Skocz do zawartości

Aufklarungspanzer 38(t) 1:35 italeri

Lipa

Rekomendowane odpowiedzi

Tak na szybko coś sobie chciałem machnąć. Temat SF. W kwietniu 1946 roku utworzono drugi front na kontynencie Ameryki Północnej po tym jak utknęła w lasach Alaski niemiecka ofensywa zimowa wyprowadzona z nad ciesniny Beringa. Niemiecki zwiad posuwa się w kierunku Savannah po przełamaniu obrony na plażach. Tyle z mojej chorej wyobrazni

Model to ogólnie gniot z italerki. Dorobiłem antenki i wymieniłem mg34 na mg42. Może model dorobi się dioramki. Reszta na zdjęciach. Zapraszam do komentowania.

40715333.jpg

Kamo pryskane aero z maskowaniem taśmą

84465257.jpg

62991844.jpg

Coś co ma przypominać ośmiorniczkę. Pozatym samo kamo trochę poprawiłem pędzlem

43141011.jpg

88881743.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

po tym jak utknęła w lasach Alaski niemiecka ofensywa zimowa wyprowadzona z nad ciesniny Beringa.

Mega SF, ale spoko XD

Ładny wydech, a rozumiem że "kółeczka" kamo robiłeś ręcznie, ale czym? Wykałaczki?

Życzę powodzenia (choć już samego modelu to już prawie koniec).

Jakiś projekt dioramki?

po tym jak utknęła w lasach Alaski niemiecka ofensywa zimowa wyprowadzona z nad ciesniny Beringa.

Mega SF, ale spoko XD

Ładny wydech, a rozumiem że "kółeczka" kamo robiłeś ręcznie, ale czym? Wykałaczki?

Życzę powodzenia (choć już samego modelu to już prawie koniec).

Jakiś projekt dioramki?

Dzięki za komenta

Mam jeszcze więcej krzywych pomysłów :P Kółeczka pędzelkiem (wbrew pozorom to naprawde jest skala 1:35 nie 1:72 :P ) Jakiś pomysł na diorke mi już tam chodzi po głowie ale ostatecznie będzie wiadomo czy lakier bezbarwny znowu nie zmusi mnie do zrobienia zimowego kamo

Tymczasem model zaliczył już kąpiel w gnojówce(zasadzka oddziału polskich rolników pod dowódctwem Leppera zaskoczyła niemców fekaliową zasadzką ). Dobra narazie dość żartów teraz fotki

64782794.jpg

87074573.jpg

83699087.jpg

27817705.jpg

91627427.jpg

Pozdrawiam

zasadzka oddziału polskich rolników pod dowódctwem Leppera zaskoczyła niemców fekaliową zasadzką

Ale na poważnie to:

1. mam nadzieję że na gąski na kadłubie naniesiesz odpowiedni kolor.

2. A co z tym lakierem? Pamiętaj pod wpływem lakieru pigmenty znikają.

wiadomo czy lakier bezbarwny znowu nie zmusi mnie do zrobienia zimowego kamo Mr. Green

To zmienisz kwiecień na luty

No i stało się to czego się obawiałem. Obrzucili tanka butelkami z ciekłym azotem! Nie mam już pojęcia dlaczego tak się dzieje. Użyłem ich firmowego rozcieńczalnika do aerografów, czystych narzędzi i dalej kapa No i dlaczego tylko w niektórych miejscach?!

Dałoby się jeszcze z tego zrobić kwiecień ale trzeba by uzyć kilku szmat, siatki maskującej i wagonu kurzu

99150620.jpg

66739726.jpg

Co do gąsienic. Nie jestem pewien ale na tym zdjęciu chyba są pomalowane tą samą farbą co całość pojazdu

aaaaaaaaaaaaaaaaae.jpg

Pozdrawiam!

Dałoby się jeszcze z tego zrobić kwiecień ale trzeba by uzyć kilku szmat, siatki maskującej i wagonu kurzu Mr. Green

No to jedziesz!

A sam pomysł miejsca wziąłeś z Panzer Generala 2? Bo tam jest mapa Savannah

Wiesz co, nawet ciekawie to wygląda. Prawie jak Color Modulation Można spróbować delikatnie patyczkiem do uszu nasączonym w rozcieńczalniku zetrzeć nadmiar białego nalotu. Resztę (na górze kadłuba) zwashować lekko. Może wyjść ciekawie Spróbuj, jak nie wyjdzie to wtedy kładź zimowe kamo

Dałoby się jeszcze z tego zrobić kwiecień ale trzeba by uzyć kilku szmat, siatki maskującej i wagonu kurzu Mr. Green

No to jedziesz!

A sam pomysł miejsca wziąłeś z Panzer Generala 2? Bo tam jest mapa Savannah

Dokładnie. Była jeszcze mapka Oak Ridge z zakładami produkującymi broń nuklearną

Co zrobić z wieżyczką? O ile na kadłubie można nawalić błota i jakichś rupieci to co zrobić z wieżą? Bo nawalić tam brudu to tak jakby chodzić zabłoconymi butami po suficie.

Teraz zauważyłem posta Robercie. Już się trochę pobawiłem i to działa. Wraca co prawda błysk w tych miejscach ale jakoś przeżyjemy

Pozmywałem trochę biały nalot jak radził Robert(duże pifko dla Ciebie ) i ubłociłem brzydala. Teraz fajka i czekamy aż wikol wyschnie Efekt doecelowy jak plamy w pobliżu krzyży.

66408339.jpg

18228262.jpg

92176758.jpg

31319637.jpg

99376456.jpg

Pozdrawiam

Cieszy mnie, że się podoba

Masa pigmentów wymieszana z white spiritem i dopiero po nałożeniu psiknięte wikolem z wodą. Kilka modeli tak upaskudziłem i daje wmiarę rady

To już chyba wszystko jeśli o jakieś grubsze rzeczy chodzi. Dzięki za wsparcie Panowie

Nie wiem czy to błoto jest tak cholernie żółte czy aparat to jakoś dziwnie uchwycił a moze po prostu czas już iść spać. Jutro jeszcze tylko musze pokombinować jak go obkurzyć i ewentualnie przygaśić to błotko. Przejrzałem wstępnie wszystkie pudła z figurami i nie wypatrzyłem nic co by się nadawało. Jak będę miał polot to może sam coś spróbuję udłubać.

Za PG2 to trzeba by wypić więcej niż jedno

Fotki przy halogenie cześć z flashem część bez(te cytrynowe)

49350307.jpg

90056254.jpg

15927759.jpg

94988358.jpg

Pozdrawiam!

Trochę fotek w świetle dziennym bez flasha. Czy zacieki już są bardziej... zaciekowe? Trochę je przyćmiłem pigmentem.

@Edit Oj napisałeś Rujewit w momencie jak wkleiłem zdjęcia. Model to małe SF bo wsumie istnieją chyba tylko dwa zdjęcia jednego KT w takim malowaniu. Ja sobie wymyśliłem, że Wehrmacht i Waffen-ss w 1946 roku przyjęło to kamo na stałe jako regulminowe

34590247.jpg

64943855.jpg

73997105.jpg

54805618.jpg

98374109.jpg

97523687.jpg

70125701.jpg

42269926.jpg

Pozdrawiam

Radosnej twórczości ciąg dalszy. Zacząłem wstępne prace nad dioramką. Mała ba miejsca na półkach mało. Jakaś grobla przez bagna. Widzałem podobną na współczesnych zdjęciach satelitarnych tyle, że miała asfalt

Zapraszam do oglądania

60241679.jpg

32368796.jpg

Pozdrawiam

Dzięki za komenta. Strypian oczywiście będzie zakryty dechami z balsy. Trawa to jakiś produkt ceska firma "Polak". Numeru nie pamietam bo kartoniki, którymi były spięte worki wywaliłem Dwa albo trzy rodzaje sypnałem.

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

• 2 weeks later...