Qdłaty Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 No więc nareszcie galeria. Dla zainteresowanych link do WARSZTATU. Model budowany na podstawie jedynego dostępnego zdjęcia: Źródło: internet Nie mam również dostępu do opisu zdjęcia, wiec przeznaczenia pojazdu mogę się tylko domyślać. Jest to na pewno pojazd ONZ'u, prawdopodobnie sił z Luksemburga. Biorąc pod uwagę pomarańczowe narożniki oraz tablicę pod osłoną, domniemać można, że jest to pojazd prowadzący kolumnę pojazdów z materiałami łatwopalnymi, bądź przewożący samodzielnie takie ładunki. Stąd też tytuł projektu "Flammable Hummer". W odniesieniu do zdjęcia zostało zmienione: - brak drzwi - brak dachu - dodatkowe oznaczenie "UN" na masce - dodany kurz i brud - troszkę inny kogut i mocowanie anteny. Z modelu jestem zadowolony, chociaż jak zawsze mogło być lepiej. Do jego budowy użyłem: - Modelu M998 1:35, - Blaszek Eduarda dedykowanych do modelu TOW Tamiyi, - drutów, strun gitarowych, płytek plastikowych do robienia własnych elementów, - oraz najważniejsze: ogromną pomoc i wsparcie kolegów modelarzy. Model malowany Farbami (kolory podstawowe): - MM Dark Green 1710 (chyba, napis się zatarł) - MM Flat Black 1749 - H 132 Satin pomarańczowy - reszta to inne kolory używane w ilościach, kolorach i mieszankach zgodnie z potrzebą i własnym odczuciem. Ten model to również kilka nowości w moim warsztacie: - Po raz pierwszy użyłem blaszek w takiej ilości (de facto jest to pierwszy model waloryzowany blaszkami), - sporo elementów dorobiłem sam (cała konstrukcja dachu, przednia osłona i parę innych drobiazgów), - pierwszy raz zrobiłem "łosza". Na zdjęciach słabo widoczny ze względu na kolor modelu. Z założenia łosz to technika cieniowania, natomiast w moim przypadku wyszło zardzewienie modelu. Techniki użyte ale nie nowe to kurzenie. Do tego celu użyłem mieszanki sproszkowanych suchych pasteli. Ponadto niektóre krawędzie zostały przetarte srebrną kredką. Po tych wszystkich zabiegach model wygląda jakby przejechał przynajmniej pół pustyni i był bardzo stary. Mało realne jeśli chodzi o pojazdy ONZ, które w akcjach bojowych raczej nie biorą udziału. Tak to jest jak się chce zrobić "za dobrze". Oczywiście błędów i niedociągnięć się nie ustrzegłem, i sporo z nich widzę, ale nie będę o nich pisać. Sami znajdziecie, a jak nie to lepiej dla mnie. Model budowany z przerwami od 1 sierpnia 2009 do 10 października 2009. Chyba nie zapomniałem o niczym, więc koniec teorii pora na zdjęcia: A teraz można sie pastwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Pastwić się nie można, bo całkiem zacny model Ci wyszedł, choć trochę za bardzo brudas jak na moje gusta. Widać, że wiele pracy włożone w ten model nie poszło na marne. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Dla mnie bomba. Brudzenie też mi bardzo się podoba. Szczególnie boki i paka z wiadrem i łopatą Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 SUPER Wcale nie jest za bardzo ubrudzony - ogladajac fotki z Libanu czy też bałkanów mam wrazenie że chłopaki odpuszczaja koszarowy dryl i czyszcza pojazdy raczej niechętnie "Łoś" OK - naturalny, szkoda tylko kabłąków na pace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 13 Marca 2010 Autor Share Napisano 13 Marca 2010 Zatem galeria podejście nr 2. Figurkom raczej sporo brakuje do doskonałości, ale to dopiero początki. Mają dziwne miny i zapomniałem o wash'u na dłoniach. Z mundurów jestem w miarę zadowolony, a hełmów proszę się nie czepiać. napis malowany odręcznie. Dodatkowo, jak to mawia mój qmpel: "Jak tu przejść obok dźwigni i jej nie dźwignąć?" W związku z tym do samego pojazdu dodałem jeszcze 2 wyskreczowane 2 elementy (zaznaczone na ostatnim zdjęciu) oraz karton Coca-Coli i karimatę. Uważam go za mój najlepszy jak dotąd model, mimo że nie jest doskonały. Ma trochę niedociągnięć i błędów. Myślę sobie, że kiedyś zrobię od nowa ten pojazd na bazie modelu Tamiyi, bo w końcu góra i tak jest samoróbką. No dobra pora na zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 13 Marca 2010 Share Napisano 13 Marca 2010 Mnie sie Twój model bardzo, bardzo podoba, widać, że włożyłeś w niego dużo pracy i zaangażowania. Faktycznie, wyszedł na bardzo "ściorany", ale to przecież nadaje urok modelowi. Wyszła Ci bardzo fajna osłona przednia, wiem że była robiona od podstaw. Jedyny element który mi sie nie podoba, to zdecydowanie za gruby "komin" - zarówno Academy jak i Italeri tutaj się nie popisały. też mam takie kominy w kilku modelach, ale od pewnego czasu zacząłem stosować materiały zastępcze - albo plastikowe patyczki od lizaków, albo plastikowe słomki. Wychodzi znacznie lepiej. O figurkach nic nie napiszę - nigdy ich nie robiłem, tutaj raczej wypowiedzą sie fachowcy. No i sama kratownica, moim zdaniem, niezła. Pomysłowo zrobione. Wydech chyba trochę za bardzo pochylony - albo tak wyszedł na fotkach. Ogólnie OK - ale prawdziwą recenzję to juz chyba napiszą "wodzowie" forum. Ja tylko pozwoliłem sobie wyrazić moje skromne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 13 Marca 2010 Share Napisano 13 Marca 2010 zarówno Academy jak i Italeri tutaj się nie popisały Dlatego lepiej się zaopatrzyć w Tamiye i nie mieć podobnych problemów. Nie będę się wypowiadał o klasach tych modeli, bo to oczywiste. Jednak dużo łatwiej jest zrobić naprawdę dobry model z Tamki niż z innych zestawów. Choć nie mówię, że to niemożliwe. "wodzowie" forum Można wiedzieć kogo miałeś na myśli Sam model bardzo ładny, kiedyś chyba już pisałem, że to zdecydowanie Twój najlepszy model. Ale skoro chcesz aby był rewelacyjny, to muszę się przyczepić tu i tam: -co się stało z ramą przedniej szyby, przed kierowcą? -komin zdecydowanie wywal i daj jakiś cieńszy. Mam porównanie Academy i Tamki więc nie ma co tu dyskutować , bo zdecydowanie psuje on wygląd modelu, -jako drobny błąd mógłbym uznać zwichrowaną osłonę przednią, ale może w coś uderzyli? -na prawym tylnym fotelu został ślad po wypychaczu, -no i chyba za ciemne/szare hełmy, oraz może za jasna skóra figurek? -wcześniej widziałem tez chyba dziury do przedziału silnikowego, te, które w Avangerze załatałeś. Na plus temat, wykonanie, brudzenie, detale i kilka innych elementów. Nie zmienia to jednak faktu, że model zacny, a jak poprawisz to co się da, będzie rewelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 13 Marca 2010 Autor Share Napisano 13 Marca 2010 co się stało z ramą przedniej szyby, przed kierowcą? To samo co i z maską poniżej: postawiłem za blisko lampki. ech.... -komin zdecydowanie wywal i daj jakiś cieńszy. Mam porównanie Academy i Tamki więc nie ma co tu dyskutować Cool, bo zdecydowanie psuje on wygląd modelu, Sam też mam porównanie, jednak wymiana tutaj już nie wchodzi w grę. poharatałbym pół malowania maski. -jako drobny błąd mógłbym uznać zwichrowaną osłonę przednią, ale może w coś uderzyli Też mi się wydaje, że w coś uderzyli. -no i chyba za ciemne/szare hełmy, oraz może za jasna skóra figurek? kolor mieszany na oko bo nie mam odpowiedniego. być może co do hełmów masz rację. Jednak zdjęcia też trochę przekłamały. Twarze malowane Pactrą Skin Tone. Sam model bardzo ładny, kiedyś chyba już pisałem, że to zdecydowanie Twój najlepszy model. Ale skoro chcesz aby był rewelacyjny Rewelacyjny wiem, że nie będzie. To italerka. Nie uzupełniłem nawet dziur między przedziałem kierowcy a silnika. Nie ma tabliczek znamionowych, tablic rejestracyjnych.... Mam zamiar, choć nie wiem jeszcze kiedy, zrobić go jeszcze raz na bazie Tamiyi. Również bez dachu, chyba że pokryję kratownicę chusteczką. Na pewno bez drzwi. Najpierw jednak muszę się dowiedzieć jak zrobić efektowne cieniowanie na białym pojeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 13 Marca 2010 Share Napisano 13 Marca 2010 Model mi się podoba, niestety gorsze fotki niż 1-sza seria psują efekt - jest za brudny. A dziwne miny - tez byś taką miał jakby ci Cole zamiast browarka załadowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 13 Marca 2010 Autor Share Napisano 13 Marca 2010 gorsze fotki niż 1-sza seria psują efekt Tamte były w plenerze, te są w domu, tamte na czarnym tle, te na niebieskim. Te w większym zbliżeniu. jest za brudny. wyszedł na bardzo "ściorany", ale to przecież nadaje urok modelowi. W tym wypadku rację ma BaldPuma. Jest bardzo ubrudzony. Normalnie byłoby ok, ale ze względu na to że to UN, to brudu jest za dużo. Miał być wash, a wyszedł brud. Załóżmy, ze są na końcu drogi konwoju. między innymi dlatego najpierw trzeba się dowiedzieć jak cieniować białe pojazdy. No i nie jest bardziej brudny niż ostatnio. Mnie sie Twój model bardzo, bardzo podoba Sam model bardzo ładny Model mi się podoba Dzięki wielki. Jak już pisałem, kiedyś będzie podejść nr 2 do całego modelu. Wtedy popracuję nad tym, aby był perfekcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 13 Marca 2010 Share Napisano 13 Marca 2010 Maciek - dobry pomysł na ożywienie modelu. Figurki jak na początki wyszły bardzo ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi