Skocz do zawartości

Sd.Kfz.260; ICM; 1/72 + ARMO i wkład własny

Kacperek315

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tak sobie pomyślałem, że i ja przystąpię do konkursu i od dłuższego czasu skończę jakiś model. Będzie to model, za którego już od dawna miałem się zabrać, ale nie miałem natchnienia. Na szczęście już wystartował III Zimowy Konkurs MW. Będzie to ten model:

SDC13142.jpg

I od razu In-box:

SDC13143.jpg

Sam model za dużo części nie ma, mimo tego pierwszy raz będę miał styczność z elementami fototrawionymi. No i jeszcze pokaże instrukcję:

SDC13147.jpg

Malowanie wybrałem takie:

"Sd.Kfz.260, "Grossdeutschland" Division, Don area, July1942"

Jest to jedno z malowań, które prezentuje producent.

I temu modelowi dam pewne dodatki, czyli coś żywicznego od ARMO, coś z tych 3 zestawów wybiorę:

SDC13148.jpg

Sam model będę wykonywał prawie "prostu z pudła", nie liczać tego co sam mogę zmienić.

Pozdrawiam Kacperek

Fajny kołowiec Kibicuje

Patrząc, że to ICM, to możesz mieć dużo szpachlowania, a sam model za pewne nie poraża detalami :/

pierwszy raz będę miał styczność z elementami fototrawionymi.

Nie bój nic, to nie jest aż takie trudne

Pierwszy śmiałek z siedem dwójką

Będziesz coś dorabiał we wnętrzu? Przez tą siatkę z fototrawionki to chyba będzie dość dużo środka widać?

A swoją drogą to przez dłuższą chwilę czekałem aż mi się strona załaduje i pojawią się kolejne ramki w in-boxie, dopiero po chwili do mnie dotarło co i jak

Będziesz coś dorabiał we wnętrzu?

Nie będę niczego dorabiał, ale wnętrze pomaluję.

siatkę z fototrawionki

I to jest najczarniejsza myśl w tym modelu, chciałem się już za to dzisiaj brać, ale muszę poszukać odpowiedniego sprzętu, który mi to ładnie powygina, bo wyginarki jeszcze nie mam. :/

Tak więc muszę ponarzekać i się o coś zapytać.

Gdy dzisiejszy dzień nie był za ładny, ale był wolny od szkoły zacząłem męczyć się z modelem. Dokładnie mówiąc z fototrawioną siatką, trwało to ok. 2h, specjalnie pożyczyłem od dziadka imadło z płaskimi szczękami, to i tak mi nie wyszło. Siatka ma ogólny kształt, ale jest strasznie krzywo, widać gołym okiem jak paskudnie jest to zrobione (pierwszy raz z elementami fototrawionymi nie był za bardzo owocny, kosztowało mnie to wiele nerwów, bólów pleców od siedzenia, sklejonych palców od CA).

I teraz po żalach moje pytanie.

Czy w tamtych wojennych czasach była możliwość zasłonięcia tej siatki jakąś płachtą, np. przeciwdeszczową? Takie rozwiązanie w moim wypadku jest jedyne. Co wy o tym myślicie?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Czy w tamtych wojennych czasach była możliwość zasłonięcia tej siatki jakąś płachtą, np. przeciwdeszczową? Takie rozwiązanie w moim wypadku jest jedyne. Co wy o tym myślicie?

O ile dobrze kojarzę, były nawet robione plandeki "pod wymiar" wież i siatek, rozpinane na haczykach - niestety, nie dysponuję zdjęciem.

Co do malowania - wnętrze kadłuba na biało, oprócz drzwi po wewnętrznej (miały kolor bazowy kamuflażu). Wieżyczka (ale to w SdKfz 221/222/223) także nie powinna być biała od wewnątrz, tylko w bazowym kolorze. Z grubsza tak

• 4 weeks later...

Witam.

Coś u mnie cicho bo sam się nie odzywam, ale to dlatego, że wiele mojego czasu poświęcam przygotowaniom do matury, snu, znajomym i osobie o imieniu Agata.

Model jest już w całości sklejony (oprócz kółeczek). Jak dobrze wyschnie to wezmę się za malowanie. Będę malował farbą Revell-a 78. Płachta zrobiona i teraz pytanie. Na jaki kolor pomalować tą przeciwdeszczową płachtę?

SDC13161.jpg

Pozdrawiam.

• 1 year later...