okonek Napisano 8 Lutego 2006 Share Napisano 8 Lutego 2006 Co to za budowla na zalaczonych ilustracjach lotniczych ? Postaram sie potem pokazac pare fotek stanu obecnego . Ci, z ktorymi rozmawialem juz na ten temat Ilustracje z sieci. Adresy nieznane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xaatzs Napisano 9 Lutego 2006 Share Napisano 9 Lutego 2006 Czy to ten most? I troszkę współcześniej: Most zdobyty 7 marca 1945 (A gdzie i przez kogo to sobie zgadujcie dalej sami. Ja wiem ) (Zdjęcia wykradzione z sieci: za co autorów przepraszam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldMan Napisano 9 Lutego 2006 Share Napisano 9 Lutego 2006 Remagen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 9 Lutego 2006 Autor Share Napisano 9 Lutego 2006 Jak widze nie zawiedliscie mnie Tak to most w Remagen. Kolejna ciekawostka z mojej okolicy odlegly od mojego miejsca zamieszkania jakies 17-19 km. Jest na tyle znany , ze stal sie bochaterem filmu. Kto go nie pamieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Co ciekawe w filmie atakowały go o ile pamiętam Stukasy,a w rzeczywistości rzeczwyście Niemcy chcieli go zmieść przy pomocy Blitz'ów Arado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Ten most na zdjeciu z filmu (fotka nr 3) wyglada troszke inaczej niz na reszczie rysunkow z pudelek, czy mnie oczy myla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Od razu, jak zobaczyłem te zdjęcia, to mi przyszedł na myśl ten film. W TV emitowali go chyba pod tytułem "Ostatni most", czy coś takiego... Stary, dobry film. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Nie "Ostatni Most", a "Most na Renie" tak jakby nie można było go nazwać "Most w Remagen" Dramat... Pierwsza przeprawa na Renie zdobyta przez aliantów.Utrzymała się krótko, pozwoliła przeprawić na drugi brzeg trochę wojska,a potem się zawaliła. Można poczytać o tym trochę w książce "Obywatele w Mundurach" Stephen'a E. Ambrose'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Nie "Ostatni Most", a "Most na Renie"Dokładnie. Tyle było tych filmów o mostach, że człowiekowi może się pomylić... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 9 Kwietnia 2008 Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Muszę przyznać,że jak na tamte lata film był nakręcony całkiem spoko. Nie było zbędnej żenady, a i Pershingi się pojawiły. W końcu był to ich debiut na polu bitwy II wojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi