Gość Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 (edytowane) Witam. Dość zaawansowany już ten warsztat bo kadłub już pomalowany ale jeszcze jakaś relacja będzie Coś o modelu: Firma Airfix , nabyłem go okazyjnie na Allegro.pl. Chyba już nie spotykany w sklepach(SPECIAL EDITION). W pudełku malowania Pan America oraz Lufthansa , ja wybrałem to pierwsze. To już bardziej taka klasyka bo mało już ich lata Trochę fotek: Pudełko: Kalki: Części: Kadłub: Jeszcze przed malowaniem: A tu już po opuszczeniu malarni Z tego iż to stara maszyna postanowiłem podkreślić ster kierunku. Silniki sklejone. już w nie trochę pracy włożyłem bo trzeba było je szpachlować , ale i tak czeka mnie jeszcze trochę szlifowania. Edytowane 23 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 ciekawa produkcja, z chęcią zobaczę jaki będzie efekt końcowy Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 Szykuje się świetny model! Czekam na obfite relacje z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 (edytowane) Dzięki Mam pytanie , Airfix ma klaki bez okienek , ale jest dołączony element który po przyklejeniu przebija się kalkę , ale mam do tego wątpliwości bo boje się ze kalka pęknie albo nie będzie to wyglądać estetycznie. Czy używaliście tego?? Fotka tgo wymyślnego narzędzia Dorobiłem jeszcze oś stateczników poziomych (stery głębokości) będą się poruszać , taki bajer odemnie ale nie tylko dla tego dorobiłem tą ośkę , poprzedni nie nadawał się do niczego. No i jeszcze pomalowałem osłony podwozia głównego , przedniego oraz jedną klapę która znajduję się pod kadłubem. Edytowane 9 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 Małe postępy Stateczniki godowe do malowania , przymiarka A tu sam stateczniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JeyBee Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Swietny pomysl z tymi statecznikami - gratuluje. Swietne malowanie i bedzie super sie prezentowac. Czekam nadalsze relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Października 2009 Share Napisano 12 Października 2009 Krótkie info co dziś zostało zrobione. Silniki wyszlifowane już na gotowo-gotowe do malowania , położone 4 kalki: Logo Pan Am na ogonie i rejestracje na silniku nr.2 Niestety fotek nie będzie bo robiłem model na modelarni i bałem sie ze kalki zepsuje podczas transportu bo były świeże ale w czwartek powinny już być fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Skrzydła przygotowywane do malowania: I rzut oka na schemat malowania Malowanie będzie się różnić niż na schemacie , gdyż bardziej posługiwałem się dokumentacją fotograficzną i niektóre elementy się różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Prace idą na przód. Kadłub już prawie gotowy. Po wyschnięciu kalek na następny dzień zabrałem się za "wybijanie" okienek pasażerów. Oj żmudna i delikatna to praca. Ale jakos wyszło W trakcie pracy: A tu już kadłub "po robocie": To zdjęcie mi sie bardzo podoba a wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 A czy sprawdziłeś, czy skrzydła wchodzą do kadłuba na tyle pasownie, że nie będzie trzeba użyć szpachli? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Tzn. skrzydła wchodzą w miarę , może jest tam prześwit grubości pół milimetra. Dla oglądających będzie to nie widoczne ( tak myślę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Wrzucę kilka fotek bo następne będą pewnie za 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Posiada ktoś drogę kołowania lub płytę postojową w 1/144 do modelu by można to wydrukować w drukarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Na tych zdjęciach kadłub i kalki wyglądają elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Na tych zdjęciach kadłub i kalki wyglądają elegancko Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JeyBee Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 KonDi - świetnaaaaaa robota GRATULUJE. Czekam na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Ładnie się benek prezentuje - fakt czekam na końcowe zdjęcia... pytałeś się czy ktoś ma płytę lotniska... mam coś takiego w skali 1/400 - kilkadziesiąt plików - pliki są w wordzie więc można prawdopodobnie przeskalować do dowolnej skali (1/72 /200 czy /144). Po spakowaniu coś ok 2.4 mega - jak ktoś chce mogę przesłać mailem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Posiada ktoś drogę kołowania lub płytę postojową w 1/144 do modelu by można to wydrukować w drukarce? - jaki wymiar Ci jest potrzebny ? Jasny ten niebieski na kalkach, chyba ze to wina fotek? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Ładnie się benek prezentuje Dzięki Jasny ten niebieski na kalkach, chyba ze to wina fotek? To raczej fotki , a dokładniej lampa ( robię z lampą i z zumem by się bardzo nie odbijało światło ale fotki są jaśniejsze). - jaki wymiar Ci jest potrzebny ? No jak dla pasażera( uniwersalnie to pewnie ok. 35cm-40cm) pytałeś się czy ktoś ma płytę lotniska... mam coś takiego w skali 1/400 - kilkadziesiąt plików - pliki są w wordzie więc można prawdopodobnie przeskalować do dowolnej skali (1/72 /200 czy /144). Po spakowaniu coś ok 2.4 mega - jak ktoś chce mogę przesłać mailem Napisze w tej sprawie na PW do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Stateczniki pomalowane i zamontowane w kadłubie.Fotek narazie nie będzie bo "awaria" aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Mam takie pytanie co do szybki od kokpitu pilotów. Zawsze się nie przejmowałem troszkę pociapaną szybką gdyż ja szlifowałem i szły na nią kalki ale teraz nie ma takiej opcji. Jakie macie sposoby by estetycznie umieścić tą szybkę na miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Witam. Mam podobny problem z umieszczaniem szybek bez zabrudzeń. Co prawda co model to coraz czystrze badz minimalnie zabrudzone np z powodu wyciekniecia kleju ale wolalbym gdyby było zerowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 przychodzą mi do głowy takowe pomysły: 1. mniej kleju - by przykleić owiewkę nie trzeba od razu smarować jej na całym obwodzie 2. przesiąść się na rzadkie kleje potocznie zwane "cienkimi" od najbardziej znanego czyli Tamiya Extra Thin Cement, które pozwalają proces klejenia lepiej kontrolować 3. użyć do klejenia clearfixa (dawno temu próbowałem, działa) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Dzięki wielkie Jędrek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Ja chyba wykorzystam pierwszą opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi