Kacperek315 Napisano 12 Października 2009 Share Napisano 12 Października 2009 Witam. Tak sobie pomyślałem, że i ja przystąpię do konkursu i od dłuższego czasu skończę jakiś model. Będzie to model, za którego już od dawna miałem się zabrać, ale nie miałem natchnienia. Na szczęście już wystartował III Zimowy Konkurs MW. Będzie to ten model: I od razu In-box: Sam model za dużo części nie ma, mimo tego pierwszy raz będę miał styczność z elementami fototrawionymi. No i jeszcze pokaże instrukcję: Malowanie wybrałem takie: "Sd.Kfz.260, "Grossdeutschland" Division, Don area, July1942" Jest to jedno z malowań, które prezentuje producent. I temu modelowi dam pewne dodatki, czyli coś żywicznego od ARMO, coś z tych 3 zestawów wybiorę: Sam model będę wykonywał prawie "prostu z pudła", nie liczać tego co sam mogę zmienić. Pozdrawiam Kacperek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 12 Października 2009 Share Napisano 12 Października 2009 Fajny kołowiec Kibicuje Patrząc, że to ICM, to możesz mieć dużo szpachlowania, a sam model za pewne nie poraża detalami :/ pierwszy raz będę miał styczność z elementami fototrawionymi. Nie bój nic, to nie jest aż takie trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 12 Października 2009 Autor Share Napisano 12 Października 2009 Dzięki za dobre słowo. I już pierwsze pytanie do was. Na jaki kolor pomalować wnętrze? Czerwony czy szary kolorek? Ogólnie to zastanawiałem się czy zrobić we wnętrzu pojazdu, ale raczej zrezygnuję z tego pomysłu. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 12 Października 2009 Share Napisano 12 Października 2009 kość słoniowa/biały. Wewnętrzne strony włazów albo na ten sam kolor, albo na kolor zewnętrzny podstawowy. Otwarty przedział bojowy na kolor zewnętrzny podstawowy, ale w tym przypadku prawie na pewno był biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 12 Października 2009 Share Napisano 12 Października 2009 Pierwszy śmiałek z siedem dwójką Będziesz coś dorabiał we wnętrzu? Przez tą siatkę z fototrawionki to chyba będzie dość dużo środka widać? A swoją drogą to przez dłuższą chwilę czekałem aż mi się strona załaduje i pojawią się kolejne ramki w in-boxie, dopiero po chwili do mnie dotarło co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 12 Października 2009 Autor Share Napisano 12 Października 2009 Będziesz coś dorabiał we wnętrzu? Nie będę niczego dorabiał, ale wnętrze pomaluję. siatkę z fototrawionki I to jest najczarniejsza myśl w tym modelu, chciałem się już za to dzisiaj brać, ale muszę poszukać odpowiedniego sprzętu, który mi to ładnie powygina, bo wyginarki jeszcze nie mam. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Bardzo fajny model. Już niemoge sie doczekać aż go zaczniesz robić Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 14 Października 2009 Autor Share Napisano 14 Października 2009 Tak więc muszę ponarzekać i się o coś zapytać. Gdy dzisiejszy dzień nie był za ładny, ale był wolny od szkoły zacząłem męczyć się z modelem. Dokładnie mówiąc z fototrawioną siatką, trwało to ok. 2h, specjalnie pożyczyłem od dziadka imadło z płaskimi szczękami, to i tak mi nie wyszło. Siatka ma ogólny kształt, ale jest strasznie krzywo, widać gołym okiem jak paskudnie jest to zrobione (pierwszy raz z elementami fototrawionymi nie był za bardzo owocny, kosztowało mnie to wiele nerwów, bólów pleców od siedzenia, sklejonych palców od CA). I teraz po żalach moje pytanie. Czy w tamtych wojennych czasach była możliwość zasłonięcia tej siatki jakąś płachtą, np. przeciwdeszczową? Takie rozwiązanie w moim wypadku jest jedyne. Co wy o tym myślicie? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valpurgius Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 Czy w tamtych wojennych czasach była możliwość zasłonięcia tej siatki jakąś płachtą, np. przeciwdeszczową? Takie rozwiązanie w moim wypadku jest jedyne. Co wy o tym myślicie? O ile dobrze kojarzę, były nawet robione plandeki "pod wymiar" wież i siatek, rozpinane na haczykach - niestety, nie dysponuję zdjęciem. Co do malowania - wnętrze kadłuba na biało, oprócz drzwi po wewnętrznej (miały kolor bazowy kamuflażu). Wieżyczka (ale to w SdKfz 221/222/223) także nie powinna być biała od wewnątrz, tylko w bazowym kolorze. Z grubsza tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 10 Listopada 2009 Autor Share Napisano 10 Listopada 2009 Witam. Coś u mnie cicho bo sam się nie odzywam, ale to dlatego, że wiele mojego czasu poświęcam przygotowaniom do matury, snu, znajomym i osobie o imieniu Agata. Model jest już w całości sklejony (oprócz kółeczek). Jak dobrze wyschnie to wezmę się za malowanie. Będę malował farbą Revell-a 78. Płachta zrobiona i teraz pytanie. Na jaki kolor pomalować tą przeciwdeszczową płachtę? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Ja też kupiłem ten transporter i jedyne co mnie przy nim wkurzyło to ta fototrawka. Skorzystam z twojego pomysłu i tez dorobie po wcześniejszym pomalowaniu płachte przeciwdeszczową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi