krystyna_z_gazowni Napisano 1 Września 2009 Napisano 1 Września 2009 Panowie poszukuję materiałów, które pozwolą mi rozwiać wątpliwości co do wyglądu polskich Tu-2. Walczę właśnie z zestawem ICM w skali 1/72 i im dalej w las tym więcej drzew. Zestaw w polskiej wersji z numerem 5 i lakonicznym opisem "polskie siły powietrrzne" oferuje śmigła trółopatowe, przy czym zdjęcia jakie udało mi się znaleźć w literaturze, wskazują na śmigła czterołopatowe. Malowanie to kolejna rozbieżnoć. Przedstawiam to co znalazłem w polskiej i rosyjskiej literaturze: Malowania pochodzą z monografii AjPressu nr 77, Wojna w powietrzu nr 66 i 67, TBiU nr 42 oraz specjalngo wydania "aviakolekcja" na temat Tu-2 cz. 1 i 2 Szczegóły, które psują mi wątrobę to: okienka lub ich brak przy stanowisku tylnego dolnego strzelca, właściwe malowanie wersji lotnictwa morkiego i lądowego (z rysunków wynikają rozbieżności np kołpaki śmigieł) no i śmigła .... Dzięki za każdą pomoc. Cytuj
JW Napisano 1 Września 2009 Napisano 1 Września 2009 W 33 numerze Lotnictwa z Szachownicą jest dosć ciekawy artykuł nt naszyh Tu-2. Cytuj
krystyna_z_gazowni Napisano 1 Września 2009 Autor Napisano 1 Września 2009 W 33 numerze Lotnictwa z Szachownicą jest dosć ciekawy artykuł nt naszyh Tu-2. rewelka tego nie mam! Cytuj
brabazon Napisano 14 Września 2009 Napisano 14 Września 2009 Walczę właśnie z zestawem ICM Ale ale, to prosimy o warsztacik ;) Mnie odstraszył właśnie brak alternatywy co do śmigieł.... Cytuj
krystyna_z_gazowni Napisano 14 Września 2009 Autor Napisano 14 Września 2009 Ale ale, to prosimy o warsztacik Nie obiecuję ale może coś puszczę . Jestem na etapie "odrąbywania" przedniej części silników od gotowego i zagruntowanego kadłuba Teraz chodzę i główkuję z czego zrobić te śmigła Płacę za mój brak wiedzy i doświadczenia inaczej pewnie bym wniknął w ten temat tak jak teraz zanim zrobiłem prawie cały model . Nie wiem czy kogoś na tym etapie budowy to zainteresuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi