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=115414&kateg=115297

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=966446&kateg=966441

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=359165&kateg=334693

Mogę liczyć na pomoc?

Napisano

pilex7

do tej pory używałem sido i malowałem pędzlem i to była poezja, pięknie się nakladał Marzeniem byłoby znaleźć taki lakier

Będę malował małe i duże powierzchnie, więc do dużych chciałbym aero użyć, ale te mniejsze wolałbym pędzlem

Napisano

Jeżeli jesteś fanem sido (jakiego używasz?) to spróbowałbym dodać do tego sido około 20-40% flat base X-21 (tamiya) lub H40 (gunze). Zrobiłem przed chwilą próbę z Sido do Paneli i wyszło całkiem obiecująco.

Łatwiej jest - moim zdaniem - ładną matową powierzchnię uzyskać przy pomocy aero, przy malowaniu pędzlem mat wychodzi trochę bardziej ‘świecąco’

Nie mam dobrych doświadczeń z Microscale – mój długo sechł i dawało się go rozcieńczać tylko wodą, przez co aero się zatykało.

Jeżeli chodzi o inne farbki (aero) to najlepsze rezultaty mam z

Model Master 2015 Flat Clear (nitro)

Humbrol Matt Cote (olejna)

Model Master 4636 Flat Clear Acryl (akrylowa)

Val Air 059 Matte Varnish (akrylowa)

Do wyboru masz jeszcze:

- akrylowe

Pactra A48 Clear Matt

Vallejo MC192 Mat Varnish

Tamiya X 22 Clear (z dodatkiem flat base)

Gunze H020 Clear

- olejne

Revell 022 Clear Matt

Humbrol 49 Varnish

Model Master 1560 Dullcote

- nitro

Gunze C182 Flat Clear

Są jeszcze spraye Tamiya, Gunze oraz inne (dla plastyków i w sklepach budowalnych)

Napisano

pilex7 no własnie co do tych sprayów dla plastyków to już przekonałem się, że potrafią złuszczyć farbę

Dzieki za odpowiedź i listę lakierów, postaram się coś jak najszybciej zakupić

A tego Humbrol Matt Cote (olejna) to się czymś rozcieńcza do aero?

Napisano
pilex7 no własnie co do tych sprayów dla plastyków to już przekonałem się, że potrafią złuszczyć farbę

A tego Humbrol Matt Cote (olejna) to się czymś rozcieńcza do aero?

Do Humbrola Matt Cote jest Humbrol Enamel Thinners, opakowanie 28ml to około 5zł.

Copyof12Hucote.jpg

Tamiya i Gunze Super w sprayu tez potrafią zeżreć Pewien modelarz nawet używał Tamiyi w sprayu do usuwania starej farby.

DSCF3544.jpg

Spraye Gunze serii Mr.Top są 'bezpieczne' (ale cena )